A személyes tudat és a tudattalan határán zajló fiziológiai folyamatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Advertisements

A pszichoanalízis Freud és kora.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
Tudatos és tudattalan modern felfogása
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
A tanulás idegrendszeri alapjai
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
Környezetpszichológia III.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
A „közbülső változók” bevezetése
Behaviorizmus (előzmények)
Személyiséglélektan I.
Alfred Adler individuálpszichológiája
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Szociálpszichológia Attitűd Dr
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
A modern világirodalom
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Az érzelem klasszikus elméletei Érzelmi definíciók
A pszichológiai fejlődés
Bevezetés a pszichológiába
Bevezetés a pszichológiába
Személyiség- pszichológia II
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Pavlov kutyakísérlete
ÁDÁM GYÖRGY ONK október 20. AZ EMBERI TANULÁS KEZDETI SZAKASZAI.
Az ember mint evolúciós rejtvény
A 2. ZH eredményei.
Általános és személyiséglélektan
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Bevezetés a pszichológiába
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Az érzelmek.
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Az emberi agresszió.
Pszichológiai Ismeretek
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Tudatosság, kogníció, érzelmek
Az érzelmek lexikális megközelítése
Miért jó az, ha tudjuk hogy mit tudunk? A hallgatók tudásszintjének mérése
A személyiség biológiai alapjai
A pszichoanalízis Freud és kora.
SZERVEZETI MAGATARTÁS III.
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Mi a személyiségpszichológia?
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
Személyiségfejlődési zavarok
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
11. Érzelmek és kogníció, autizmus Bircher Julianna Affektív Pszichológiai Tanszék
Isten hozott! A művészet (zene – játék – mese) úri passzió vagy emberi létszükséglet?
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
KÖRNYÉKI IDEGRENDSZER, ÉRZŐMŰKÖDÉS
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A személyes tudat és a tudattalan határán zajló fiziológiai folyamatok Ádám György egyetemi tanár, a MTA rendes tagja SEMMELWEIS EGYETEM BARÁTI KÖRE, 2006. február 22.

1. KORAI SZAKASZ 2. KÉSŐBBI SZAKASZ SAJÁT UTAM A TUDATTALAN, NEM VERBÁLIS KOGNÍCIÓ TERÉN ELMÉLETI VONAL: 1. KORAI SZAKASZ SIGMOND FREUD (1856-1939) IRRACIONÁLIS, SZIMBOLIKUS ÖSZTÖN-KÖRÖK ÉN-KÉP: KONFLIKTUSOS HENRI BERGSON (1859-1941) SAJÁTOS ABSZTRAKCIÓ INTUICIÓK ÉN-KÉP: HARMÓNIKUS 2. KÉSŐBBI SZAKASZ IVAN PAVLOV (1849-1936) majd BURRHUS SKINNER (1904-1997) BEHAVIORISTA ELVEIVEL SZEMBENI KOGNITIV ELVEK VIGOTSZKIJ, PIAGET, ANOCHIN, STB.

„A sajátos érzékelésfajták szervei fölött áll egy ARISZTOTELÉSZ: „A sajátos érzékelésfajták szervei fölött áll egy közös érzék (koinon aiszthetérion), amelyben az aktuális érzetek állandóan összetalálkoznak” „Valamennyi vérrel rendelkező állatban a szívben található a vezető érzékszerv. Itt kell lennie a minden érzékszervvel közös érzéknek (koinon aiszthetérion)” ARISZTOTELÉSZ: LÉLEKFILOZÓFIAI ÍRÁSOK, BUDAPEST,1988. pp.202,i11.208. Fordította Steiger Kornél.

SIGMUND FREUD (1856-1939) fellépése fordulat a 19.sz. végén ! Szigorúan a klinikumból merít, Jean Charcot és Pierre Janet tanítványa és követője, Kora „biologizáló” elmeorvosa, Népszerű szimbólumokat kreál. Két ösztönkör: „élet” (libido) és „halál” (önpusztítás) Korai gyermeki determinizmus Tagolás: tudat-előttes tudat-alatti (ösztön) felettes „én” (ráció) A tudatrahozás (feltárás) terápiája (pszichoanalízis) Kifejezett konfliktus a rejtőző, elfojtott ösztön és a domináló ráció („én”) között

HENRI BERGSON (1859-1941) fellépése új „szépírói” lélektan Az irracionális filozófiákból merít, de biológiai igénnyel, Szépirodalmi becsvágy, távol a klinikumtól (Irodalmi Nobel-díj: 1927), Szimbólumok a művészet elemzésében („élan vitat”). A tudattalan és a tudatos kiegészítik egymást, a tudattalan a forrás, a nagy háttér, amelyből az alkotás merít. Egyben minden intuíció eredete !

TUDATTALAN-TÖRTÉNETI TÖREDÉKEK RACIONÁLIS, JOBBÁRA KOGNITÍV HISTÓRIA: DESCARTES: „PASSIONS DE L'ÂME” LEIBNIZ: „PETITES PERCEPTIONS” HELMHOLTZ: TUDATTALAN ÉSZLELÉS WUNDT: TUDATI FÓKUSZ-ELV BERGSON: KREATIV INTUICIO POLÁNYI: ÚJ HEURISZTIKA IRRACIONÁLIS, JOBBÁRA PATOLÓGIÁS HISTÓRIA: FICHTE: ROMANTIKUS SZABADSÁG MESMER: AZ UNIVERZÁLIS HIPNÓZIS VON HARTMANN: „UNBEWUSSTSEIN” CHARCOT: HISZTÉRIA-MODELL FREUD: ÉLET-KONTRA HALÁLÖSZTÖN JUNG: DETERMINÁLT ARCHETÍPUSOK

A 19. SZÁZAD VIVMÁNYA: A KÍSÉRLETI PSZICHOLÓGIA. FŐ CÉLJA: A TUDATI ÁLLAPOT ÉS A BELSŐ ÉLMÉNY MEGISMERÉSE. (Németek: HeImhoItz, Wundt, stb. Amerikaiak: W. James, stb.). 20. SZÁZADI ELLENÁRAMLAT: OBJEKTÍV BEHAVIORIZMUS ! FŐ CÉLJA: MINDEN SZUBJEKTÍV ELEM ELVETÉSE, A VISELKEDÉS TÁRGYILAGOS, PONTOS LEÍRÁSA. (Amerikaiak: Thorndike, Watson, Skinner. Oroszok: Szecsenov, Pavlov. )

A BEHAVIORISTA ÁLLÁSPONT: A TUDAT CSUPÁN VERBALIZÁCIÓ! „A TUDAT A GÉGÉNEK AZ A SAJÁTOS VISELKEDÉS-FORMÁJA, MELYET AZ EMBER MINDEN MÁS VISELREDÉS JELZÉSÉRE SZOKOTT HASZNÁLNI.” (LASHLEY)

KONZERVATÍV, BEHAVIORISTA ÉRVEK A TUDAT-FOGALOM ELLEN A PARSZIMÓNIA ELVE, A RACIONALIZMUS IGÉNYE, AZ INTROSPEKCIÓ ELLEN.

A SZEMÉLYES TUDAT ISMÉRVEI: A TUDAT TÉRI ÉS IDŐ EGYSÉGE AZ ÉN-TUDAT ÉS A TÁRGY-TUDAT KÜLÖNVÁLÁSA A TUDAT HÁRMAS TARTALMA: BEMENETI (ÉRZÉKELÉSI) KIMENETI (CSELEKVÉSI) KÖZPONTI (MEGISMERÉSI, TÁROLÁSI, STB.) KATEGÓRIA A TUDAT DISSZOCIÁCIÓJA A TUDATTARTALOM VERBALIZÁCIÓJA

TUDATTALAN FOLYAMATOK HÁRMAS TAGOLÓDÁSA: BEMENETI (ÉRZÉKELÉSI ÉS HORMONÁLIS) KIMENETI (AUTOMATIZMUS ÉS BEÁLLÍTÓDÁS) KÖZPONTI (TANULÁS, TÁROLÁS, MEGISMERÉS) ÁDÁM GYÖRGY: ÉRZÉKELÉS, TUDAT, EMLÉKEZÉS MEDICINA, BP. 1969.

SAJÁT UTAM AZ ÖNKÉNTELEN TANULÁS ELEMZÉSE TERÉN KÍSÉRLETI VONAL: FELTÉTELES KIVÁLTOTT POTENCIÁL (FKP) EMBEREN, ÉBREN ÉS HIPNÓZISBAN (MÉSZÁROS ISTVÁNNAL) HABITUÁCIÓS DISZKRIMINÁCIÓS EEG-TESZT AZ EMBERI BÉLBŐL BÉL-ÉRZÉKELÉSI BECSLÉSEK A SZIGNÁL-DETEKCIÓS TESZT (SDT) ALKALMAZÁSÁVAL

KLASSZIKUS (KUTYA) ÉS INSTRUMENTÁLIS (MAJOM) KONDICIONÁLÁS

HABITUÁCIÓS DISZKRIMINÁCIÓ

A SZIGNÁL DETEKCIÓS ALAPMÓDSZER (SWETS) A KÍSÉRLETVEZETŐ A KÍSÉRLETI SZEMÉLY VÁLASZA JELZŐ INGERT AD AD INGERT IGEN! „HIT” (TALÁLAT) NEM! „MISSED” (TÉVESZTÉS) NEM AD „FALSE ALARM” (TÉVES RIASZTÁS) „CORRECT REJECTION” (HELYES ELUTASÍTÁS”

ZSIGERI TUDATOSULÁSI GÖRBÉK VÉKONYBÉL MÉHNYAK

DIXON-FÉLE RANGSOR

VÁRAKOZÁSI GÖRBÉK

ELSŐDLEGES (PRIMÉR) HAJTÓERŐ (MOTIVÁCIÓ) A SZERVEZETBEN: A KIBILLENT „ÉN-EGYENSÚLY" HELYREÁLLÍTÁSA. WALTER CANNON SZERINT (1928)

AZ EMBERI AGY LEGFŐBB MOTIVÁCIÓS TÖREKVÉSE: AZ ÖNMAGA EGÉSZSÉGES SZEMÉLYISÉGÉRŐL TANULÁS ÁLTAL AZ ÉVEK SORÁN ALKOTOTT ÉN-KÉP FENNTARTÁSA ÉS ÁLLANDÓ ÁPOLÁSA, KONZERVÁLÁSA. BÁRMELY VÉLT, VAGY VALÓDI SZER VAGY ELJÁRÁS ALKALMAS AZ EGÉSZSÉGES „ÉN-EGYENSÚLY" HELYREÁLLÍTÁSÁRA!

AZ EMÓCIÓ: ÉLMÉNYSZERŰ BELSŐ TAPASZTALAT (ÉRZELEM) KÉTPOLUSÚ SKÁLA (WUNDT) MENTÉN: VONZ (KELLEMES), TASZÍT (KELLEMETLEN). HÁROM JELENSÉGCSOPORTOT ÍRNAK LE = MOZGÁSI MINTÁZATOK DARWIN ÓTA: MIMIKA, TAGLEJTÉSEK,TESTTARTÁS, VEGETATÍV ZSIGERI REAKCIÓK: POLIGRÁF-MÉRÉSEK, EGALITÁRIUS ELV, SZUBJEKTÍV ÉLMENYÉK: BÉKÉSY­SKÁLÁN HUMÁN MERÉSEK, OLDS-FÉLE ÖNINGERLÉS ÁLLATKÍSÉRLETBEN. LÉTREJÖTTÉNEK ÉRVÉNYES ELMÉLETEI, MELYEK KIEGÉSZÍTIK EGYMÁST: A FIZIOLÓGIAI ELMÉLET W.JAMES-K.LANGE: MÁSODIK ÉRZÉKELÉS „AZÉRT FÉLÜNK, MERT ELFUTUNK” A KOGNITÍV ELMÉLET SCHACHTER-SINGER: KÖRNYEZETI HÁTÁS „A TÁROLT EMLÉKEZET BEFOLYÁSA DÖNT” AZ ANATÓMIAI ELMÉLET (W.CANNON) A LIMBIKUS RENDSZER (AMYGDALA, STB.)

AZÉRT FÉLÜNK, MERT ELFUTUNK (WILLIAM JAMES)

AZ ÉRZELMI NEVELÉS ÉS INTELLIGENCIA ELŐTÉRBEN ÉRZELMEINK KEZELÉSE; ÖNMAGUNK ELFOGADÁSA; EMPÁTIA ÉS TOLERANCIA; KONFLIKTUSMEGOLDÁS; FELELŐSSÉGÉRZET; CSOPORTDINAMIKA.

„KÉSZENLÉTI POTENCIÁLOK” (KORNHUBER)

A TUDATTALAN: HETEROGÉN LELKI FOLYAMATOK ERNYŐJE 1. BEMENETI = ÉRZÉKELÉSI ÉSZLELÉSI = HUMORÁLIS = MAGASABB MŰVÉSZETI = TÁRSAS ÉLMÉNY 2. KIMENETI = MOZGÁSTERVEK = BEÁLLÍTÓDÁS = TÁNC, SPORT, STB. = AUTOMATIZMUSOK = MIMIKA, GESZTUS 3. KÖZPONTI AGYI = IMPLICIT TANULÁS = NÉMA TÁROLÁS = TORZ FELIDÉZÉS = DŐNTÉS ELŐTTI MÉRLEGELÉS = TÁRSAS KOGNITÍV DISSZONANCIÁK FELOLDÁSA

TÁVOLABB A FIZIOLÓGIÁTÓL ! Az evolúció kikényszeríti a racionalitást ! A kisgyermeki elme: tudattalan ráció ! A KANT-féle „a priori”: ma genetikai elv ! A heurisztika: a tudattalan ráció terepe ! A logika és a heurisztika kiegészítik egymást ! Az intuíció a kognitív tudattalan terméke !

A MAI NÉZET A REJTETT KOGNÍCIÓRÓL: FOLYAMATOSAN MŰKÖDIK ELMÉNKBEN TUDATTALAN TANULÁS, KÜSZÖBALATTI ÉRZÉKELÉS, TUDATON KÍVÜLI MÉRLEGELÉS DÖNTÉS ELŐTT A TÁRSAS KÖRNYEZET REJTETT BEFOLYÁSA, KREATÍV (INTUITÍV) KOHERENCIA TUDAT-MOZAIKKOCKÁKBÓL

A TUDATTALAN KOGNÍCIÓ EVOLÚCIÓS JELENTŐSÉGE A TUDATI SZFÉRA MEGJELENÉSÉVEL AZ EMBERI FAJ FÖLÉNYE A TUDAT-MENTES DÖNTÉSI ELŐKÉSZÍTÉSBEN IS MEGNYILVÁNULT ! A TUDATOS EMBER SZÁMÁRA A TUDAT HIÁNYA TEHERMENTÉSÍT ÉS SZELEKCIÓS FÖLÉNYT BIZTOSÍT !

A KÖZELJÖVŐ NÉHÁNY KUTATÁSI LEHETŐSÉGE A TUDATTALAN SZFÉRÁBAN: KÜSZÖBALATTI ÉRZÉKELÉS IMPLICIT MEMÓRIA-VIZSGÁLATOK A TUDATRAHOZÁS STRATÉGIÁI HORMONÁLIS BEFOLYÁSOK ÉRZELMI REAKCIÓK ELEMZÉSE TUDATI HATÁRÁLLAPOTOK A HIPNÓZIS KÍSÉRLETI ELEMZÉSE A TÁRSAS KÖRNYEZET BEFOLYÁSA MÉRLEGELÉS, DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS FŐ VIZSGÁLATI LEHETŐSÉGEK: = KÍSÉRLETI PSZICHOLÓGIAI TESZTEK = AGYI ELEKTROFIZIOLÓGIA = AGYI KÉPALKOTÁSI TECHNIKÁK