Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A nevelési tanácsadók diagnosztikus szakmai munkája
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
Peőcz Veronika Béki Andrea
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A gyakorlatvezető mentor
ISKOLAPSZICHOLÓGIA ELMÉLETBEN
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Pedagógiai szakszolgálat
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
"Legyen az esély egyenlő ..."
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
TÁMOP /2 – Nyitórendezvény. A Liget Úti Általános Iskola, Előkészítő, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és EGYMI felkészülése a.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK MEGÚJULÁSÁNAK SZAKMAI TÁMOGATÁSA, EREDMÉNYEI (TÁMOP B) Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Biztos Kezdet Gyerekházak
Integráció és inklúzió
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A KORAI FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE A DUNAÚJVÁROSI JÁRÁSBAN
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Összeállította: Szabó Ilona
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
T-GYRUS MagánRendelő T-GYRUS MagánRendelő „Salus aegroti suprema lex”
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
Alapítás: augusztus „Többre megyünk együtt, mint külön- külön…”
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Cegléd, június 1. Cegléd, Malom tér 3.
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó

A nevelési tanácsadó keretében működő iskolapszichológia előnyei Szakmai háttér Szakmai háttér Legésszerűbb, legadekvátabb munkamegosztás Legésszerűbb, legadekvátabb munkamegosztás Szakmai autonómia – függetlenség Szakmai autonómia – függetlenség  szakmai nézőpont - konfliktus  önálló módszerválasztás  a gyermek érdeke- az iskola érdeke

Munkamegosztás Prevenció és problémakezelés Diagnosztika, Diagnosztika, Szakvéleményezés Szakvéleményezés Terápia Terápia

Munkamegosztás és együttműködés Megfelelő munkamegosztáshoz elengedhetetlen a szoros együttműködés Megfelelő munkamegosztáshoz elengedhetetlen a szoros együttműködés Az esetek egy részének ellátása során egymást kiegészítve dolgoznak Az esetek egy részének ellátása során egymást kiegészítve dolgoznak

Az együttműködés területei Együttműködés a prevenciós munkaterén Együttműködés a prevenciós munkaterén Tanulási nehézség, tanulási nehézség veszélyeztetettség mielőbbi felismerése Tanulási nehézség, tanulási nehézség veszélyeztetettség mielőbbi felismerése (a segítő szakmák információinak integrálása) (a segítő szakmák információinak integrálása) A gyermekek pszichés problémáinak felismerése (csendesen szorongó) A gyermekek pszichés problémáinak felismerése (csendesen szorongó) Gyors továbbirányítás Gyors továbbirányítás

Munkamegosztás Döntően az iskolapszichológusok tevékenységi körébe kerül át: Pedagógusokkal folyó pszichológiai munka Pedagógusokkal folyó pszichológiai munka Tanácsadás Tanácsadás Iskolai problémahelyzetek, konfliktusok kezelése Iskolai problémahelyzetek, konfliktusok kezelése Normatív krízisek valódi krízisek kezelése Normatív krízisek valódi krízisek kezelése

Szakmai együttműködés Bekapcsolódás a szakmai team munkájába Bekapcsolódás a szakmai team munkájába Részvétel a változások előkészítésében, belső továbbképzéseken Részvétel a változások előkészítésében, belső továbbképzéseken Konkrét szakmai együttműködés az esetvezetésben Konkrét szakmai együttműködés az esetvezetésben  Információ  Közös esetvezetés  Közös csoportvezetés

Az iskolapszichológus „híd” szerepe Szakvélemények, javaslatok értelmezése Szakvélemények, javaslatok értelmezése Bánásmódra vonatkozó javaslatok Bánásmódra vonatkozó javaslatok Iskolapszichológusi megfigyelések átadása Iskolapszichológusi megfigyelések átadása Addig is amíg a terápia beérik… Addig is amíg a terápia beérik… Ráhangolás a terápiára Ráhangolás a terápiára

A harmadik pillér Az iskolapszichológiai óriási előrelépés, a nevelési tanácsadás szerves fejlődéséből logikusan következő fejlődési szakasz: a nevelési tanácsadóban végzett, a pedagógiai és pszichológiai munka együttességén alapuló komplex ellátásban a fejlesztő pedagógiai és gyógypedagógiai eszközökkel történő pedagógiai gondozás valamint a gyermek panaszát, tünetét a középpontba helyező, főként klinikus pszichológusi képzettséget igénylő diagnosztikus és terápiás pszichológiai munka mellett az iskolai terepmunka, az iskolapszichológia megjelenésével kialakul a harmadik pillér a pedagógus munkájának és a gyermeknek az iskolai helyszínen történő segítése is. Az iskolapszichológiai óriási előrelépés, a nevelési tanácsadás szerves fejlődéséből logikusan következő fejlődési szakasz: a nevelési tanácsadóban végzett, a pedagógiai és pszichológiai munka együttességén alapuló komplex ellátásban a fejlesztő pedagógiai és gyógypedagógiai eszközökkel történő pedagógiai gondozás valamint a gyermek panaszát, tünetét a középpontba helyező, főként klinikus pszichológusi képzettséget igénylő diagnosztikus és terápiás pszichológiai munka mellett az iskolai terepmunka, az iskolapszichológia megjelenésével kialakul a harmadik pillér a pedagógus munkájának és a gyermeknek az iskolai helyszínen történő segítése is. Az ellátás így válik teljes körűvé és valóban korszerűvé, a gyermek pedagógiai és pszichológiai megsegítése kiegészül a gyermek iskolai környezetének és tevékenységeinek vizsgálatával és fejlesztésével. Az ellátás így válik teljes körűvé és valóban korszerűvé, a gyermek pedagógiai és pszichológiai megsegítése kiegészül a gyermek iskolai környezetének és tevékenységeinek vizsgálatával és fejlesztésével. Dr. Szakács Katalin gondolata Dr. Szakács Katalin gondolata

E feladatok megvalósításához jó munkát kívánok! Köszönöm a figyelmüket!