Jászberényi Gyülekezet. ENGEDELMESSÉG (uralkodás, alávetettség). 2011

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Bibliai lelkigondozás Mi a célja? A materialista és a humanista ugyanarra törekszik: Érezze jól magát a segítséget kérő Önértékelésében Társkapcsolataiban.
Jászberényi Keresztyén Gyülekezet
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Férfivá és nővé teremtve
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Sámuel királlyá keni Sault
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
ALAPIGE: 1Kir 3,
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Jézus te vagy minden álmom
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
Engedd / Engedj közelebb
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Készíts utat a Kegyelem előtt!
„Építse egyik a másikat" 1Thessz a párkapcsolat teológiája
Ballagók búcsúztató áhítata.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
A tisztelet különböző fajtái
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Isten mondta.
Folyamodjatok az Úrhoz,
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
Mt 19,16-30.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
Református istentisztelet
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Igeolvasás „11Ezért Mózes ezt mondta az ÚRnak: Miért tettél szolgáddal ilyen rosszat? Miért nem vagy jóindulattal hozzám, miért raktad rám ennek az egész.
ENGEDELMESSÉG. (uralkodás, alávetettség). Jászberény, március 20
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
HOGY SZELETELEM A PITÉT
Előadás másolata:

Jászberényi Gyülekezet. ENGEDELMESSÉG (uralkodás, alávetettség). 2011 Jászberényi Gyülekezet ENGEDELMESSÉG (uralkodás, alávetettség) 2011. március 20. Abonyi Sándor

Mi az engedelmesség? „Atyám, ha akarod, távoztasd el tőlem e pohárt; mindazáltal ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen!” Luk.22.42 „Ámbár (annak ellenére, hogy) Fiú (aki szolgai formát vett fel), megtanulta azokból, amiket szenvedett, az engedelmességet; Zsid. 5.8 „Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem.” Zsolt. 51.14

TEREMTÉSI REND „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és - hajtsátok birodalmatok (uralmatok) alá; és - uralkodjatok (a tenger halain, az ég madarain, ….) - mindenféle állatokon.” 1 Móz. 1.28.

Alá-fölé rendeltségen alapuló világi, katonai rendszerek BABILONI MINTA Alá-fölé rendeltségen alapuló világi, katonai rendszerek Tábornok URALKODÁS „A”egység „B”egység „C” egység Százados Ezredes Püspök Érsek Pásztor „Mert én is hatalmasság alá vetett ember vagyok, és vannak alattam vitézek; és mondom egyiknek: Eredj el, és elmegy; és a másiknak: Jöszte, és eljő; és az én szolgámnak: Tedd ezt, és megteszi. Jézus pedig, amikor ezt hallá, elcsodálkozik, és monda az őt követőknek: Bizony mondom néktek, még az Izráelben sem találtam ilyen nagy hitet.” Máté 8:9-10

Isten akarata, engedelmessége Ószövetség – királyok kora: „ Összegyűlnek azért Izráelnek minden vénei, és elmentek Sámuelhez Rámába. És mondának néki: …válassz nékünk királyt, aki ítéljen felettünk, mint minden népnél szokás. …könyörge Sámuel az Úrhoz. És monda az Úr Sámuelnek: Fogadd meg a nép szavát mindenben, amit mondanak néked, mert nem téged utáltak meg, hanem engem utáltak meg, hogy ne uralkodjam felettük.” 1Sám 8:4-7 Újszövetségi helyzet: „Támada pedig köztük versengés is, hogy ki tekinthető köztük nagyobbnak. Ő pedig monda nékik: A pogányokon uralkodnak az ő királyaik, és akiknek azokon hatalmuk van, jóltévőknek hivatnak. De ti nem úgy: hanem aki legnagyobb köztetek, olyan legyen, mint aki legkisebb….” Luk 22:24-26

Engedelmesség az elöljáróknak „A köztetek lévő presbitereket kérem én (Péter apostol), a presbiter-társ, és a Krisztus szenvedésének tanúja,…… Legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, …nem úgy, hogy uralkodjatok a gyülekezeteken, hanem mint példányképei a nyájnak. És mikor megjelenik a főpásztor (Jézus), elnyeritek a dicsőségnek hervadatlan koronáját.” 1Pét.5.1-4 „Legyetek az én követőim atyámfiai …miképpen mi néktek példátok vagyunk.” Fil. 3.17. „Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak és fogadjatok szót, mert ők vigyáznak lelkeitekre, mint számadók ...…(pásztorok)” Zsid. 13.17.

Isten (Jézus) királysága Alávetettség (feltétlen engedelmesség) Jézusnak engedelmesség emberi példaképeknek (tisztelet, megbecsülés alapján) 1. gyül 2. gyül 3. gyül JÉZUS: FEJ, FŐPÁSZTOR, KIRÁLY

Elöljárók tekintélye, tisztelete, védelme, megfeddhetősége „A jól forgolódó presbiterek kettős tisztességre méltattassanak, főképpen akik a beszédben és tanításban fáradoznak….. Presbiter ellen vádat ne fogadj el, hanem csak két vagy három tanúbizonyságra. A vétkeseket mindenki előtt fedd meg, hogy a többiek is megfélemljenek.” 1Tim 5:17, 19-20. „Mint Krisztus apostolai élhettünk volna tekintélyünkkel, mégis olyan szelíden léptünk fel közöttetek, mint ahogyan az anya dajkálja gyermekeit.” 1 Thessz. 2.7.

Istennek vagy embereknek? Engedelmesség Istennek vagy embereknek? „A szolgákat intsed, hogy az ő uraiknak engedelmeskedjenek,… Tit. 2.9 „Engedelmeskedjetek azért minden emberi rendelésnek (polgári törvényeknek) az Úrért: akár királynak, mint feljebbvalónak;” 1 Pét. 2.13 „Felelvén pedig Péter és az apostolok, mondának: Istennek kell inkább engedni, mint az embereknek.” Apcs 5:29

Engedelmesség a családban „Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja… (mint fej) Tim. 3.4 „Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak. Mert a férj feje a feleségének, mint a Krisztus is feje az egyháznak…..” Ef 5:21-24

Engedelmesség Időseknek: Egymásnak: „Hasonlatosképen ti ifjabbak engedelmeskedjetek a véneknek (idősebbeknek) 1Pét 5.5a Egymásnak: „..mindnyájan pedig, egymásnak engedelmeskedvén, az alázatosságot öltsétek fel, mert az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. 1 Pét. 5.5b.

Engedelmesség fajtái Feltétlen engedelmesség (alávetettség): - Isten (Atya és fiú), - Isten (örökérvényű) Szava – IGE (Logos) - Szent Szellem, prófétai szó - Családban - Világi (uralkodásra épülő) kormányzásban - Egyszemélyi, hierarchikus egyházi rendszer (világi minta, uralkodásra épülő vezetés) Feltétel melletti engedelmesség (példamutatás): - példamutatáson alapuló: hívők elöljárók felé - tiszteleten alapuló - fiatalok az idősek felé Kétirányú: egymás közötti (oda-vissza) engedelmesség: – presbiterek egymás között - atyafiak egymás között

Speciális esetek Pozíció, hely, helyzet kérdése - váltás Jogkör, hatáskör Szabad akarat érvényesülése - diktartúrák Kérdezés, tanácsadás, döntés joga Szituáció váltási problémák - tinédzserek „lázadása” - felnőtt, külön élő gyermekek Szakmai - Mester - Tanítvány (szak-tekintély)