Kistérségek 2007-2013 periódusra vonatkozó fejlesztési tervei Szeged 2007. február 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kulturális vidékfejlesztés
Advertisements

25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
Kistérségek periódusra vonatkozó fejlesztési tervei 2006.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Tudásrégió közösségi színterei
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Kistérségek periódusra vonatkozó fejlesztési tervei Szeged február 27.

A vizsgálatról a fejlesztési igények összegyűjtése, megismerése, , illetve periódusra 168 kistérségben, kb. 110-ből válasz adatfelvétel ideje: 2006 november kistérségi megbízottak, menedzserek segítségével

Eredményekből a vizsgált területből, a fizikai illetve a szellemi infrastruktúra fejlesztési igények milyen arányban fogalmazódnak meg, kiemelve a tudás gyarapítását, a képességek és az információs/tudástársadalom építését szolgáló fejlesztési terveket, valamint a közösségek erősítése, a felelős állampolgári magatartás, a részvételi demokrácia, azaz a civiltársadalom építésére irányuló igények jelenlétét

tervek

tervek

több a rövid távú, mint a középtávú terv, de összességében kedvező a kép, mind a „hardware”, mind a „software” fejlesztésre szándék van : legtöbb a művelődési házak a fesztiválok, az internet, de a könyvtár fejlesztése is sok, és kedvező a civil szféra, a felnőttoktatás, a nemzetközi együttműködés, valamint a hagyományok, tehát a skanzen típusú fejlesztéshez felzárkózóban a modern, tudás fejlesztő tevékenység (globalizáció), valamint a demokrácia fejlesztése, (fenntarthatóság) : erősebb a fizikai infrastruktúra (múzeum, műemlékek, stb.) fejlesztés, ami turisztikai szempontból fontos, de erősen csökken a modernizáló, tudás és demokrácia alapú fejlesztések tervezése

A kormányok többsége kulturális intézményekre/művészetre áldoz (ez jól mérhető, látványos), miközben a részvételt a helyi közösségek, a helyi cselekvés serkentik. Az önbecsülés építése, a tudás visszaigazolása, elismerése éppen csak helyben, a helyi közösségben lehet – a közművelődés a civilek feladata

Prioritás(ok)

prioritásai, (első három hely bármelyikén)

prioritásai, első három hely bármelyikén, 10% alattiak

prioritásai, első három hely bármelyikén 10% felettiek

prioritásai, első három hely bármelyikén 10% alattiak

Kellene,

Kellene, , folyt.

Fejlesztési trendek Infrastruktúra (műv.házak) elsődlegessége rövid és közép távon hasonlóan nagy mértékű, csak enyhén csökkenő még a „második” mezőnyben is fizikai infrastruktúra fejlesztési tervek, és erősen lecsúszik a tudás fejlesztés, az emberbe való beruházás

Fejlesztési trendek rövid+közepes :stagnáló Fejlesztési trendek rövid+közepes távon : stagnáló művelődési házak létesítés, modernizálás(40-32%) múzeumok (15%) nemzetközi együttműködés (10%) idősek(9%) népművészet, hagyomány (7%) kültéri helyszínek (7%) felnőttképzés (7-8%) esélyegyenlőség (6%) alkotócsoportok (5%) művelődési házak program bővítése (4%) mozi technikai fejlesztés (4%)

Fejlesztési trendek,növekvő Fejlesztési trendek, növekvő történelmi emlékművek, régi épületek, műemlékek (17% 26%) parkok (szobor, élmény, stb.) (14-19%) Színház(i technika) (10-14%) művészeti oktatás (3-7%)

Fejlesztési trendek,csökkenő Fejlesztési trendek, csökkenő fesztiválok (35% 14%) gyermekek, 14 év alatt (15% 9%) könyvtár modernizáció (14% 7%) civil szféra, közösségek (11% 7%) internet, teleház (9% 5%) könyvtári szolgáltatás (8% 4%) közművelődési szakember alkalmazás (7% 3%)

Mire kellene közművelődési normatíva?

Mire kellene normatíva (folyt.)?

Kérdések A régi, megszokott prioritások újragondolása megtörtént-e? A közművelődési tevékenységet mennyiben befolyásolja a népművelők, a kulturális managerek egyéni érdeklődése, „magán hobbija” (Török József)? A hagyományőrzés mellett kap-e megfelelő szerepet, hangsúlyt a modernizáció, az innováció?

Kérdések Milyen együttműködések alakultak ki, illetve alakíthatók ki, a közművelődés és –az idegenforgalom, –a civilek, –az önkormányzatok, –a területfejlesztés között?

Kérdések Mi kell a jó közművelődési koncepció elkészítéséhez? melynek része „a helyi tudás, a helyi értékek felismerése, a cselekvésre kész és képes helyi erők bátorítása, a kulturális, közösségi művelődési erőforrások és ezek aktivizálása” (Péterfi Ferenc)? és Mi az, ami pénz szűkében is, a lakosság tudásának, tenni akarásának, önkéntes munkájának megszervezésével, javítani tudja a helyi életminőséget?

Mibe kell beruházni: épületbe vagy emberbe? Válaszol-e a közművelődési terület a társadalmi problémákra, igazodik-e a prioritásokhoz (pl. versenyképesség)? Dolga-e a közművelődésnek a társadalmi problémák, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése? Kapnak-e segítséget az emberek a mindennapi életükhöz? A kultúra - önmagában való érték, vagy - eszköz a társadalom más területeinek fejlesztésére? Mi a közművelő feladata, mik a prioritások? (Török idézet)

A kulturális fogyasztási (intézmények+könyvolvasás) decilisek részesedése a kulturális kínálatból (%) - a felső tized fogyasztja közel felét -a felső harmad a 80%-át, - a fele a 90%-át!

Aktív, eljáró (használja a kulturális intézményrendszert) 40 % 4. Passzív, kultúrán kívüli, sivár életmód: 43% 2. Egyoldalúan 24 % konszolidált 9 % mozizás 14 % művelődési ház 10 % 1. Sokoldalúan 16 % mindenevő 7 % 3. Olvasó 17 % A kulturális aktivitás társadalmi eloszlásának modellje Otthonülő (nem használja a kulturális intézményrendszert) 60 %

Prioritások Csongrád megye kistérségeiben

Csongrád megye kistérségei Művelődési Központ felújítása és a Galéria áthelyezése 2. Integrált kistérségi könyvtárellátó rendszer létrehozás (szolgáltatás javítása) 3. Az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás átszervezése, igényekhez történő alakítása. Foglalkoztatási paktum megvalósítására, amely feltárja a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet és megoldási stratégiát javasol Történelmi belváros rekontstrukciója. 2. Táncház és a hozzá kapcsolódó művészeti oktatás fejlesztése 3. Teleházak létrehozása, képzés Összeg: 400 millió Saját forrás: 90 millió

Csongrád megye kistérségei Kistérségi Multifunkcionális Rendezvénycentrum, Ifjúsági club, internetes kávéház, „népi mesterségek játszóháza”, „kamaraterem”, szabadidőközpont, Teleház kialakítása 2. Kistérségi Multifunkcionális Könyvtár létrehozása 3. Térségi Integrált Oktatási és Ifjúsági és Közművelődési Központ – Intelligens iskola templom tetőterének, homlokzatának és környezetének rekonstrukciója 2. Extrém Sportcentrum 3. Kistérségi Mozi létrehozása Összeg: 1,8 milliárd Saját forrás: 220 millió

Csongrád megye kistérségei elkerülő út építése 2. szennyvíz-elvezetés, csatorna-hálózat kialakítása. 3. általános iskola felújítása térségi feladatokat ellátó könyvtárépület rekonstrukciója, átalakítása, bővítése 2. turisztikai, térségi jelentőséggel bíró templom felújítása 3. a határ közelségét kihasználó turizmus- fejlesztés

Csongrád megye kistérségei Idősekkel kapcsolatos 2. civil szféra, közösségek erősítésével kapcsolatos 3. Múzeummal, tájházzal kapcsolatos művészeti oktatással kapcsolatos 2. Könyvtárak létesítésével, felújításával kapcsolatos 3. Művelődési házak, színterek programjainak bővítésével kapcsolatos (oktatáshoz, idegenforgalomhoz, identitástudat erősítése)

Csongrád megye kistérségei média-háló kialakítása, kommunikáció erősítése és civil szféra együttműködésének erősítése 2. tanyamúzeum, tájház, anyag gyűjtés, bemutatás 3. művelődési ház és könyvtár bővítése, felújítása, kézműves funkciókkal fesztiválok, programok szervezése, rendezvények koordinálása 2. az INFO Központok eszközparkjának korszerűsítése, bővítése 3. kulturális nagyrendezvények rendezése, megvalósítása külföldi partnerkapcsolatok bevonásával.

Kellene: Csongrád megye kistérségeiben 1.1.Művelődési Központban színház felújítás, felszerelés 2. Esélyegyenlőség növelése, roma felzárkóztató programok („A programok indítása mindenképp szükséges, de pontos helyzetfeltárás és stratégia hiányában a pillanatnyi elképzelések nem hozzák meg a várt eredményt.”) Színház építés 2. Művészeti Iskola oktatási programjának bővítése 3. Külterületi Rendezvényközpont és Eseménypark kialakítása. 3. Nincs Alkotó csoportokkal kapcsolatos 2. Mozival, filmmel kapcsolatos 3.Több közművelődési, kulturális szakember alkalmazásával kapcsolatos 5. Nincs

Jó példák? Baranya (8 kistérség) A sásdi kistérségben november 1-jén kezdte meg működését három új munkatárssal (1 fő roma és 2 fő foglalkoztatási referens) a Felzárkóztató Központ. Célja a hátrányos helyzetű (nem csupán roma) társadalmi csoportok felzárkóztatása, visszaintegrálódásának elérése, mind a társadalomba, mind a munkaerőpiacra. A kistérségben a hat hónapos kísérleti jellegű program megvalósítása után is kiemelt szerepet szánnak a döntéshozók a hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítására. Civilek és civil szervezetek képzése. A kistérség 49 civil szervezetének bentlakásos projektmenedzsment, pályázatíró képzése, oktatási segédanyagok elkészítése. Valamint a civilképzés melletti iskolán kívüli felnőttképzés megvalósítása (5 millió)

Jó példák? Baranya (8 kistérség) sellyei: A 14 év alatti korosztály számára olyan művelődési struktúra kialakítása, mely elindítja a halmozottan hátrányos helyzet felszámolását, a tanulás fontosságának hangsúlyozását. (25 millió, 35 település) Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés bázisintézményének kialakítása a kistérségben (120 millió, 35+3 település). Az ifjúság felkészítése a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelésre. (12 millió) Internet szolgáltatás kiszélesítése, kedvező lehetőségek megteremtése (25 millió). Kellene: az idősek segítése napi szinten, egyedülállókkal törődés, kulturális rendezvények.

Jó példák? Baranya (folyt.) Sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása, kollégiumi ellátással együtt Szigetváron, társulás általi fenntartással (150 millió, 46 település) Kellene: felnőtt képzési intézet kialakítása a kistérségben Önálló általános iskolával nem rendelkező kistelepüléseken 14 év alatti gyermekek délutáni tanulásának segítése, hétvégi programok, sport, kirándulás, kézműves foglalkoztatás, hagyományőrzés, bekapcsolódás a település kulturális életébe - ezen tevékenységek szervezése munkanélküli pedagógusok átképzésével és foglalkoztatásával. (mohácsi, ROP folyó projekt)

Köszönöm a figyelmet!