Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
(Rendező, „átfordító” mérleg) 2013.
Advertisements

Az államháztartás új számviteli rendszere
A évi számviteli változásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatok
SZÁMVITEL.
Változások a Számvitelben
Humán rendszerek, közszféra
Az államháztartás új számviteli rendszere
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Budapest Pénzügy és Számvitel1.  Szereplők  KÜLSŐ (piaci szereplők, hatóságok)  BELSŐ érintettek (vezetők, dolgozók, tulajdonosok)  Szakmai.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
Vezetői információk outsourcingban
Vasúti számviteli információrendszer
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Egységes egészségügyi információrendszer
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.
Szervezetfejlesztési Program
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A fejlesztő értékelés.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Fejlesztési Igazgatóság Kohéziós Alap Közreműködő Szervezet számvitel Hosszú Gabriella és Pásztor Edit - Pénzügyi önálló osztály ,
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
2014. Január 1-jétől várható számviteli változások
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
Szakfeladatrend – jogszabályi változások 2010.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Előadó: dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár Elnöke
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
Beszámoló készítés és a KGR űrlapok összefüggései
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Az államháztartási számvitel évi változása.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
TVI Az országos népszavazás pénzügyi előkészítése, a pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos feladatok.
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
ASP 2.0 Projekt Kócsáné Horváth Erika Október 25.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Az SZMBK Intézményi Modell
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Az új számviteli jogszabályokhoz kapcsolódó további feladatok, helyzetértékelés Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály Államháztartási Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium

AZ ÁHSZ MEGALKOTÁSAKOR KITŰZÖTT CÉLOK az egységesség által lehetővé tenni: a bevételek és kiadások azonos módon történő elszámolását, a vagyonváltozás és a vagyonértékelés azonos módon történő elszámolását, a költségvetési és a vagyon tételek konszolidálhatóságát, egységes kimutatások elkészítését az államháztartás valamennyi bevételére, kiadására, a nemzeti vagyonra, egyes tevékenységek teljesítményének, eredményességének, önköltségének mérésére szolgáló eszközök biztosítása, felkészülés 2011/85/EU irányelv bevezetésére, a központi adatszolgáltatások számviteli alátámasztottságának növelése, a gazdálkodási folyamatok számvitel általi lekövetése, folyamatszemlélet.

A CÉLOK ELÉRÉSÉRE SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK költségvetési és pénzügyi számvitel megkülönböztetése, ezen belül azonban: egységes számlakeret, egységes rovatrend, a követelések, kötelezettségvállalások, bevételek és kiadások közgazdasági és funkcionális mérése a folyamatosan vezetett költségvetési számvitellel, a vagyon és a tevékenységek teljesítménye, eredményessége, önköltség mérése a pénzügyi számvitellel, a részletező nyilvántartások szerepének növelése, egységes gyakorlat kialakulását segítő eszközök (eltérési lehetőségek minimálisak, kötelező kontírozási rendelet).

EGYSÉGESSÉG az egységes rovatrend tekintetében: előnyei már most megmutatkoznak, számos helytelen gyakorlat világra került, elsősorban a közgazdasági osztályozást eddig nem alkalmazó szervezeteknél, bevezetése lehetővé tette a 2011/85/EU irányelv szerinti közzétételek elindítását, sajátos elszámolások sokszor nem rendeltetésszerű használata, a vagyonváltozás és a vagyonértékelés tekintetében: szintén több eltérő gyakorlatot napvilágra hozott, a rendező mérleg elkészítése során több régi hiba előkerült, alkalmazók részéről a számviteli fogalmak időnként helytelen értelmezése,

EGYSÉGESSÉG egységes gyakorlat kialakulását segítő eszközök : jelentős következtetések jelenleg még nem vonhatók le, de a szabályozási irány helyessége nem kérdőjeleződött meg, a 38-as NGM rendelet ismertsége még nem megfelelő, de folyamatos javulást mutat, további szabályozási irányok: egységes rovatrend tekintetében a számvitel által elérhető feladatok teljesültek, lényegi változtatási igény nincs, vagyon számvitele terén közép távú cél: további egységesítési szabályok, elsősorban a számviteli politikák (értékelés, besorolás) terén, 38-as rendelet kiegészítése további gazdasági eseményekkel az alkalmazók igényei alapján.

EREDMÉNYESSÉG, ÖNKÖLTSÉG MÉRÉSE jelentős következtetések jelenleg még nem vonhatók le, az eredményszemlélet elsajátítása hosszabb folyamat, sokszor még a régi módszertan alapján tekintenek a könyvelésre, félreértések, COFOG vs. szakfeladat fogalmának keveredése sok esetben, további szabályozási irányok közép távon: az egyes tevékenységek (szakfeladatok, költséghelyek) kialakításának vizsgálata, önköltségszámítási szabályok, általános költségek felosztási módszertanának központi összehangolása,

KÖZPONTI ADATSZOLGÁLTATÁSOK ALÁTÁMASZTOTTSÁGA egyelőre felemás eredmények, számos korábbi nem ellenőrzött hiba napvilágra került, az adatok koherenciája kis mértékben javult, adatszolgáltatási fegyelem sajnos tovább romlott, elsősorban központi körben, okai részben az új elszámolásokra történő áttérésre, - ide értve az új adatszolgáltatások gyakori KGR módosítását is - vezethetők vissza, további szabályozási irányok rövid távon: KGR adatszolgáltatások „minőségbiztosítása”, új adatszolgáltatás előtt a szabályok tesztelése, adatszolgáltatási határidők megtartását biztosító eszközök központi körben, az egyes adatszolgáltatások közötti összefüggések vizsgálata, összevetés más adatforrásokkal,

GAZDÁLKODÁSI FOLYAMATOK, FOLYAMATSZEMLÉLET folyamatos költségvetési számviteli könyvelés még nem evidencia sokszor, a kötelezettségvállalások, követelések és a hozzájuk kapcsolódó részletező nyilvántartások vezetésének hiánya még mindig jellemző, a részletező nyilvántartások szerepének, fogalmának gyakori tévesztése (hiányuk vélelme, miközben rendelkezésre áll az adat, főkönyvvel való egybemosás), további szabályozási irányok rövid távon: elsősorban a finanszírozási tételek esetén előirányzati, kötelezettségvállalási szabályok átgondolása, egyezőségek javítása, más korrekciók, adatszolgáltatásokban az érdemi kötelezettségvállalási adatok számonkérése a „betanulási” időszakot követően.

Köszönöm a figyelmet!