Versenyértékelési rendszerek genetikai értékre gyakorolt hatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

Ajtóstól az Élet kapuján át? Képzeld el, hogy van egy hely…
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Számadás a talentumról
Munkaszervezési ismeretek
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Az alapoktól a totál özvegységig
Az úszó technika,állóképesség és hajlékonyság kialakítása és szerepük a sportágban Virth Balázs 2013.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Polónyi István Minőségmenedzsment 1..
postagalambsport célja, postagalambok versenyeztetése régen és ma
Szemiot i ka.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
A személyiség.
V. A készletezés logisztikája
Negyedik előadás Március 11
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A fejlesztés hatása a szervezetre
Minőségmenedzsment.
Minőségmenedzsment 2. előadás
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
Készítette: Magyar Orsolya
A fenntartható nagyvadgazdálkodás tervezésének lehetőségei és korlátai.
A fenntartható nagyvadgazdálkodás tervezésének lehetőségei és korlátai.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Képesítési Keretrendszerek Európában
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Teljesítmény fokozása postagalambjainknál
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
VII. Szervezeti kultúra
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
„A jelen, mint a jövő szolgája”. …avagy, a különböző versenyértékelési rendszerek hatása a genetikai előrehaladás esélyének alakulására.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Teljesítmény fokozásának lehetőségei postagalambjainknál
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
Biyovis a mi üzletünk.
9. tétel.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
A piac és a piacgazdaság
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Lisszaboni Szerződés tükrében
Mérési skálák, adatsorok típusai
Előadás másolata:

Versenyértékelési rendszerek genetikai értékre gyakorolt hatásai

A galambász a bajnoktól vásárol!!! Versenyértékelési rendszerek genetikai előrehaladásban betöltött szerepe A galambász a bajnoktól vásárol!!! A versenyeken elért eredmény a tenyész anyag beszerzések egyik fő szempontja. A versenyértékelési rendszer ebben az összefüggésben alapvetőn meghatározza a genetikai előrehaladást.

Adott verseny-értékelési formában a legjobb eredményt elérni Bajnoknak lenni = Adott verseny-értékelési formában a legjobb eredményt elérni Az értékelési forma alapvető meghatározója a genetikai előrehaladásnak.

Milyen az ideális versenyértékelési forma? Alapvető követelmény, hogy az általa kialakított sorrend, a lehető legteljesebb mértékben közelítse meg elsősorban az egyedek, másodsorban az állományok genetikai- (tenyész) értékének sorrendjét. Csakis ezáltal válhat a hazai postagalamb állomány genetikai értékének növelésére alkalmas eszközzé.

Milyen a jó galamb?

A genetikai előrehaladás az átlagból kiemelkedő pluszvariánsokra épül

Utópia, vagy realitás? Milyen tulajdonságcsoportok határozzák meg a genetikai értéket? Becsülhetők-e ezek a tulajdonságcsoportok?

Additív öröklésmenet által meghatározott tulajdonságcsoportok jelentőssége és szerepe a genetikai előrehaladásban

„A jelenkor genetikusai meglehetősen egyöntetűen úgy vélik, egy-egy állat igazi tenyészértékét, örökítő értékét valójában az additív tulajdonságokban megmutatkozó szintje határozza meg.” (Anker: A repülő keresztrejtvény)

„Az egész tenyésztői munkát ennek szellemében írom le könyvemben, mert az a meggyőződésem, hogy ez az irány mutatja legtisztábban az előre vivő utat.” Anker Alfonz (A repülő keresztrejtvény: az additív génhatások jelentőségéről)

Additív és nem additív módon öröklődő tulajdonságok öröklésmenetének sajátosságai Additív (összeadódó) módon öröklődő tulajdonságok: Számtalan génpár által meghatározott tulajdonságcsoport Középértéktől való ugrásszerű eltérésre nem számíthatunk Örökölhetőségi valószínűségük magasabb, tehát nagyobb bizonyossággal öröklődnek Nem additív módon öröklődő tulajdonságok Különböző, előre nehezen kalkulálható módon öröklődő tulajdonságcsoportok Örökölhetőségi valószínűségük alacsonyabb

Mely tulajdonságcsoportok öröklődnek additív és nem additív módon?

Additív és nem additív módon öröklődő tulajdonságok Anker Alfonz szerint Viszonylag kismértékben öröklődők Máj glykogéntároló kapacitása Izomszövetek glykogén felhalmozó-képessége stb. Fokozott mértékben öröklődők Pupillanagyság Vérmérséklet Gyorsaság, vagy lassúság stb. Legkifejezettebben öröklődők Intelligencia Küzdeni tudás Energikus „wringerség” Fészekszeretet Koraérés, vagy lassú érés Különböző távokra való alkalmasság Izomszövetek típusa Hormonális tevékenység minősége Vér hemoglobin tartalma stb. Nem additív módon öröklődő tulajdonságok Vitalitás Ellenálló erő Fizikum Szem és a szervezet vérellátása Kondíciót tartó képesség Kondíciót regenerálni tudó képesség Formába jövés Formát tartani tudás Nevelésnél való leromlás, vagy le nem romlás stb. Forrás: A repülő keresztrejtvény (Kiadta: Postagalambsport Szövetség Délkerülete, 1972)

Sampion és élgalambokkal szembeni legfontosabb követelmények Sampion és csapatgalambbal szemben támasztott legfontosabb követelmények: Nagy vitalitás Kifejezett formába jövő és formatartó képesség Ellenálló erő Élgalambbal szemben támasztott legfontosabb követelmények: Kifejezett intelligencia Küzdeni tudás Fészekszeretet Temperamentum Különböző távokra való alkalmasság

Sampion típusú és élgalambot leginkább jellemző tulajdonságcsoportok és ezek öröklésmenete

A paradoxon Élgalambok: Sampion és csapatgalambok: Megnövekedett nem additív módon öröklődő tulajdonságokkal szembeni igény Előre nehezen, vagy egyáltalán nem kalkulálható módon öröklődő tulajdonságcsoportok előtérbe helyezése Élgalambok: Elsődlegesen additív módon öröklődő tulajdonságokkal szembeni igény Örökölhetőségi valószínűségük magasabb, tehát nagyobb bizonyossággal öröklődő tulajdonságcsoportok előtérbe helyezése

Jelenlegi csapatbajnoksági formánk és sampion galamb centrikusságunk a genetikai érték jellemzésére kevésbé alkalmas. Ezért a hazai postagalamb állomány genetikai előrehaladásának elősegítésére nem tekinthető alkalmasnak.

Szappanos István és Dr. Lovas László a néhai Anker Alfonz teszttelepen Mi lehet a megoldás? „Fajtastandard” Fajtagazda (Belgium, Hollandia) értékrendjének bevezetése Versenyszervezői szint Versenyértékelési rendszer Bajnoksági formák Tenyésztői szint Értékrend/Szemlélet Következetes végrehajtás Szakmai alapú útkeresés Van-e értelme? Nincs. Van-e esélye? „Anker Alfonz körül kialakult egy kis szellemi műhely… …Valamennyi agrármérnök, állatorvos. Ahelyett, hogy összekaparta volna az akkori regirung a morzsákat, rájuk sem volt szükség…” (Szappanos István) „Ma már elment a hajó…” Szappanos István és Dr. Lovas László a néhai Anker Alfonz teszttelepen

Gyors galambok preferálása! Szakmai szempontból? Alapvetően additív módon öröklődő tulajdonságcsoportok tekintetében kimagasló egyedek előtérbe helyezése. ▼ Gyors galambok preferálása!

Alapvető feltételei Reális alapokon nyugvó versenyzési egységekben történő megmérettetés A hazai átlagos és átlag alatti galambászsűrűségű területeken nem rendezhető reális eredményű, nagy létszámú verseny Hollandiában és Belgiumban a hazai 4-5-szöröse a galambászsűrűség 4-5000 galambos versenyek a hazai átlagos tagszövetségi méretek 1/4-1/5 részén valósíthatóak meg Reálisan teljesíthető program Specializáció Galamb-centrikus(abb) szállítás és eresztéstechnológia

A kvantitatív genetika lóvá tétele

Az ugróképesség öröklődéséről Ezt a jellegzetesen kvantitatív genetika szabályai szerint additív módon öröklődő, és ma oly lényeges képességet tehát tudatos tenyésztői munkával oly módon lehet nagyobb állomány sajátjává tenni, ha a nemzedékről nemzedékre a populáció szintjét meghaladó ugróképességű méneket alkalmazunk ott, ahol ez a fő célkitűzés. Egy kiváló ugrólovakat produkáló ménes kialakítására ilyen körülmények között akkor van a legtöbb esélyünk, ha a kancák szelekciója is ebben az irányban történik, és a fedező méneknél is évtizedeken keresztül konzekvensen csak a kancaállománynál ugróképességben jobbakat engedtünk fedeztetni. Phd. Bokor Árpád

„Ismeretes több ilyen kezdeményezés kudarca, amely nem hozta meg a várt eredményt, de ennek oka alapvetően az volt, hogy csupán kezdeményezések maradtak és nem hajtották végre következetesen 3-4 nemzedéken keresztül.” (Anker Alfonz, 1975) Anker Alfonz

Köszönöm figyelmüket! 2011’ Vétek János