A szociálpolitika aktuális kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A szegénységről a statisztika nyelvén
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Magyar Tudományos Akadémia
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Az első házasság felbomlása
Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A népesség nem és kor szerint
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Munkanélküliség.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Munkanélküliség fogalma, típusai
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
A munkaerő-felmérés módszertana
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A népesség összetétele
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

A szociálpolitika aktuális kérdései

Áttekintésre kerülő témakörök 1. Gazdasági-társadalmi helyzet, foglalkoztatás Szegénység Gyermekszegénység Jövedelmek, elégedettségvizsgálatok 2. Esélyegyenlőség Nemek közti egyenlőség Fogyatékosok esélyei kisebbségek

Szegénység – relatív szegénység, sokféle elmélet, mérés A szegénység fogalma, relatív jövedelmi szegénység, szegénységi küszöb Medián fele alatti jövedelem Az átlagjövedelem fele alatti Alsó kvintilisbe tartozó jövedelem Szegénységi ráta, szegénységi rés-arány Aggregált szegénységi deficit – az az elméleti összeg, amellyel a szegénység statikus értelemben megszüntethető lenne.

átlag Alsó kvintilis medián

A szegénységet befolyásoló tényezők (2002 Gábos-Szívós TÁRKI) A háztartásfő életkora A háztartásfő legmagasabb végzettsége Foglalkoztatott-e, vagy munkanélküli, vagy nyugdíjas a háztartásfő A háztartásfő etnikai származása Az egy háztartásban élők száma A lakóhely

Gyermekes családok Életkori kategóriák szerinti szegénység Legmagasabb a kisgyermekek szegénysége Háztartástípus szerinti kockázat Egyszülős - kétszülős családok Többgyermekes családok Munkanélküli, rokkant, nyugdíjas családfő

Az időskorúak jövedelmi helyzete Az idősek és aktív korúak jövedelmeinek összehasonlítása Egyszemélyes háztartások, két inaktív személy egy háztartásban „Nyugdíjas kosár” Egészségi állapot, várható élethossz

Jövedelmi differenciálódás 15 ország adatainak összehasonlítása OECD felmérés (1998) A középrétegek Svédországban a legszélesebbek - stabilitás, az USA-ban a legszűkebbek. Magyarországon a legalacsonyabb keresetűek sávja széles a többi ország átlagához képest

Jövedelemeloszlás és szegénység Magyarországon Mindhárom szegénységi meghatározás alapján a szegénységi résarány 30% körüli értéket mutat, növekvő tendenciájú A családi pótlék összege erősebben befolyásolja a szegénység mértékét, mint a segélyek (míg az összes jövedelem figyelembe vételével 17,8% számított 1997-ben szegénynek, a családi pótlék nélkül 21,8%)

Elégedettség, jövedelmi feszültség A jövedelmi helyzettel általános elégedetlenség a jellemző – átlagosan kétszeres jövedelmet igényelnének az emberek (15-17% elégedett) A fiatalok átlagosan elégedettebbek, mint más csoportok Az idősebben körében a legmagasabb az elégedettség a saját családjukkal.

Esélyegyenlőség Megkülönböztetés tilalma Nemek között (Gender equality) Életkor alapján Vallási meggyőződés alapján Egészségi állapot alapján Fogyatékosság alapján Etnikai hovátartozás alapján

Foglalkoztatás Országonként változó, a régebbi tagállamokban 60-75% közötti érték,a csatlakozókban alacsonyabb, Magyarországon alig 50%. Az országok többségében csökken, alig növekszik 1996-2001 között csak Írországban haladta meg a növekedés az 5%-ot. Az 55 év felettiek között nő a munkanélküliség, miközben nő a nyugdíj-korhatár.

A munkavállalás indoka Magyarországon

Munkanélküliség Több tagállamban közelíti, meg is haladja a 10%-ot (pl. Franciaország), különösen a nők között. (A foglalkoztatottság meghatározása is különböző tagállamonként, van, ahol a havi 40 órás munkaviszony foglalkoztatottságnak számít.) A fiatalkori munkanélküliség növekszik. Növekszik a tartós munkanélküliség.

Munkanélküliek ellátása Állami feladatvállalási modell –munkanélküli járadék, átképzés, állami finanszírozással működő munkaügyi központok (pl. Németország, Magyarország) Civilek bevonására, gazdasági érdekeltségre épülő modell-pl. Dánia A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási problémáinak kezelése.

Aktivitási ráta növelése (egy példa) Dánia adókedvezmények az alacsony jövedelműek és idősek foglalkoztatása érdekében Elősegítik a magánháztartásokban foglalkoztatást – üzleti vállalkozási formák támogatása (home services – 400 cég, 12-14 ezer fő) Támogatásmegvonás, ha valaki nem fogadja el a felkínált munkát Fogyatékosok foglalkoztatásának támogatása

Családpolitika Mi az állam feladata? Mi indokolja azt, hogy legyen állami szociálpolitika? A magyar családpolitika története, az ONCSA program elvei, eredményei (elvárások teljesítéséhez kötött támogatások) Családpolitikai viták az EU tagállamokban. Példa: a brit adórendszer átalakításáról készült vitaanyag megállapításai. (a segélyezés, alanyi juttatások káros hatásairól, a munkához kötött támogatási formák előnyeiről.)