VIII. Közművelődési Nyári Egyetem Művelődés – műveltség Szeged A felnőttnevelés a művelődés rendszerében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
ÚJABB PÉLDA A FELSŐOKTATÁS ÉS A FIZIKA HASONLÓSÁGÁRA TALETOVICS MÁRK DEXTER.
A FELNŐTTKÉPZÉS ÉS A SZAKKÉPZÉSI PROGRAMOK SZEREPE AZ ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG ÉS A FOGLALKOZTATÁS FEJLESZTÉSÉBEN központi program – zárókonferencia.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Előadás felépítése Fogalmi meghatározás A felnőttképzés/oktatás célja
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A tanulás szürke zónája Tót Éva PH – Felsőoktatási Kutatóintézet Képzés és munkaerőpiac Educatio konferencia Budapest, szeptember.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Képesítési Keretrendszerek Európában
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Egész életen át tartó tanulás Grundtvig - felnőttoktatás, 2008 A Magyar Népfőiskolai Társaság (MNT) ©
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Az 50 év fölöttiek andragógiai és gerontagógiai nevelési, képzési problémái az embernevelés tudományának rendszerében.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
Szakmai és személyes portfólió elkészítése
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A FELNŐTTKÉPZÉS FELADATELLÁTÁSI RENDSZERE
5. Tétel – A Life Long Learning
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

VIII. Közművelődési Nyári Egyetem Művelődés – műveltség Szeged A felnőttnevelés a művelődés rendszerében

Pordány Sarolta2 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Hampton, W. (1992.) képzési formák sorozatát lehet rendszerezett módon bemutatni

Pordány Sarolta3 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Figel, J. (Európai Bizottság) 2006-os XII. Német Felnőttképzési Konferencia, Berlin „Mindannyian tudjuk, hogy a felnőttképzés komplex világ, amelyet leírhatunk díszesen megformált mozaikként is, de zavarba ejtő összevisszaságként is.”

Pordány Sarolta4 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében 2006 őszén újabb közlemény (Communication) kiadását tervezi az Európai Bizottság Felnőttkori tanulás Európában címmel

Pordány Sarolta5 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében A közlemény tartalmához az Európai Felnőttképzési Szövetség (EAEA) vitaanyagot készített Címe: Az európai felnőttkori tanulás trendjei és kiemelt témakörei

Pordány Sarolta6 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Az EAEA munkacsoport „négylábú asztal” hasonlata: Az oktatásnak mind a négy fő területére: az alapképzésre, a szakképzésre, a felsőoktatásra és a felnőttoktatásra egyformán szükség van, és ráadásul azokat egyenlően kell kezelni és támogatni ahhoz, hogy „ne billegjen az asztal”.

Pordány Sarolta7 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Az EAEA vitaanyagából: A szélesebb alapokon álló képességek és kompetenciák megszerzésében a munkavállalók, de a munkaadók is érdekeltek. A felnőttkori tanulás magába foglalja a tágabb, nem szakképzési célú ismeretszerzést és tanfolyamokat is.

Pordány Sarolta8 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében üzenetváltás egy pályakezdő, munkanélküli fiatallal: „Mi a speciális tudásod? Szóval milyen tudást árulsz a munkaerőpiacon? – Speciális tudás? Hát attól, hogy a filmek világában nem lehet nagyon megfogni, és hitem szerint magas általános műveltségem van, szerintem max. a Legyen Ön is Milliomosban kamatoztathatnám, munkahelyen szakmai tudást kérnek. Amihez persze gyakorlat kell, mert szakmai tudásom annyi, mint azoknak, akik hasonló iskolát végeztek.”

9 Csók István

Pordány Sarolta10 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Az Európai Bizottság évi közleménye: Tegyük valósággá Európában az életen át tartó tanulást + Memorandum Rendszerezés: formális oktatás nem-formális tanulás informális tanulás

Pordány Sarolta11 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében A nem-formális és informális képzések értékelésének uniós szintű elindítását 2002-ben határozták el Koppenhágában

Pordány Sarolta12 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Elkészültek a nem-formális és informális tanulás elismerésének évi és évi első leltárai (inventáriumok)

Pordány Sarolta13 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Rendszerezési szempontok: A tanulási folyamat szándékossága: Szándékos tanulás Nem szándékos tanulás A tanulási folyamat tervezettsége: Tervezett tanulási tevékenység Tervezett tevékenység Nem tervezett tevékenység

Pordány Sarolta14 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében A felnőttképzés fogalmi rendszerének átalakulása mellett szervezeti, tartalmi megújítása is folyamatban van OKJ Új statisztikák

Pordány Sarolta15 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében A felnőttkori tanulás és műveltség más dimenzióinak is „bele kell férni” ezekbe a modern, vagy modernnek vélt rendszerezésekbe.

Pordány Sarolta16 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Endreffy Zoltán filozófus „Arra kéne törekednünk, hogy a társadalmat olyanná formáljuk, hogy abban az embereknek legyen kellő iskolázottságuk, és legyen szabadidejük a lelkiismeretük művelésére."

Pordány Sarolta17 Felnőttképzés Fejlesztéséért (Közhasznú) Egyesület Honlap: Levelezés:

Pordány Sarolta18 A felnőttnevelés a művelődés rendszerében Köszönöm a figyelmet!