Ajka Térségi Foglalkoztatási Partnerség Foglalkoztatás-fejlesztési irányok − a kormányzat munkaerő-piaci politikája − mi a szándék a Foglalkoztatási Paktumokkal?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Bálint József JOSZ elnöke
Segélyezési rendszer átalakítása
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Janovics László igazgató Pécs, október 16. Módosítások átvezetése: október 21. Tájékoztató a téli közfoglalkoztatásról.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés március.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
1 Tájékoztató a Tatabányai Kistérség munkaerőpiaci helyzetéről és a munkahelymegőrzést és bővítést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról,
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
„A Kirendeltség és az Önkormányzatok közötti információ és adatszolgáltatás gyakorlata a Paksi Kistérségben Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Ajka Térségi Foglalkoztatási Partnerség Foglalkoztatás-fejlesztési irányok − a kormányzat munkaerő-piaci politikája − mi a szándék a Foglalkoztatási Paktumokkal?

Ajka Térségi Foglalkoztatási Stratégia Stratégiai célterületek / Prioritások:  Hatékony hálózatos együttműködés kiépítése, erőforrás- koordináció  Mezőgazdasági, feldolgozóipari, turisztikai és ipari vállalkozások foglalkoztatási potenciáljának növelése  Önkormányzatok foglalkoztatás terén betöltött szerepének, szolgáltató funkciójának növelése  Munkaerő-piaci igények és a képzés összhangjának megteremtése  Munkahelyteremtés elsősorban a hátrányos helyzetű emberek számára, és kapcsolódó munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztése 2

Ajka Térségi Foglalkoztatási Stratégia Az Ajkai Kistérség legfontosabb problémája jelenleg a október 4.-én bekövetkezett iszapkatasztrófa okozta közösségi és egyéni károk rendezése, az eredetihez közeli állapotok visszaállítása, további károk megelőzése, a katasztrófa sújtott területeken élők érdekeinek képviselete és munkába vetett hitének visszaadása. Ennek megfelelően a stratégiai prioritások közül elsődlegességet kapott a hatékony hálózatos együttműködés, partnerség kiépítése és az erőforrás koordináció a válsághelyzet kezelése érdekében. 3

Közfoglalkoztatás „Út a munkához program” → Nemzeti Közfoglalkoztatás Program váltja fel 2011-től. Célok:  Minél több álláskereső (munkanélküli) személy dolgozhasson (aktív korú, munkára kész és képes – szociálisan rászoruló)  Csökkenthetőek legyenek az önkormányzatok terhei; egyszerűsödjenek az eljárások (pályázat keretében igényelhető)  A dologi kiadások finanszírozásával lehetővé váljon minél több önkormányzati projekt, „jó gyakorlat” megvalósulása  A munkaügyi kirendeltségek kulcsszerepet kapnak a közfoglalkoztatás működtetésében (közfoglalkoztatás csak kirendeltségi közvetítéssel valósulhat meg)  Támogatottként megjelenhetnek a kis-, és közép vállalkozások (az önkormányzatok és az állami infrastruktúrát kezelő gazdálkodó szervezetek mellett)  A már jól bevált gyakorlatok folytatódnak: az országos közmunkaprogramok a nemzetgazdasági célok megvalósítására, vagy ahol gyors segítségre van szükség (árvíz, katasztrófa-helyzet utáni újjáépítés) 4

Miért szükséges a változás? A korábbi program:  Nem értékteremtő munkára, hanem csak létszámemelésre ösztönzött  Alultervezték a forrásait, finanszírozhatatlan a rendszer  Nem számol a térségi munkaerő-piaci különbségekkel  Nem javítja az elhelyezkedést – nem a munkához vezet  Sokan egyáltalán nem jutottak munkalehetőséghez  Csak a béreket és járulékokat finanszírozták – a dologi költségeket nem 5

Bérpótló juttatás (BPJ) A RÁT (Rendelkezésre Állási Támogatás) helyett – Bérpótló Juttatást (BPJ) folyósítanak (a mindenkori minimál-nyugdíj összege):  A rászorultságot a szociális helyzet alapján az önkormányzat állapítja meg  20 %-os (önkormányzati) önrésszel folyósítja a juttatást annak a munkaképes rászorulónak, akinek nincs munkája  Ez a juttatás nem segély! Állami elvárások:  Az eddiginél aktívabb közreműködés: továbbra is együttműködés a munkaügyi központtal; a munkát képzettségtől függetlenül el kell vállalni (felajánlott képzést és munkaerő-piaci programban való részvételt is)  2011-ben legalább 30 nap munkaviszony igazolása  Rendezett lakókörnyezet (saját lakókörnyezet rendben tartása: az önkormányzatok rendeletben szabályozzák)  Éves felülvizsgálat 6

A közfoglalkoztatás új típusai 1.Országos közmunkaprogramok 2.Önkormányzati teljes munkaidős közmunka 3.Önkormányzati részmunkaidős közmunka 4.Vállalkozók közmunka támogatása 7

Országos közmunkaprogramok  Éves, vagy több éven áthúzódó közfeladatokat átfogó programok az állami infrastruktúrában  12 hónapos munkaidő-keretes foglalkoztatás és hangsúlyos képzési elem  A bérek és járulékok támogatása közfoglalkoztatási forrásból történik  A dologi, anyag és beruházási költségeket a munkáltatók állják Fontosabb területek:  Önkormányzati, vízi társulati és állami csatornarendszerek  Erdőművelés  Közutak, vasutak, autópályák környezete  Természeti értékőrzés, környezetvédelem 8

Önkormányzati teljes munkaidős közmunka – a „közhasznú” helyett  Pályázatos támogatás 8 órás programszerű foglalkoztatásra  2-12 hónapos időtartamban komoly közösségi cél megvalósításába vonhatók be az álláskeresők (munkanélküliek); 6-8 órás munkaidő  Döntő többségük a bérpótló járadékra jogosultak közül kerül ki  A támogatásra önkormányzatok mellett a közfeladatot ellátó gazdasági társaságok, intézmények, települési közösségek is pályázhatnak  A támogatás intenzitása % közötti a munkaerő-piaci helyzettől, a gazdasági − szociális adottságoktól függően  Évente két alkalommal kerül meghirdetésre a pályázati felhívás; munkabér + járulék + foglalkoztatással kapcsolatos egyéb költség (a támogatás 20%-ának mértékéig) 9

Önkormányzati részmunkaidős közmunka – a „közcélú” helyett  Egyszerűsített pályázatot nyújt be a települési önkormányzat a munkaügyi kirendeltségre  Részmunkaidős foglalkoztatás mellett, a munkaszerződés időtartamának legkisebb és maximális idejét is szabályozzák, másképp nem tervezhető a közfoglalkoztatás (2 – 4 hónap)  A bérek és a járulékok mellé fejkvótával dologi költséget számolhatnak el, így tervezhető értékteremtő program (megszűnik a közfoglalkoztatási terv)  A támogatás 95%-os; 5%-os önrész  Valamennyi önkormányzati és intézményi feladat ellátásával megbízhatják őket  A kirendeltség 8 napon belül elbírálja az igényt  A kiközvetítetteket kell foglalkoztatni; foglalkozás- egészségügyi vizsgálat; csak BPJ-s! 10

Vállalkozók közmunka támogatása  A kis és közepes vállalkozások számára jelent újabb esélyt a többi támogatási forma mellett  Csak bérpótló juttatásra jogosult álláskeresők (munkanélküliek) vonhatók be  A támogatás intenzitása igazodik a többi formához és az uniós támogatási és versenyszabályokhoz  A támogatásokról a munkaügyi központok döntenek  Legfeljebb 12 hónapra; munkabér + járulék: 70%-a  A statisztikai állományi létszám bővítéséhez vehető igénybe 11

Megvalósulás január 1.-től  Módosul a szociális törvény és a foglalkoztatási törvény  Egy jogszabály (kormányrendelet) szabályozza a támogatási rendet  Az új tudnivalókra megyei tájékoztatókon készítik fel az önkormányzatokat, a munkaügyi kirendeltségeket  A jogszabályok elfogadását követően internetes és ügyfélszolgálatot működtetnek – minden kérdésre válaszolnak 12

Tájékoztató a települési önkormányzatok részére a közfoglalkoztatás rendszerének átalakításáról 13

A további tervek… Enyhíteni kívánnak a Start Régiós és Start Extra kártyák feltételein.  A Start Régiós kártyánál jelenleg a vállalkozás akkor kap három éven át járulékkedvezményt, ha további három évig foglalkoztatja a munkavállalót. Ez olyan kötelezettség, ami miatt még db kártya sincs forgalomban, ezért ezt a kitételt eltörlik.  A Start Extra kártyát azok az 50 év felettiek és RÁT-ban részesülők kaphatják, akik tartósan munkanélküliek. Az utóbbi kitételt is eltörölik, mert ez sem életszerű. 14

A további tervek… A Regionális Munkaügyi Központok átalakítása:  Vezető-váltás – szemlélet-váltás  Ügyfél-barát munkaügyi kirendeltségek  Állami Álláskereső Rendszer (hatékonyabb rendszer, az Európai Uniós Álláskereső Rendszerekhez illeszkedik, mint az EURES)  Informatikai fejlesztés 15

A további tervek…  A feketegazdaság fehérítése  Családi gazdaságok megerősítése  Egészségipar fejlesztése  Komplex rehabilitáció - változások  A Munka Törvénykönyve: korszerűsítés 16

és végül… 17

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! 18