Ahány gyermek, annyi út „A bolondság és a zsenialitás közötti távolság csak sikerben mérhető” Gönczi Károly.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
TÁMOP /1 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Oktatásfejlesztés EU-s támogatással Bedő Ferenc Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete
Az intézményi szakmai fejlesztés lehetőségei a kompetencia alapú tanítási-tanulási folyamatok tükrében Szénási László.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Oktatásfejlesztés EU-s támogatással
A beiskolázás előkészítése
A tanárképzés szerkezete
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
Példa egy ppt prezentációhoz
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az országos mérések megújult rendszere
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Ahány gyermek, annyi út „A bolondság és a zsenialitás közötti távolság csak sikerben mérhető” Gönczi Károly

Változások, amelyek hatnak a működésünkre

Óraszámok növekedése szeptembertől Forráshiányos gazdálkodás Munkaerő gazdálkodás

Módszertani, szakmai változások az oktatásban a tartalmi, tárgyi tudásbeli követelmények túl vannak hangsúlyozva a kulcskompetenciák elsajátításának fontosságával szemben;az oktatásban a tartalmi, tárgyi tudásbeli követelmények túl vannak hangsúlyozva a kulcskompetenciák elsajátításának fontosságával szemben; gyenge a fenntartói intézményirányítás az iskolavezetés és a pedagógiai kultúra, korszerűtlenek az alkalmazott módszerek;gyenge a fenntartói intézményirányítás az iskolavezetés és a pedagógiai kultúra, korszerűtlenek az alkalmazott módszerek; hiányzik az intézményi és a tanári teljesítmények egységes mérése, értékelése;hiányzik az intézményi és a tanári teljesítmények egységes mérése, értékelése; gyengék a munkaerő-piaci és az oktatási intézmények közötti kapcsolatok, a hiányos és nem mindenki számára hozzáférhető a korszerű oktatás infrastruktúrája.gyengék a munkaerő-piaci és az oktatási intézmények közötti kapcsolatok, a hiányos és nem mindenki számára hozzáférhető a korszerű oktatás infrastruktúrája. Kiugróan magas egyenlőtlenségek érzékelhetők a minőségi oktatáshoz való hozzáférés tekintetében, és bizonyos tanulói csoportok (hhh tanulók, roma tanulók) iskolák és iskolatípusok mentén történő szegregációját figyelhetjük meg.Kiugróan magas egyenlőtlenségek érzékelhetők a minőségi oktatáshoz való hozzáférés tekintetében, és bizonyos tanulói csoportok (hhh tanulók, roma tanulók) iskolák és iskolatípusok mentén történő szegregációját figyelhetjük meg.

A változás képi megjelenítése

Mi hogyan éltük ezt meg? Partnereink megfogalmazták az igényt Partnereink megfogalmazták az igényt Kerestük a lehetőségeket Kerestük a lehetőségeket Állandóan a módszertani kultúra megújítási igényébe ütköztünk Állandóan a módszertani kultúra megújítási igényébe ütköztünk Kapóra jött a pályázat Kapóra jött a pályázat

Pályázati időszak Komoly fejtörést okozott a pályázati kiírás!Komoly fejtörést okozott a pályázati kiírás! Kivel pályázzunk?Kivel pályázzunk? Hogyan fogadják a kollégák?Hogyan fogadják a kollégák? Hogyan fogadják a partnerek?Hogyan fogadják a partnerek?

Pályázati időszak ElkötelezettségElkötelezettség NyitottságNyitottság Célokkal való azonosulás segített át bennünket a nehézségekenCélokkal való azonosulás segített át bennünket a nehézségeken

Pályázati időszak Egyensúlyba kerültünkEgyensúlyba kerültünk James Bond szerint A holnap sose’ hal meg!James Bond szerint A holnap sose’ hal meg! Komplex problémakezelésKomplex problémakezelés RendszerszemléletRendszerszemlélet

Felismertük: Ez egy fontos lépés az életünkben (szervezet, egyén)Ez egy fontos lépés az életünkben (szervezet, egyén) Pártoktól független (EU)Pártoktól független (EU) A lépéseket meg kell tervezni (túl nagyok a lépések)A lépéseket meg kell tervezni (túl nagyok a lépések)

Felismertük: Az információkért nekünk kell utánajárnunk (PEJ)Az információkért nekünk kell utánajárnunk (PEJ) Partnerközpontúság megköveteli az információáramlástPartnerközpontúság megköveteli az információáramlást Alapvető követelmény egy újításnál (szülők, Önk., PEJ)Alapvető követelmény egy újításnál (szülők, Önk., PEJ)

Felismertük: A fejlesztés nem öncélúA fejlesztés nem öncélú Saját lábakon is meg kell tudnia állniSaját lábakon is meg kell tudnia állni HEFOP pályázatok kiegészítik egymástHEFOP pályázatok kiegészítik egymást Rendszer (Ped. Program, A, B, C, RaDAr)Rendszer (Ped. Program, A, B, C, RaDAr)

Saját intézményünk mérései, tapasztalatai Egységes értékrendek a pedagógiai munkánkban (RaDAr komplex kompetenciamérő modell) Következetes, pontos munkafolyamatok A pályázatok, a pedagógiai eredmények sikerességének megélése, közkinccsé tétele, intézményi befogadása A szakmai munkaközösségek innovatív műhelyként működése (Ped. Program módosítása A, B, C program) A partnerekkel folytatott információ fejlesztése A SNI és a HHH tanulók megjelenése és a velük eredményesen együttműködő pedagógiai módszerek ismeretének és feltételrendszerének hiánya

A hálózati együttműködés előnyei: Az intézmény térségi szerepe, régiós szerepe nő A fejlesztésben részt vevő kollégák (képzők, mentorok, szakmai tanácsadók) munkaerő pozíciója javul A munkaerő-gazdálkodást segítheti ebben a programban való részvétel Az új források csak pályázati úton érhetők el

Bázisiskolává válás BázisiskolákBázisiskolák –Referenciahelyek –Módszertani központok –Kistérségi szerep erősödése –Kapcsolat a pedagógusképzéssel (felsőoktatásban gyakorló hely) –Jobb finanszírozási lehetőségek biztosítása –A fejlődés útja – a veszély elkerülése

Követő iskola A belépő évfolyamok számára így tudjuk biztosítani a taneszközöketA belépő évfolyamok számára így tudjuk biztosítani a taneszközöket Minden kolléga előtt van lehetőségMinden kolléga előtt van lehetőség Az iskolai szervezeten belül mindenki számára hozzáférhetővé válik az eszközrendszerAz iskolai szervezeten belül mindenki számára hozzáférhetővé válik az eszközrendszer Új kompetencia tartalmak megjelenése (vállalkozói, kommunikációs kompetenciák)Új kompetencia tartalmak megjelenése (vállalkozói, kommunikációs kompetenciák) Eredményesebben fejleszthető területekEredményesebben fejleszthető területek