1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, 2007. Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
Társadalmi Megújulás Operatív Program
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Az ÚMFT Társadalmi Megújulás Operatív Program által kínált feladatok és lehetőségek Puskás Aurél fejlesztési igazgatóhelyettes
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A referencia-intézmény fogalma, a közoktatásban elfoglalt szerepe
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Oktatásfejlesztés EU-s támogatással Bedő Ferenc Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Oktatásfejlesztés EU-s támogatással
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
1. Európai uniós pályázati lehetőségek az oktatás területén március 25.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Lorem ipsum.
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM

2 A fejlesztési elképzelések háttere Nemzeti Alaptanterv Közép, és hosszú távú közoktatási stratégiák Nemzetközi (PISA, PIRLS) és hazai mérési eredmények Uniós környezetbe illesztés, Lisszabon A munkaerőpiaci igények Az NFT I. fenntarthatósága és folytatása

3 A közoktatás kapcsolódási pontjai az ÚMFT-hez TÁMOP – Társadalmi Megújulás Operatív Program - tartalmi fejlesztés TIOP Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program - központi infrastruktúra-fejlesztés ROP – 6 regionális operatív program és KMRFT - regionális infrastruktura-fejlesztés, „1000 iskola” (szinergia)

4 Előzmények az NFT I-ben Fókuszban a közoktatási intézmények modernizálása, „21. századi iskola” Intézményfelújítás, bővítés – ROP 2.3 A modernizációs folyamat fő tartalmainak fejlesztése, bevezetése –HEF OP 2.1 Hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása az oktatásban –HEF OP 3.1 Az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek, képességek és kompetenciák fejlesztése Az intézmények fejlesztő munkáját támogató hálózatok létrehozása TIOK és szolgáltatók (HEF OP és 3.1.4)

5 Várt eredmények az NFT I. végére Az integrációs folyamatok erősödése, pedagógusok felkészítése, A képességfejlesztés előtérbe helyezése a ismeretközpontú oktatással szemben, új pedagógiai kultúra megismertetése az intézmények kb. 10 százalékában Korszerű tanulási környezet megteremtése: infrastrukturális fejlesztés (hátrányos helyzetű alapfokú intézmények felújítása) Új hálózatok kiépülése:TIOK, szolgáltatók

6

7 TÁMOP - oktatási ágazati prioritások Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek Az oktatási és képzési rendszerek szerepének erősítése az innovációs potenciál fejlesztésével

8 A közoktatás tartalmi modernizációja az OP-kban A munkaerőpiaci igényekhez igazodó kompetencia alapú oktatás és a korszerű pedagógiai módszerek elterjedésének támogatása a közoktatásban és a szakképzésben A közoktatás és felsőoktatás pályaorientációs, karrier-tanácsadási és pályakövetési szolgáltatásainak fejlesztése Átfogó mérési, értékelési és minőségirányítási rendszerek fejlesztése Tanulási lehetőségek bővítése, új tanulási formák elterjesztésének ösztönzése A formális, nem-formális és informális tanulási rendszerek összekapcsolása Az oktatásban dolgozók továbbképzése, a pedagógusok munkaerő- piaci alkalmazkodóképességének javítása A kulturális tőke fejlesztése a társadalmi kohézió és a kreativitás erősítése érdekében

9 Az oktatási egyenlőtlenségek csökkentésére, a hozzáférés biztosítására irányuló fejlesztések A hátrányos helyzetű és roma tanulók szegregációja elleni küzdelem, integrált oktatásuk támogatása, tanulási lehetőségeik bővítése A sajátos nevelési igényű tanulók oktatásának, együttnevelésének támogatása, gyógypedagógiai intézmények korszerűsítése A nemzetiségi oktatás fejlesztése A migráns tanulók integrált oktatásának, támogatása az interkulturális nevelés révén

10 A célok megvalósításához szükséges intézményi modernizációs feladatok Intézményintegrációs törekvések erősítése – a közoktatási törvény módosításának végrehajtása Többfunkciós intézmények létrehozásának támogatása – ÁMK-k, komplex humánszolgáltatások (kultúra, oktatás, egészségügy, szociális hálózat) A közoktatás hatékonyságát segítő területi együttműködések támogatása – modellhálózatok létrejötte, hálózati együttműködés, hálózati tanulás támogatása

századi közoktatás A konstrukció célja: Az Új Magyarország Fejlesztési Terv közoktatás fejlesztési programjainak központi koordinációja, menedzselése, a különböző fejlesztési programok harmonizációja, a közoktatási intézmények fejlesztéseit és a központi fejlesztéseket, a területi- hálózati tevékenységeket irányító, összefogó központi intézkedés, annak érdekében, hogy az ágazat szakmapolitikai elképzelései alapján minden művelet és konstrukció az operatív programban meghatározott célokat maradéktalanul meg tudja valósítani.

12 Területi együttműködések A konstrukció célja: Közoktatási intézmények hálózati típusú együttműködésének támogatása részint fejlesztési szolgáltatások nyújtására, részint a központi koordináció és a pályázó intézmények közötti kapcsolattartásra, az eredmények fenntarthatóságának biztosítására

13 Területi együttműködések Tevékenységek: Az oktatás országos, regionális, helyi és intézményi irányítás hatékonyságának növelése az e területen foglalkoztatott szakemberek felkészültségének javítása, Oktatási társulások, hálózatok, térségi integrált oktatóközpontok, általános művelődési központok fejlesztése, létrehozásuk és bővítésük támogatása, kiemelt tekintettel azokra a társulásokra, melyek létrejöttükkel a szegregáció felszámolását célozzák, Esélyegyenlőségi helyzetelemzéshez kapcsolódó tevékenységek támogatása, A közoktatási intézmények – modell intézmények, hálózatok disszeminációs és mentorálási tevékenységének támogatása, Térségi iskola- és óvodafejlesztő központok (TIOK) hálózatának fejlesztése, amelyek cselekvő szerepet vállalnak a kompetencia alapú programcsomagok és módszertan tesztelésében, fejlesztésében és disszeminációjában, továbbá a megújuló pedagógusképzés új gyakorló helyeiként is szolgálnak.

14 Az NFT II. végrehajtását támogató intézményi keretrendszer OKM szakmai irányítás Központi koordinátor szervezet központi koordináció, szolgáltatás TIOK konzorciumok szolgáltatás, mentorálás, tanácsadás, disszemináció Szakmai szolgáltatók szolgáltatás, mentorálás, tanácsadás, disszemináció Bázisiskolákreferenciahelyek „Követő iskolák” adaptáció, implementáció OOIH és Inklúziós Hálózat szolgáltatás, mentorálás, tanácsadás, disszemináció

15 A közoktatás hatékonyságát segítő területi együttműködések támogatása Különböző területi szintű intézményi irányítás hatékonyságának növelése Oktatási társulások, hálózatok, térségi integrált oktatóközpontok, általános művelődési központok fejlesztése elsősorban kistérségi szinten komplex humán szolgáltatások A TIOK-ok és a pedagógiai szolgáltatói hálózat további fejlesztése, bővítése, területi disszeminációs tevékenységük támogatása A közoktatás különböző területi szintjein működő intézmények, fejlesztő és szolgáltató hálózatok, kistérségi, települési és regionális szintű együttműködési formáinak támogatása

16 Az NFT II. végrehajtását támogató intézményi keretrendszer – hálózatok feladatai F= Fejlesztés, K= Koordináció, S= Szolgáltatás, V= Végrehajtás, M= Mentorálás

17 Az NFT II. végrehajtását támogató kutatási-fejlesztési háttér Az egységes mérési-értéklési és minőségbiztosítási rendszer kialakítása A régiós közoktatás-fejlesztési stratégiák alapján folyamatos elemző visszacsatolás Az NFT I. eredményeinek, fenntarthatóságának, hatásának vizsgálata Tematikus, a fejlesztést segítő, előkészítő kutatások, pilotprogramok

18 Támogatási formák és konstrukciók Központi programok Standard pályázatok Kétlépcsős pályázatok Automatizált pályázatok Normatív jellegű támogatások