Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla 2004..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla 2004.."— Előadás másolata:

1 ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla 2004.

2 2 Visszatekintés az előzőkre Az adatbiztonság fontosságát már beláttuk. Az adatbiztonság szerteágazódását sejtjük. Azt is tudjuk, hogy teljes biztonság nem érhető el, vagy legalábbis horribilis költségek árán.

3 3 Hogy fogjunk hozzá? Az adatbiztonság megvalósítása egy komplex feladat, vagy inkább folyamat, amely egy integrált védelem megvalósítását igényli. Mitől komplex, a kérdésre a választ az adatbiztonság egy lehetséges definíciója adja meg.

4 4 Definició Az adatbiztonság – az adatok jogosulatlan megszerzése, módosítása és tönkretétele elleni MŰSZAKI, TECHNIKAI és SZERVEZÉSI INTÉZKEDÉSEK és ELJÁRÁSOK együttes rendszere. Az adatvédelem – jogi intézkedések összessége.

5 5 Biztonsági stratégia A tervezés 4 fázisa I. Helyzetfelismerés, célmeghatározás II. A fenyegetettség elemzése III. Kockázatelemzés IV. kockázatmenedzselés

6 6 Helyzetfelismerés  A védelmi igények felmérése  Mit akarunk, mit kell védeni?  Mi ellen kell védekezni?

7 7 A fenyegetettség elemzése  Az információs rendszer gyenge pontjai (Veszélymátrix)  Veszélyforrások Minden számítógépes rendszer biztonságát csak környezetén keresztül lehet és szabad vizsgálni!

8 8 Kockázatelemzés  Mekkora károk fenyegetnek? Mekkora értékeket kell megvédeni?  Milyen gyakorisággal várhatók a z egyes kárértékek?

9 9 Kockázat-menedzselés  Kiválasztjuk a támadás, a fenyegetettség elleni intézkedéseket és értékeljük azok hatását.  Megnézzük, hogy az egyes intézkedések milyen költségekkel járnak, és azok milyen hasznot hoznak?

10 10 A fenyegetett rendszer feltérképezése Az ITB (Informatikai Tárcaközi Bizottság) 8. sz. ajánlása alapján Az ajánlás az Informatikai biztonsági módszertani kézikönyv címet viseli és megtalálható a www.itb.hu/ajanlasok címen. www.itb.hu Érdemes átnézni!


Letölteni ppt "ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla 2004.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések