Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola 2010. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A tanári munka értékelése
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Az osztályfőnöki szerep története
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az e-portfólió használati köre
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
Vezetés és kommunikáció
Kommunikáció az egyetemen
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
„ … Hazajött, azt mondta: bocs, de a lejtőn le …” (30Y)
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Érettségi vizsgák Végzős osztályfőnöki feladatok
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A Számvitel Didaktikája
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Középiskolai továbbtanulás 2014/15
PRESSLEY RIDGE Program
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A komprehenzív iskola Dr. Schiffer Csilla. Komprehenzív iskola ‘40-’7 Anglia állami iskola Középiskola Felvesz bármely tanulót a lakóhelyéhez közeli iskolába,
Az osztályfőnöki szerep története és jelenlegi tartalma Szekszárdi Júlia 2008.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
A pszichológiai mérés alapjai
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
Előadás másolata:

Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április 7.

I. A témaválasztás indoklása egyházi iskolák jelenléte a mai oktatási rendszerben az egyházi iskola választásának szempontjai, a családi háttér befolyása az egyházi iskola hatása a fiatalok döntései során a személyes hit szerepe döntéshozó helyzetekben

II. A kutatás céljai 1. az egyházi iskolába járó serdülők saját iskolájukhoz való hozzáállása, a sajátos egyházi iskolai programokhoz, tanáraikhoz, közösségükhöz való viszonyuk 2. a serdülők iskolaválasztási és életvezetési döntéseikkel kapcsolatos szempontjai 3. serdülők döntései erkölcsi kérdésekben

A kutatás módszerei kérdőíves felmérés

IV. Az eddigi kutatás „utóélete”, a téma iránti érdeklődés 1.- II. Katolikus Hittanár Konferencia (Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Szeged, ) 2. – beszélgetés a kérdőív kitöltőivel (D.A.P.G. 10.b. osztály, ) 3. – kerekasztal-beszélgetés a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanáraival (osztályfőnöki értekezlet, )

V. A kutatás további irányai Követő kutatás elkészítése és strukturált interjúkészítés A kutatás kiterjesztése más (egyházi és nem egyházi) intézmények tanulóira Más felekezetek bevonása Esettanulmányok ismertetése és feldolgozása

Legfontosabb felhasznált irodalom: Egyházi iskolák a rendszerváltás előtt és ma. Korzenszky Richárd OSB: Szünet nélkül, Egyházról, iskoláról. Bencés Apátság Tihany, Meleg Csilla: Iskola és társadalom. Dialóg Campus Kiadó, Budapest – Pécs, Osmer, R., - Fowler, J.: A gyermek-és serdülőkor a hitfejlődés szemszögéből. In.: Embertárs, 2007/2 Sági Matild: Az iskolaválasztás oksági modellje a racionáliscselekvés-elmélet alapján. Schweitzer, F.: Vallás és életút. Vallási fejlődés és keresztyén nevelés gyermek- és ifjúkorban. Kálvin Kiadó, Budapest, 1999.

Jelenleg feldolgozás alatt álló hazai szakirodalom(1) Kozma Tamás - Forray R. Katalin: Regionális folyamatok és térségi oktatáspolitika Kozma Tamás: Egyházi iskolák indítása Magyarországon : tudományos tanácskozás : Gyula, június Kozma Tamás: Kié az iskola? Kozma Tamás: Látens és manifeszt célok az iskolai szervezetben. /Értelmezési keret és vizsgálati javaslat/. Kozma Tamás: Reformvitáink Kozma Tamás - Perjés István (szerk) : Új kutatások a neveléstudományokban: hatékony tudomány, pedagógiai kultúra, sikeres iskola. 2008

Jelenleg feldolgozás alatt álló hazai szakirodalom(2) Pusztai Gabriella: Iskola és közösség : Felekezeti középiskolások az ezredfordulón Pusztai Gabriella: A társadalmi tőke és az iskola - kapcsolati erőforrások hatása az iskolai pályafutásra Pusztai – Rébay (szerk): Kié az oktatáskutatás? - tanulmányok Kozma Tamás 70. születésnapjára Pusztai Gabriella Religion and values in education in Central and Eastern Europe Halasi Endre: Az egyházi középiskolák szerepe a politikai szocializációban. ak_szerepe_a_politikai_szocializacioban.pdf ak_szerepe_a_politikai_szocializacioban.pdf A II. Vatikáni Zsinat GRAVISSIMUM EDUCATIONIS kezdetű deklarációja a keresztény nevelésről

Köszönöm a figyelmet!