Az autóroncsok egy jelentős része feltételezhetően nem a legális rendszerbe kerül 120-130 ezer db éves becsült keletkező roncsmennyiség vs. 64.000 db.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
Fémkereskedelem szabályozása
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Jogi és pénzügyi egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban A megújult Participant Portal Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A környezetvédelem intézményrendszere
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Rusznák András – ügyvezető, GOE
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
HOGYAN FOKOZHATÓ AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA? PUSZTA JÁNOS ALEZREDES VÁMIGAZGATÓ-HELYETTES.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
1 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ AZ APEH TEVÉKENYSÉGÉRŐL BUDAPEST, JANUÁR 30.
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
Állam munkavédelmi feladatai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
KBSZ Szakmai Nap Tiszai kikötők Martfű, október 27. Tiszai kikötők vizsgálata hajózásbiztonsági szempontból az NKH KÜI Hajózási Hatósági Főosztály.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Az ÚMVP intézményrendszere
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
megújuló hatósági felügyelete
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Magyarország IV. középtávú ( ) Fogyasztóvédelmi Politikája Vitaanyag június.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Gépjárműroncsok feldolgozásának szempontjai Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete Miskolc István Zsolt osztályvezető.
BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése.
Balatonalmádi 2006 május GÉMOSZ Országos Közgyűlés Ivanics Lajos Szerviz Bizottság.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Munkahelyi egészség és biztonság
Az egyéni vállalkozás.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Az igénybevevői nyilvántartás
A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerepe
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
E GYSZERŰ Á LLAM P ROGRAM Zöld lámpát a vállalkozásnak!
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Infotér konferencia – EKOP előrehaladása Balatonfüred,
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
1 Vállalkozói adminisztratív tehercsökkentés Előadó: Dr. Nagy Ádám Főosztályvezető-helyettes Ipari és Építésgazdasági Főosztály.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP A-11/1/KONV SZEPTEMBER 26.
KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ING) Szőnyi Lőrinc.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
MERD tájékoztató Vásárosnamény, február 28..
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
A rendszer felépülése Fenntartó – engedélye(k), ha közvetlenül nyújt szolgáltatást Intézmény/ Szolgáltató – székhely típusú szolgáltatás nyújtási hely.
Előadás másolata:

Az autóroncsok egy jelentős része feltételezhetően nem a legális rendszerbe kerül ezer db éves becsült keletkező roncsmennyiség vs db kiállított bontási-átvételi igazolás Nagyszámú illegális szereplő az autóbontásban/hasznosítás során Maximum 100 valós értelemben vett autóbontó, ezzel szemben illegális, az összes elvárt engedéllyel nem rendelkező bontós Hiányzó összehangolt ellenőrzések az illetékes hatóságok részéről Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságát leszámítva ma nem tudunk más, az illegális szektor ellenőrzésére irányuló aktivitásról Az illetékes hatóságok nem rendelkeznek felhatalmazással az illegálisan tevékenykedők megfelelő ellenőrzésére, szankcionálására A hatóságok létszámkeretéből/anyagi lehetőségeiből csak a legálisak ellenőrzésére telik Létező adminisztratív akadályok a roncsautók rendszerbe jutásakor Költségtérítéses bontási-átvételi igazolás, -végleges forgalomból történő kivonás, a bontó-hulladékkezelőtől törvényileg elvárt az ingyenes visszavétel Nem épült még ki Magyarországon az átgondoltan felépített, a roncsautók átvételét/kezelését/hasznosítását követni képes nyilvántartási rendszer A mai felállásban önálló, egymással nem kommunikáló rendszerek léteznek

Megoldási alternatívák - Újrakezdett tárcaközi egyeztetések, átgondolt, összehangolt jogszabálymódosítások a jogi/gazdasági kiskapuk lezárása érdekében - Az illetékes hatóságok egységes, hatékony fellépésének megszervezése, közös ellenőrzések ismétlődő végrehajtása, az illegálisak tevékenységének beszüntetése érdekében - Az ügyintézés egyszerűsítése, az állami bürokrácia leépítése a szakterületen - A roncsautók életútjának követhetőségét a forgalomból történő végleges kivonás után is biztosítani képes nyilvántartási rendszer megteremtése - A járművekből származó problémás frakciók hasznosítása érdekében kutatás- fejlesztési projektek kiírása/támogatása.... (lásd EU7-es keretprogram) - BAT-technológiák vizsgálata, előzetes értékelése, kiajánlása, a hatóságok „legyenek képben” a megoldási javaslatok vonatkozásában - A jogalkotás/jogalkalmazás fokozott és folyamatos egyeztetése a szakmai érdekképviseleti szervezetekkel - Az Állam általános érvényű felelőst rendel hozzá a roncsautókérdés megoldásához, ezzel megszűnik a kompetenciahiányból eredő tehetetlenség.