© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
A környezetszennyezés forrásai
ADATBÁZISOK.
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A fejhallgatók története
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció február 2.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 2
Köszöntjük Önöket prezentációnkon! Digitális távfelügyeleti rendszer.
Zalaegerszeg december 13.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Környezetértékelési módszerek
Munkavédelmi előírások rendszere
Természeti erőforrások védelme
Az elektronikus aláírás állami elismerése
A komplex biztonsági rendszer
Az objektumvédelem Az objektumvédelem alapelvei, a védelmi körök kialakításának lehetőségei, az ott alkalmazható eszközök, eljárások. Megoldások emeletes.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA BIZTONSÁGTECHNIKAI TUDOMÁNYSZAK.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció február 2.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
TŰZTERJEDÉS ELLENI GÁTAK
tűzvédelmi tapasztalatai
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Az ellátási láncok biztonsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Muha Lajos: Infokommunikációs biztonsági stratégia1 Infokommunikációs biztonsági stratégia Infokommunikációs biztonsági stratégia Muha Lajos.
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Térfigyelő rendszer Baján
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A rendészet szervei.
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Wagner Károly tű. alezredes
Minőségbiztosítási ismeretek
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Településképvédelem2017.
Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Lisszaboni Szerződés tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól igyekeznek kialakítani tulajdonosaik, üzemeltetőik. Szinte hihetetlen módon elhanyagolják azt a tényt, hogy az objektumok határain kívül megteremtett preventív intézkedések nagyságrendekkel megnövelhetik a biztonságot.

© Szabó Lajos obiectum (latin) : tárgy, építmény, valami létező dolog Mivel szinte bármi létezőre alkalmazható a fogalom, igen kiterjedten értelmezhetjük és alkalmazhatjuk. Valamely tárgy, dolog, épület, műtárgy, létesítmény, ezek csoportja és a hozzájuk tartozó körülhatárolt, bekerített, vagy bekerítetlen terület, beleértve az ott elhelyezett vagyontárgyakat, továbbá az ott folyó tevékenységet. ( Rendészettudományi szószedet )

© Szabó Lajos Objektumvédelem fogalma Objektumvédelemnek nevezzük mindazon mechanikai, technikai eszközök, valamint az ezeket felügyelő élőerő bevonásával létrehozott rendszereket, melyben ezen elemeket intézkedés- rendszerbe szervezve, az őrzött objektum fizikai integritása, illetve felügyelete érdekében alakítottak ki.

© Szabó Lajos Az objektumvédelem alapelvei Mi a védendő cél? A biztonság fenntartása. A biztonság kockázat-szemléletű definíciója: Egy adott időszakban, egy meghatározott helyen tartózkodó személyt/személyeket és a hozzájuk tartozó javakat, általa/általuk végzett tevékenységeket veszélyeztető, környezetük ismert kockázatait tekintve, azok elfogadható mértékűre csökkentését célzó folyamatos alkalmazkodással kialakított állapot.

© Szabó Lajos A védelmi körök kialakítása Kültéri védelem I. Kültéri védelem II. Személy-, tárgyvédelem Héjvédelem az épületen Megelőző védelem Belső védelmi zónák

© Szabó Lajos Megelőző védelem A Megelőző védelemmel a magánbiztonsági szakirodalomban szinte kizárólag a terrorizmus elleni védelem, és a személyvédelem témakörében találkozunk. Előzményei a katonai diszciplínából származnak évezredes tapasztalatok és gyakorlat bizonyítja hasznosságát.

© Szabó Lajos A XXI. Századi környezet A saját területen egyedülálló épület ritka. A jellemzőbb a kertvárosi egyedülálló házas, vagy sorházas A városias, több emeletes környezet

© Szabó Lajos Új építésű objektum Épülhet foghíjtelekre Vagy önálló objektumként (pl. üzletközpont) Családi házas Vagy sorházas településszerkezetbe

© Szabó Lajos Megoldások belvárosban Fal síkjában virág, vagy kavicságyás Ágyásszegélyek Rejtett cölöpsor Utcabútorok –Szemetesedény –Kandelláber –Pad –Információs oszlop Térvilágítás

© Szabó Lajos A tér további kihasználása Az épület környezetének alakítása Biztonságtechnika elrejtése az eddigi kialakításokban Megoldások sor- és családi házas környezetben

© Szabó Lajos Köszönöm figyelmüket!