dr.Daszkalovics Katalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy vállalkozás szerződései
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
dr.Daszkalovics Katalin
dr.Daszkalovics Katalin
Tudnivalók a CPR kapcsán
Előadás a Szellemi alkotások joga köréből
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Szellemi alkotások joga
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Elektronikus kérelem benyújtás
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Állam munkavédelmi feladatai
A műszaki kommunikáció alapjai
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Iparjogvédelem Az iparjogvédelem tárgya
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A szerzői jog.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Iparjogvédelem II. I. Egyéb oltalmi formák 1. Használati minta 2. Mikroelektronikai félvezető termékek topográfiája 3. Formatervezési minta 4. Védjegy.
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása Dr. Szili-Fodor Dóra NAK vidékfejlesztési referens október.
MIE Konferencia május Felsőtárkány
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A műszaki kommunikáció alapjai
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Bevezetés az innováció kutatásba
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné. A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné.
Előadás másolata:

dr.Daszkalovics Katalin designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21. +36 209 225 893 www.daszkalovics.hu

A design jogi védelme A design jogi védelmének eszközei: 1. szerzői jogvédelem 2. formatervezési mintaoltalom 3. védjegy 4. versenyjogi védelem Nemzeti-közösségi-nemzetközi szinteken Párhuzamos védelem (nem mindenhol, de) lehetséges: szerzői jogi és mintaoltalmi együtt

Formatervezési mintaoltalom Magyarországon Először beszéljünk a formai követelményekről. Nemzeti lajstromozás: csak Mo. területére biztosít oltalmat. bejelentési kérelmet kell benyújtani (formanyomtatvány) mellékelni kell az oltalmazni kért minta grafikus ábrázolását (vagy fotóját) 3 azonos pld.-ban, fel kell tüntetni a minta szerinti terméknek az ipari minták nemzetközi osztályozásának létesítésére vonatkozó Locarnói Megállapodásban meghatározott osztályjelzetét, a minta elnevezését. E kettőnek lehetőség szerint azonosnak kell lenni. Eltérés esetén (vagy ha nincs a Locarnói Megállapodásban ilyen elnevezés) ki kell fejeznie a névnek a termék rendeltetését. A név nem lehet fantáziaszó, gyártmány- vagy típusmegjelölés egy bejelentésben több minta oltalmát is kérhetik (max. 50) igénybe vehető ügyvéd vagy szabadalmi ügyvivő mellékelni kell az igazgatási szolgáltatási díjat

Formatervezési mintaoltalmi bejelentés Gyakorlati tudnivalók: A bejelentés összeállítása Kérem a mellékelt ábrázoláson bemutatott mintára (minták csoportjára), a formatervezési minták oltalmáról szóló 2001. évi XLVIII. törvény alapján, az oltalom megadását.

A formatervezési mintaoltalmi engedélyezési eljárás Mit vizsgál a Hivatal? a minta világviszonylatban új-e? (a bejelentés napját megelőzően azzal azonos, vagy attól csak lényegtelen részletekben különböző formai kialakítású terméket sem belföldön, sem külföldön nem forgalmaztak, mutattak be újságban televízióban vagy kiállításon, nem jutott nyilvánosságra valamely szabadalmi hivatalhoz tett bejelentés révén. ) egyéni jellegű-e? (A minta akkor egyéni jellegű, ha a tájékozott használóra, a korábban nyilvánosságra jutott mintákhoz képest, eltérő összbenyomást tesz.) Szembetűnő különbség legyen! Megfizették-e a bejelentési díjat? (32 000 Ft + 6 400/további mintánként) Újdonságkutatást végez, amit jelentésben összesít Alaki és érdemi vizsgálat Ha a minta és a bejelentés valamennyi lajstromozási követelménynek megfelel: megadja 5 évre az oltalmat + okiratot állít ki + meghirdeti

Védjegyoltalom Magyarországon Először beszéljünk a formai követelményekről. Nemzeti lajstromozás: csak Mo. területére biztosít oltalmat. kell-e jogi segítség? Csak az Európai gazdasági Térségen kívüli bejelentőnek kötelező ügyvédet, vagy szabadalmi ügyvivőt megbízni. Tudnunk kell, mi a különbség a választható megjelölések között. Védjegy – ennek fogalmát már tisztáztuk együttes védjegy – amely valamely egyesület, köztestület, vagy egyesülés tagjainak áruit vagy szolgáltatását különbözteti meg másokétól. nem az egyesület, egyesülés stb. lesz a védjegy használatára jogosult, hanem a tagjai (COOP, IPOSZ, OKISZ) tanúsító védjegy – megszabott minőségi követelményeket kielégítő áru vagy szolgáltatás vonatkozásában bárki használhatja, aki megfelel a tanúsító védjegy tulajdonosa által megszabott feltételeknek szóvédjegy vagy ábrás védjegy (egy bejelentésben csak egy megjelölés lehet) Csatolni kell az ábrás megjelölést egy külön nyomaton, minimum 5X6, max. 10X12 cm méretben Árujegyzék: Nizzai Osztályozás. Áruk és Szolgáltatások osztályba sorolása: vagy valamennyi árura, vagy tételesen felsorolt árukra.

Védjegybejelentés Gyakorlati tudnivalók: A bejelentés összeállítása Kérem az alábbi megjelölés védjegykénti lajstromozását az 1997. évi XI. tv. alapján

Védjegy-lajstromozási eljárás Mit vizsgál a Hivatal? Jól jelöltük-e meg az árujegyzéket? Megfizettük-e a bejelentési díjat, Van-e árujegyzék? Alaki vizsgálat Védjegykutatás, kutatási jelentés Érdemi vizsgálat meghirdetés, 3 hónapos felszólalási idő Dönt az oltalomról: 10 évre lajstromozás, okirat

Versenyjogi védelem Az oltalmakhoz képest kisegítő jellegű: Jellegbitorlás tényállása: ha a piacon használt megjelölésre - nincs szerzői jogi védelem - nem oltalmazható egyik oltalomfajtával sem, de mégis sérelmes, hogy egy a forgalomban már ismert, de nem védett szellemi teljesítményt más piaci szereplő a saját céljára használ fel: A jellegbitorlás („szolgai utánzás”) megállapításának feltétele, hogy a versenytárs áruja a magyar piacon ismert, és az utánzat oly mértékben hasonlít az eredetihez, hogy az összetévesztés veszélye reális. A versenyjogi jogsértés akkor valósul meg, ha az utánzatról az eredeti termék gyártójára vagy magára az eredeti árura asszociálnak a fogyasztók.