Iskolánk pedagógiai programja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A komplex tehetségfejlesztési program moduljainak tartalma
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Az olvasástanítás módszere:
Kis csoport szeptember
A Bálint Márton Általános és Középiskola
A kulcskompetenciák.
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Beiskolázási tájékoztató december
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A munka világával kapcsolatos tudás
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Gyermekvilág régen és ma
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
PROJEKT OKTATÁS.
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
Összeállította: Patakfalvi Attiláné közoktatási szakértő
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
-minősített közoktatási típusú sportiskola szeptemberétől induló első osztályai:
Általános tájékoztatás Körzetünk Feál1-2. évfolyam Darus3-8. évfolyam „Gurulós módszer” Általános osztály (a) - projektoktatás Emelt óraszámú matematika.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola,
DARUS a gyermekekért.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
DARUS a gyermekekért.
Üdv, tanulók! Tanár neve.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
„Hagyjátok- mondta-, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa.” Mk 10,14.
Előadás másolata:

Iskolánk pedagógiai programja Törökbálint, 2013. február 18.

Iskolánkban alkalmazott program rövid története 1971-ben Kaposváron indult a nyelvi, irodalmi és kommunikációs nevelési kísérlet (NYIK) a magyar tantárgy megújítására. A kiindulópontban az a felfogás állt, amely azt mondta, hogy: a kisiskolások értelmi és kreatív teljesítőképessége nagyobb a feltételezettnél. -

Akkori vélemény a pedagógiai szakmából: „Többletteljesítményre csak a jobb családi körülmények között nevelkedett gyermek képes.” Ennek cáfolataként indult a kísérlet, egy olyan osztályban, ahol 80%-a a gyerekeknek hátrányos helyzetű volt.

A kísérlet kiterjesztése tanyasi környezetben, rózsadombon, faluban, hátrányos térségben, lakótelepen. A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK FELZÁRKÓZTATÁSA A TEHETSÉGESEK FEJLESZTÉSE.

Nyelvi, irodalmi és kommunikációs program tananyagrendszere OLVASÁS, SZÖVEGFELDOLGOZÁS, ÖNMŰVELÉS ÍRÁS, HELYESÍRÁS BESZÉDMŰVELÉS, KOMMUNIKÁCIÓ, ILLEM IRODALOM

Szintetikus olvasástanítás (betűtanulásos, szótagoló) Az előnye, hogy a gyermek kevés betű ismeretében és az összeolvasási mechanizmus elsajátítása után már képes olvasni, viszonylag rövid idővel az olvasás megkezdése után. A módszer hátránya, hogy a gyermeknek meg kell tanulnia három tevékenységet: az összeolvasást, a folyamatos olvasást és az értelemfelfogását.

Globális olvasástanítási módszer (szóképes) Előnye, hogy nincs szükség az összeolvasásra, csak a képi társításra, és azonnal folyamatosan ejti ki a szót. Hátránya, hogy időigényes, hiszen az egészként felfogott szövegek olvasása után el kell sajátítani a betűket, az összeolvasás műveletét. A gyermek eleinte csak olyan szöveget tud olvasni, amelyiknek ismeri a szóképeit.

OLVASÁS, SZÖVEGFELDOLGOZÁS, ÖNMŰVELÉS Olvasás tanítása nincs szóképes olvasástanulás, betűtanulás, szótagoló olvasás, A gyermek képességeihez igazodó módszerrel!! pl.: Meixner módszer

Olvasás gyakoroltatása irodalmi és ismeretterjesztő szövegeken. Az olvasás tempójának pontosságának fokozása: jelkereső gyakorlatok, hibakereső, látószögnövelő gyakorlatok.

Néhány példa Jelkereső gyakorlat mai tai mai ima mai mia ama vai mai ami mai sai mai Fejleszti az adatkeresés technikáját.

Látószögnövelő gyakorlat sás mos lomb villám

Hibakereső gyakorlat koppanó kóppanó koppanő

Önművelés Könyvtárhasználati ismeretek: lexikonhasználat, könyvismertetés, gyermekfolyóiratok olvasása. Rádió és televízió használatának tanulása: műsorkeresés, ajánlás. Művelődési intézmények látogatása.

Vers- és prózamondás technikáját segíti. Beszédművelés helyesejtés, helyes légzéstechnika, időtartam érzékeltetése, hanglejtés, hangsúlygyakorlatok tanulása. Vers- és prózamondás technikáját segíti.

Kommunikáció A kapcsolatfelvétel tanítása: köszönés, megszólítás, bemutatkozás. Szándéknyilvánítás tanulása: kérés, tudakozódás, véleménynyilvánítás. Elbeszélés kép, zörejsor alapján, mesebefejezés.

Illem Iskolai viselkedés szabályai, Az étkezésre vonatkozó szabályok, Gyalogos közlekedés, A jó megjelenés szabályai. A helytelen viselkedés elemzése, példaadással, a szabályok magyarázatával.

Az értékközvetítő és képességfejlesztő program (ÉKP) A NYIK program után elkészült az értékközvetítő és képességfejlesztő pedagógia és program. Ez a pedagógia minden tantárgy tanítása során érvényesül.

PEDAGÓGIAI HITVALLÁSUNK Mindenki valamiben tehetséges vagy valamiben jól teljesít. Ezt a területet kell megtalálnunk. A „kultúra teljességét” próbáljuk közvetíteni a gyerekeknek a tantárgyakon keresztül. Próbálja magát ki mindenki valamennyi tevékenységben!

Az ÉKP tananyagrendszere - anyanyelv 9 óra, - matematika 5 óra, - embertan 1 óra, - etika/hittan 1 óra, - környezetismeret 1 óra, - ének-zene, furulyázás 2 óra, - néptánc 1 óra, - bábozás 1 óra - vizuális kultúra 2 óra, - barkácsolás 1 óra, testnevelés 4 óra, kompenzálás 1 óra, - szabadidő 10 óra

Évfolyamonként más tantárgyak is belépnek 2. osztályban: idegennyelv (angol, német), néprajz 3. osztályban: sakk, japán 4. osztályban informatika, dráma, a délutáni órák a tanulásmódszertan és a szakkörök ideje.

Alapértékeink 1. A REND ÉS A TISZTASÁG. 2. AZ UDVARIAS, ILLEMTUDÓ VISELKEDÉS. 3. A MUNKA- ÉS A TANULÁSI FEGYELEM. 4. A MAGYARSÁGTUDAT ÉS A MAGYARSÁG KULTÚRÁJA. 5. A TELJESÍTMÉNY, AZ EMBERI NAGYSÁG TISZTELETE.

Alapértékeink 6. A MŰVELTSÉGRE, ÖNMŰVELÉSRE, INFORMÁLTSÁGRA TÖREKVÉS. 7. MORÁL. 8. A TESTI, LELKI EGÉSZSÉG, A DERŰ ÉS A VIDÁMSÁG. 9. A DEMOKRATIZMUS, AZ EMBERI ÉS A GYERMEKI JOGOK ÉRVÉNYESÜLÉSE. 10. REÁLIS ÖNISMERET.

A tanítási-tanulási folyamat: Hogyan tanítunk? Egész napos oktatás: 7.50-15.15 h-ig Szabadidő: 11.35 h-13.45 h-ig: játék, ebéd Ügyelet: reggel 7.00-tól délután 17.00-ig. A tanítási-tanulási folyamat: A tanulás állapotváltozás, Differenciálás, egyéni fejlesztés, Tevékenykedtetés, nem tanári előadás.

Hogyan tanítunk? Fontos a tanító nevelési stílusa: Együttműködő, a gyermek tudásából kiinduló fejlesztő magatartás. Az iskolában tanuljon, otthon gyakoroljon. Házi feladat hétköznap is: akinek szükséges a gyakorlás, egyéni feladatadás. Fontos a szülő együttműködése.

A tanterv célrendszere A) A SZÜKSÉGLETEK FEJLESZTÉSE B) A KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE C) A POZITÍV VISZONYULÁSOK MEGERŐSÍTÉSE A NEGATÍV VISZONYULÁSOK MEGELŐZÉSE D) AZ ÉNKÉP FEJLESZTÉSE E) A VILÁGKÉP FEJLESZTÉSE

A szükségletek fejlesztése 1. Lelki egészségvédelem 1.1. jókedv és vidámságigény 1.2. pihenés 2. Játék 2.1. szerepjáték 2.2. alkotó játék 3 Magasabb rangú emberi szükségletek 3.1. tanulás, szorgalom, kitartás 3.2. önállóság

A képességek fejlesztése 1. Alapképességek 1.1. képzelet, figyelem 1.2. emlékezet: bevésés, megőrzés, felidézés, 1.3. gondolkodási műveletek analízis, szintézis, összehasonlítás 1.4 gondolkodási képességek következtetés, fogalomalkotás, megértés, problémamegoldó gondolkodás

A pozitív viszonyulások megerősítése a negatív viszonyulások megelőzése 1. Viszonyulás a tanuláshoz és a játékhoz 1.1 kíváncsiság 1.2 sikerélmény 2. Negatív viszonyulások megelőzése 2.1 fegyelemmel, renddel a tanulással szemben 3. Érdeklődés felkeltése 3.1. a történelmünk iránt 3.2. a művészetek, az olvasás iránt

Az énkép fejlesztése 1. Önismeret fejlesztése 1.1. testi jellemzők esetében 1.2. életmód tekintetében 2. Önértékelés 2.1. reális önértékelés 2.2. önhittség esetében 2.3. kishitűség esetében

A világkép fejlesztése 1. A gyermeki világkép kiépítendő részei 1.1. A kommunikáció világának megismerése: gyermek-gyermek közti, felnőtt-gyermek közti kommunikáció 2. Az emberi munka világának megismerése 2.2. munkaeszközök 2.3. foglalkozások

Köszönöm a figyelmet!