KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Az esélyegyenlőségről és a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra Kampány a szavazás napján Előadó: dr. Kovács Zoltán a TVI vezető jogi helyettese 1.
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Szellemi alkotások joga
Személyiségi jogvédelem
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Az információs jogok.
Az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítését szolgáló alapvető jogi ismeretek dr. Gyarmati Edit 2010.
Összeállította: Könyves Tóth Pál
8. cikkely: A személyes adatok védelme AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPVETŐ JOGOK CHARTÁJÁBÓL (2000/C 364/01) ©2010 Alpár Gergely.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Gradwohl Roland GRROAAT.PTE PTE–ÁJK Jogi bitorlás fogalma A szerzőt a művéhez kapcsoló érdekek védelmét abszolút szerkezetű jogviszony biztosítja.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Biztonságvédelmi menedzsment (alapvetés)
Állam munkavédelmi feladatai
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Személyhez fűződő jogok polgári jogi védelme
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
Mediátor képzés Kártérítés.
Internettel kapcsolatos adatvédelmi kérdések Szabó Endre Győző Adatvédelmi Biztos Irodája november 20.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Személyes adat Bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból.
Alapfogalmak.
Alkotmányos jogi védelem
Adatvédelmi alapelvek
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Állampolgári jogok és kötelességek
Reparáció, kompenzáció és elégtétel
Munkaszervezési ismeretek
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
Alapfogalmak.
Az adatvédelem szabályozása
Abúzus esetén nyitva álló jogorvoslati lehetőségek „Beszéljünk az abúzusról” konferencia, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit.
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
 AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA Alapjogok, információs jogok.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
 E-JOG Alapjogok, információs jogok. INFORMÁCIÓS JOGOK  ALAPJOGOK – EMBERI JOGOK – ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK  A XIX. század vége - XX. század eleje: az alkotmányjog.
 AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA Alapjogok, információs jogok.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
Munkajog – 5. Dr. Csőke Rita
Mindennapok munkajoga – 5. Dr. Csőke Rita
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mindennapok munkajoga 5.
Esélyegyenlőségi képzés
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Előadás másolata:

KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI Dr. Mayer Erika Mayer és Társai Ügyvédi Iroda

Az alapvető kérdések A kukkoltak jogainak tartalma, terjedelme Lemondhat-e valaki azt őt megillető személyiségi jogvédelemről? A kukkolók jogai Védettek-e a kukkoltak hozzátartozói, szerettei?

Személyiségi jog tartalma A személy autonóm szféráját körülhatárolja Biztosítja, hogy a magánszférát senki jogtalan külső behatolással meg ne sértse

Személyiségi jog alapvető védelme az Alkotmányban A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra, senkit sem lehet szabadságától másként, mint a törvényben meghatározott okokból és a törvényben meghatározott eljárás alapján megfosztani. A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.

Polgári Törvénykönyv 75. § (1) A személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. E jogok a törvény védelme alatt állnak. 76. § A személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti különösen a magánszemélyek bármilyen hátrányos megkülönböztetése nemük, fajuk, nemzetiségük vagy felekezetük szerint, továbbá a lelkiismereti szabadság sérelme és a személyes szabadság jogellenes korlátozása, a testi épség, az egészség, valamint a becsület és az emberi méltóság megsértése.

A személyiségi jogvédelem tartalma - valamennyi, így a törvényben külön nem nevesített személyiségi jog is polgári jogi védelem alatt áll, - mindenki köteles azokat tiszteletben tartani, - a jogosult a személyiségi jogainak sértetlenségét mindenkivel szemben követelheti, - a védelem érdekében a Ptk. által felkínált valamennyi jogi eszköz igénybe vehető

A személyiségi jog fogalomkörébe tartozó bármely jogosítvány sérelmét eredményező magatartás jogellenes!

Jogellenességet kizáró ok jogszabály felhatalmazása jogos védelem vagy szükséghelyzet sértett beleegyezése

Sértett hozzájárulásával szembeni követelmények Kifejezett Egyértelmű Nem sért, illetve nem veszélyeztet társadalmi érdeket Nem lehet kiterjesztően értelmezni

Képmás, hangfelvétel 80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés. (2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges

Visszaélés Rejtett kamera, titkos felvétel Engedéllyel készített felvétel rendeltetéstől eltérő célú nyilvánosságra hozatala (pl.. az ábrázolás módja, amennyiben az érintett személy azáltal nevetségessé válik)

Hozzájárulás Felvétel készítéséhez történő hozzájárulás nem jelenti egyúttal a nyilvánosságra hozatalhoz történő hozzájárulást is, csak ha kifejezetten erre is kiterjed Nincs alaki szabályhoz kötve, ráutaló magatartással is megadható Kiterjesztően nem értelmezhető

Kivételek a) büntető eljárás esetén ( nyomós közérdekből vagy méltányolható magánérdekből; súlyos bűncselekmény; és a felhasználást hatóság engedélyezte.) b) ismeretlen helyen tartózkodó (nyomós közérdekből vagy méltányolható magánérdekre figyelemmel, engedély alapján c) nyilvános közszereplés kapcsán

Akik kint vannak: a kukkolók Jog az információhoz jutáshoz Személyiségi jogok: jóhírnév védelme sérelme 1. valamilyen személyt érintő közlést (bármely, gondolat továbbítására alkalmas kifejezés) tesz, 2. amely tényállítást fejez ki, 3. amennyiben az objektíve valótlan, 4. és ezáltal alkalmas az érintett értékelésének hátrányos befolyásolására

Mi védi a hozzátartozókat, a kukkoltak szeretteit? Magántitok tény, adat következtetés, amelynek elleplezéséhez valamilyen érdek fűződik megsértése: jogosulatlan nyilvánosságra hozatallal A magántitok körébe tartoznak a családjogi kapcsolattal összefüggő személyes adatok is

Szankciók a) a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítása; b) a jogsértés abbahagyása és a jogsértő eltiltása c) nyilatkozattal vagy más módon elégtétel adása, d) nyilvánosság; e) a sérelmes helyzet megszüntetése; f) a jogsértést megelőző állapot helyreállítása g) a jogsértéssel előállott dolog megsemmisítése, illetőleg jogsértő mivoltától megfosztása; h) kártérítés i) közérdekű célra fordítható bírság

Megéri vagy nem éri meg?

Köszönöm a figyelmet! Dr. Mayer Erika erika@drmayer.hu