Turulmánia érthető filatélia 5 rész Nyomás-kísérleti nyomatok és színek 2009. Gelle Péter /angyalka/

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Turulmánia érthető filatélia 9 rész
Advertisements

ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT
IBK emlékbélyegző 2007-ből
A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” ELTÉRÉSEK ÉS HASONLÓSÁGOK A PTC OLDALAK KÖZÖTT.
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
Táblázatkezelés - függvények
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
Eltérések és hasonlóságok a ptc oldalak között A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar”
Turulmánia érthető filatélia 2 rész Előzmények Gelle Péter /angyalka/
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Turulmánia érthető filatélia 4 rész Végre végleges tervek Gelle Péter /angyalka/
Gondolatok a barátságról
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Valószínűségszámítás
A nyomtató.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Számitástechnikai alapismeretek
Zsikazsu Emlékkönyve.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Előtted nem titok, Hogy nem voltunk angyalok
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
NYOMTATÓK.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Névnapodra Szeretettel!
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
A szövegszerkesztés története
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
készítette: Lévai Gabriella 11.m
Készítette: Hendrich Kíra
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
ÁRVA BÚS ÉJSZAKÁN (Are You Lonesome Tonight)
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Nyomtatók.
Turulmánia érthető filatélia 7 rész
Turulmánia érthető filatélia 3 rész
Fairprint 2007: Xerox Speciális Szoftverek
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Köszöntünk az LKG patológián! Figyelem! 18 éven aluliak, és gyenge idegzetűek számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
TUDTAD?.
Nem más csak egyszerü logika!
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Az NVU webszerkesztő program
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Hát én lennék, és Botond!! 
Ilyenek voltunk vadak és jók bűnösök közt is ártatlanok….
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
Szájápolás, helyes fogmosás
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
Informatika 6. osztály Nyomtató
Hólyagosodással járó károsodások
A következő dián még van pár információ.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Készítette: Berkes Benedek István
Kedvenc prezentáció készítő szoftverem
A kémia története 7. osztály.
Prezi Lőrincz Mercedes Iftenie Márta „Szász Adalbert” Sport Líceum
A szövegszerkesztés története
Szeretet szolgálat Joli néninél
Előadás másolata:

Turulmánia érthető filatélia 5 rész Nyomás-kísérleti nyomatok és színek Gelle Péter /angyalka/

A kissé nehézkesen megszült végleges terveket végre képenként acélba lehetett vésni. A metszést a Magyar Betűöntöde Részvénytársaság vésnöke végezte. Neve sajnos a múlt homályába vész, így talán sosem tudjuk meg, kinek köszönhetjük az egyképes eredeti vésetek elkészítését Hadisegély eltérő felülnyomású próbanyomat sor párokban Nagyon valószínű, hogy a következő lépést – mármint az acél utáni rézbe vésést – is ugyanitt végezték. Az anya- és nyomólemezek galvanoplasztikai úton való előállítása után már csak papírt kellett keríteni.

Ez aránylag könnyen ment, hisz a fiumei 1898-as vízjelű papíros már április 15-re legyártatott, benne az új vízjelnyomó hengerrel belesajtolt vízjel. Egyszóval fogták a szép új papírt, és két menetben nekiálltak a kísérleti nyomatok előállításának. Fiume 1898 Fiume

Első menet A két menet jelen esetben azt jelenti, hogy az első menetben a bélyegképet, a másodikban az értékszámot nyomták a papírra.Hogy az anyamintákat használták- e vajon próbanyomatok készítésére a nyomólemezek elkészülte előtt, azon majd a magas filatéliát művelők elcsemegéznek. 36 bélyegképes nyomólemez a koronás értékekhez Második menet

Minden valószínűség szerint egyébként használhatták, az Államnyomdában nagy számban és rengeteg színben készített kísérleti nyomatokat. Ezek milyenségét több helyről is ismerhetjük: a Bélyegmúzeum anyagaiból, az Államnyomda felterjesztéseiből és magángyűjteményekből. Bővebben a Monográfia IV. kötetének 89. oldalától kezdődően lehet elmélyedni el a kísérleti nyomatok sokféleségében. TULL ÖDÖN A koronás értékű bélyegek tervezője

Már „csak” megfelelő festékanyag kellett volna. A látszólag egyszerű feladat nem is volt annyira könnyű. Ennek több oka is volt. A használandó festékanyagnak rengeteg elvárásnak kellett megfelelnie. Az első ilyen feltétel az lett volna, hogy a nyomtatáshoz használt festék ne oldódjék! Ha a festékkeverési kísérletre szánt rengeteg időt nézem, no meg azt, hogy a koronás értékek vörös színe még 100 év után is nyomot hagy a papírra átszívódva, ez nem mindig hozott teljes sikert. Távirati űrlap kivágás. Jól láthatóan az egymáson tárolt lapok egyikén az 1 koronás érték vörös lenyomatot hagyott

A festékanyaggal szemben támasztott követelményekből: Néhány HAMISÍTVÁNY Ne fakuljon A bélyegző nehezen legyen eltávolítható róla Kémiai behatásokra érzékeny legyen Természetesen az ilyen festékek előállítása sok kísérlet eredményeképpen jött létre. Tudta ezt a posta-vezérigazgató is, ezért felhívással élt az Államnyomda felé ez ügyben. A nyomda nem is habozott, és már 1897-ben megkezdte az erre irányuló kísérleteit. A nagy kutyulás közepette rájöttek, hogy nem elég a vegyérzékeny és nehezen oldódó festékanyaggal operálni, e mellett a papír vegyi kikészítése is fontos. Az ok roppant egyszerű: a hamisítások elkerülése.

A huncut papírgyártók olyan vegyileg kezelt papírt készítettek, amelyen a nem hozzávaló, nem eredeti nyomdafestékanyag színe megváltozott. S hogy a dolog mikéntje a hamisítók előtt ne legyen ismert, mind a festékanyag, mind a papír összetételét államtitokként kezelték. Ami nem titok: a vegyileg kezelt papírt ig alkalmazták. A PAPÍRKÉSZÍTÉS FOLYAMATA SZÁZAD

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!