Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MERD tájékoztató Vásárosnamény, február 28..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MERD tájékoztató Vásárosnamény, február 28.."— Előadás másolata:

1 MERD tájékoztató Vásárosnamény, 2014. február 28.

2 Mi az a MERD? A MagánERDőkért Egyesület nonprofit, közhasznú szervezet. Egyik feladata Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, tágabb értelemben az Észak- Alföldi régió magán-erdőgazdálkodásának segítése. Másik feladata a térség erdőgazdálkodásának érdekképviselete.

3 Miért van szükség az erdőgazdálkodás segítésére? Az erdészeti igazgatási ügyek lebonyolítása a folyamatos kormányzati átszervezések és az erdőt érintő jogszabályi változások ( pl.: földtörvény ) miatt túlnőtte a „régi” megszokott formanyomtatványon történő egyszerű ügyintézés kereteit. Az államigazgatás az élet minden területén „papírszagúvá” vált, ez alól az erdőgazdálkodás sem kivétel.

4 Miért van szükség az erdőgazdálkodás segítésére? Az erdőgazdálkodás jellegéből adódóan egyes műveletek csak évtizedek múltán ismétlődnek, így a helyes gyakorlat nem tud kialakulni, csak több generáción keresztüli erdőgazdálkodási tevékenység során. A hiányzó ismeretek pótlása szükséges.

5 Miért van szükség az erdőgazdálkodás segítésére? Az erdőgazdálkodási szolgáltatások igénybevétele esetén a gazdálkodók információval történő ellátása segíti a döntések meghozatalát.

6 Miért van szükség az erdőgazdálkodás segítésére? A szolgáltatások piacán történő egységes fellépés, azok színvonalának kiegyenlítődését és megfizethető árszintre történő beállását szolgálja, ami kiszámíthatóbbá és stabilabbá teszi a gazdálkodást.

7 Elaprózottság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye magánerdőinek területe 90.000 ha! Az erdőgazdálkodók száma 4.700 fő! Összehasonlításként az állami erdőterület 33.000 ha! Az állami erdőgazdálkodók száma 3 fő!

8 Miért van szükség érdekképviseletre? Térségünk erdőgazdálkodási érdekeinek képviseletét nem várhatjuk el mástól! A legjobban mi vagyunk tisztában problémáinkkal és érdekeinkkel. Más hasonló tevékenységet végző szervezetekkel nem konkurálni, hanem együttműködni akarunk. Amennyiben adott kérdésben velünk azonos álláspontra helyezkednek, akkor nyitottak vagyunk az együttműködésre.

9 Eddigi tevékenységeink Egyeztető tárgyalás az MVH Központtal az erdészeti támogatásokkal kapcsolatos problémák ügyében. Egyeztetés a védett természeti területen elhelyezkedő magánerdőkre vonatkozó állami kompenzációról a Vidékfejlesztési Minisztériummal.

10 Eddigi tevékenységeink A Vidékfejlesztési Minisztérium által koordinált 2014-2020. közötti időszakra vonatkozó EU-s támogatások kidolgozásában való közreműködés. A jövőben támogatásra kerülő ismeretátadások, képzések előzetes felmérésében való részvétel, és a képzések irányára vonatkozó javaslat elkészítése.

11 Eddigi tevékenységeink Részvétel az Erdőtörvény tervezett módosításának folyamatában. Engedélynélküli fakitermelésekkel kapcsolatos médiafelkérés teljesítése.

12 Eddigi tevékenységeink Részvétel a kötelező NATURA 2000 oktatásban. Erdővédelmi szakmai napok az akác, a magyar kőris és a kocsányostölgy károsítóiról.

13 Eddigi tevékenységeink Gazdálkodói kérésre terepi szakmai nap Nyírtasson. Gazdálkodók kérésére Erdőbirtokossági összejövetelen való részvétel.

14 Eddigi tevékenységeink Szakmai weblap készítése, amely hamarosan megkezdi működését (www.merdo.hu néven LESZ elérhető).www.merdo.hu

15 Szolgáltatásaink Az erdészeti hatóság munkájának segítése az ügyfélfogadásban. A székhelyre érkező ügyfelek folyamatos, minden napos tájékoztatása, segítése.

16 Szolgáltatásaink Pártoló tagok részére félórás ingyenes erdészeti és igazgatási joggal kapcsolatos szaktanácsadás, kedvezményes árak okirat (szerződés, kérelmek) elkészítésekor. Erdészeti jogi, adminisztratív szolgáltatás.

17 Szolgáltatásaink Telefonos flottaszolgáltatás, amely jelenleg 110 db előfizetést tartalmaz.

18 Szakmai adatok. Érdemes áttekinteni térségünk főbb adatait és tendenciáit a magán- erdőgazdálkodásra vonatkozóan.

19 Az erdők tulajdonviszonyai

20

21 Mi okozza az erdőterület növekedését? Az erdőtelepítés!

22 Az erdőtelepítések elhelyezkedése

23 Az elmúlt 20 év az erdőtelepítések fellendüléséről szólt!

24 Erdőterület 1990-ben

25 Erdőterület 1995-ben

26 Erdőterület 2000-ben

27 Erdőterület 2005-ben

28 Erdőterület 2010-ben

29

30 Támogatások 2014-2020 A vidékfejlesztési program most van kidolgozás alatt. Erdészeti szempontból a támogatási kategóriákat tekintve nagy változás nem várható. Ésszerűsítések és egyszerűsítések fognak történni.

31 Támogatások 2014-2020 Erdőtelepítés NATURA 2000 Befejezett ápolás, tisztítás, nyesés Erdőpotenciál helyreállítás, megelőzés Erdőszerkezet átalakítás Erdő környezetvédelem Erdészeti gép Erdészeti útépítés

32

33 Tagság Minden erdőtulajdonost, erdőgazdálkodót, erdészeti szakembert, erdészeti vállalkozást, vagy az erdőkkel szimpatizáló személyt és szervezetet várunk tagjaink közé!

34 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "MERD tájékoztató Vásárosnamény, február 28.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések