A klaszterek jogi szabályozottsága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Versenyjogi megfelelés
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Szöveg Bankügyek a Gazdasági Versenyhivatal szemszögéből Martinovic Boris Gazdasági Versenyhivatal IIR konferencia május 16.
6. tétel Társas vállalkozások.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A vízjog időszerű kérdései
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Közönségkapcsolatok (PR)
Munkavédelmi előírások rendszere
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Bevezetés.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Személyek joga Jogi személyek.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A munkaviszony megszüntetése
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Vállalkozásmenedzsment I.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A közigazgatási eljárás II.
A gazdasági vállalkozások
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Polgári perjog előadás
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Dr. Kovács László főtitkár
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

A klaszterek jogi szabályozottsága A „klaszter” helye a magyar jogrendszerben

Tartalom Fogalom-meghatározás Jogállás Alapítás Működés (felelősség, megszűnés, ügyvitel, döntéshozatal) Versenyjogi összefüggések

Fogalom-meghatározás Földrajzilag egymáshoz közel elhelyezkedő vállalatok és kapcsolódó intézmények, meghatározott gazdasági területen együttműködő csoportja, melyeket hasonlóságuk és egymást összekötő mivoltuk köt össze. Nincs külön jogi definíció! DE!!!!

Fogalom-meghatározás 146/2007. (VI. 26.) Korm. Rendelet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott állami támogatások szabályairól Innovációs klaszterek: független vállalkozások - innovatív induló vállalkozások, kis- és középvállalkozások, nagyvállalkozások, valamint kutatási szervezetek - csoportosulásai, amelyek egy adott ágazatban és régióban működnek és céljuk az innovációs tevékenység ösztönzése az intenzív együttműködésnek, az eszközök megosztásának, a tudás és a szakértelem cseréjének előmozdításán keresztül, hatékonyan hozzájárulva a klaszterhez tartozó vállalkozások közötti technológiaátadáshoz, hálózatépítéshez és információterjesztéshez

Klaszter jogállása Együttműködés Nem egy elkülönült jogi entitás, A tagok együttműködésén alapul, Egyfajta kötelmi jogviszony (együttműködési megállapodás) Együttműködés Formális Informális Szervezet alapítás (pl. szerződés) (pl. összehangolt (pl. cég, egyesület) cselekvés)

Klaszter jogállása (vagyon) Nem önálló jogalany! Nincs önálló vagyona! Vagyoni hozzájárulás: megállapodás szerint! Klasztermenedzsment kezeli, de az a tagok vagyona! (Ptk. – Polgári jogi társaság: közös tulajdon) Képviselet: klasztermenedzsment (pl. pályázat, szerződéskötés, stb.)

Klaszter alapítása Legalább 2 tag Határozott/határozatlan idő Szerződésen alapuló együttműködés Legalább 2 tag Írásban/szóban/ráutaló magatartás Határozott/határozatlan idő Szervezet létrehozása Szervezetre vonatkozó jogszabályi előírások Vagyon rendelkezésre bocsátása (jogszabály szerint)

„Szervezeti” kérdések Szervezet alapítása: Jogszabályi előírások (menedzsment, FB, legfőbb szerv, stb.) Kifejezett szervezeti struktúra Létesítő okirat Együttműködés: Felek megállapodásán múlik a „szervezeti és működési rend” Kvázi szervezet inkább működési struktúra Együttműködési megállapodás

Klaszter működési rend Legfőbb „szerv” (tagok összessége/gyűlése) Operatív menedzser (klasztermenedzser) Klasztermenedzsment szervezet

Működési kérdések Döntéshozatal Ügyvitel (klasztermenedzsment) Tagok: egyszerű többség/minősített többség Módja: jelenlét/írásban Ügyvitel (klasztermenedzsment) Döntések végrehajtása Tagok képviselete Tagfelvétel Megállapodás alapján (szavazás szerint) Tagkizárás Feltételeit, eljárásrendjét szabályozni kell Felelősség Jogalanyiság hiánya!

Versenyjogi összefüggések (általános tilalom) Tilos a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, valamint a vállalkozások egyesülési jog alapján létrejött szervezetének, köztestületének, egyesülésének és más hasonló szervezetének (a továbbiakban együtt: vállalkozások társulása) a döntése (a továbbiakban együtt: megállapodás), amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki. Nem minősül ilyennek a megállapodás, ha egymástól nem független vállalkozások között jön létre. [Tpvt. 11. § (1)]

Konkrét tilalmak vételi vagy az eladási árak, valamint az egyéb üzleti feltételek közvetlen vagy közvetett meghatározása; az előállítás, a forgalmazás, a műszaki fejlesztés vagy a befektetés korlátozása vagy ellenőrzés alatt tartása; a beszerzési források felosztására, illetve a közülük való választás lehetőségének korlátozása, valamint a fogyasztók, üzletfelek meghatározott körének valamely áru beszerzéséből történő kizárása; a piac felosztása, a piacra lépés akadályozása; azonos értékű vagy jellegű ügyletek tekintetében az üzletfelek megkülönböztetése, a szerződéskötés olyan kötelezettségek vállalásától történő függővé tétele, amelyek természetüknél fogva, illetve a szokásos szerződési gyakorlatra figyelemmel nem tartoznak a szerződés tárgyához;

Mentességek Csekély jelentőségű megállapodás (piaci részesedés < 10%) Megállapodások meghatározott csoportjainak mentesítése (Korm. Rendelet)

Mentességek nem teszi lehetővé az érintett áruk jelentős részével kapcsolatban a verseny kizárását a gazdasági verseny velejáró korlátozása vagy kizárása a gazdaságilag indokolt közös célok eléréséhez szükséges mértéket nem haladja meg hozzájárul a termelés vagy a forgalmazás ésszerűbb megszervezéséhez, vagy a műszaki vagy a gazdasági fejlődés előmozdításához, vagy a környezetvédelmi helyzet vagy a versenyképesség javulásához a megállapodásból származó előnyök méltányos része a fogyasztóhoz, illetve az üzletfélhez jut

Köszönöm a figyelmet!