Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nyomtató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nyomtató."— Előadás másolata:

1 A nyomtató

2 A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.
A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által olvasható formában jelenítsék meg.

3 A modern nyomtatóknak saját memóriájuk van, hogy ne tartsák fel a náluk nagyobb sebességen működő processzort.

4 A nyomtatók csoportosítása
A nyomtatóknak rengeteg változata létezik: 10-15 alapvető típusa van.

5 A nyomtatás elve szerint:
az egyszerre kinyomtatott karakterek száma szerint: pontelvű nyomtató: - a képet pontonként nyomtatja ki

6 karakternyomtató: - betűnként nyomtatja a szöveget
sornyomtató: - egyszerre egy sort nyomtat ki, miután a memóriájában összegyűjti az egy sorhoz tartozó információkat, és a kinyomtatandó karaktereket összegyűjti egy betűhengeren, vagy betűláncon. lapnyomtató: - a nyomtatás előtt az egész laphoz tartozó információt összegyűjti a memóriájában, majd a teljes lapot nyomja ki.

7 a papírra kerülés módja szerint:
ütő: - a kép kialakítása mechanikai érintés útján történik (pl. mátrixnyomtatók). Több példányban is nyomtathatnak. nem ütő: - ezek a festéket a papír érintése nélkül juttatják a lapra (a nyomtatók többsége ebbe a csoportba tartozik). Egyszerre csak egy példányt tudnak nyomtatni.

8 A nyomtatók típusai Tűmátrix nyomtatók Tintasugaras nyomtatók
Lézernyomtatók Hőnyomtatók Hagyományos hőnyomtató Modern hőnyomtatók Elektrosztatikus nyomtatók Ionsugaras nyomtatók Mágneses nyomtatók

9 1. Tűmátrix nyomtatók A mátrixnyomtatók a jeleket nem folyamatos vonalakból, hanem igen sok pontból rakják össze. A jelek a papíron mátrixszerűen sorokba és oszlopokba rendezett pontokból rajzolódnak ki. A mátrixnyomtatók festékszalaggal nyomtatnak a papírra.

10 2. Tintasugaras nyomtatók
Egy jel kialakításához sokkal több pontot használ, mint a mátrixnyomtató, ezért (is) szebb az írásképe. A tűmátrix-nyomtatóhoz hasonlóan, ez is mátrix-elvű, egy pontsort nyomtat, miközben a nyomtatófej mozog a papír előtt. Apró porlasztókon át finom tintacseppeket juttat a papírra, de nem festékszalagról, hanem tintapatronból.

11 3. Lézernyomtatók A nyomtatók legmodernebb és legelterjettebb változata. Jelenleg a tintasugaras nyomtatóval együtt a legelterjedtebb "nem ütő" nyomtató. A műanyag alapú festék a töltéssel rendelkező helyeken a forgódobra tapad, majd onnan a hozzásimuló papírra átragad, amelyre pedig mintegy 200 Celsius fokos hőmérsékleten ráégeti egy mángorlószerű hengerpár.

12 4. Hőnyomtatók Nem ütő, pontelvű nyomtatók. A hőnyomtatók típusai:
Hagyományos hőnyomtató - Speciális hőérzékeny papír szükséges, amely hő hatására elszíneződik. Alacsony nyomtatási sebesség. Idővel a papír elszíneződik ill. a szöveg kihalványul. Modern hőnyomtatók - Hőérzékeny festékszalag alkalmazása, melyet a nyomtatófej a papírhoz szorít. A fejben keltett hő hatására a szalagra felhordott festékréteg megolvad és nyomot hagy a papíron.

13 5. Elektrosztatikus nyomtatók
Nem ütő nyomtatók csoportjába tartoznak. Az elektrosztatikus nyomtatók típusai: Ionsugaras nyomtató Működési elve hasonlít a lézernyomtatókéhoz, de itt szelénhenger helyett különleges bevonatú alumínium henger segítségével történik a nyomtatás. Mágneses nyomtatók A kép egy mágneses dobra kerül pontonkénti mágnesezéssel. A mágneses festékpor megtapad a kívánt helyeken, majd rákerül a papírra.

14 A tintasugaras nyomtató:
Nyomtatási képek A lézernyomtató:                                             A mátrixnyomtató:                                                  A tintasugaras nyomtató:                                                

15 A nyomtatási eljárások előnyei és hátrányai
NEM ÜTŐ Karakternyomtató + nagyon jó szövegminőség - lassú - drága - hangos - grafika nem nyomtatható - korlátozott betűtípus Hőnyomtató + grafika nyomtatható + jó nyomtatási minőség + nagyon jó színes nyomtatási lehetőség - lassú - drága anyagfelhasználás - speciális festékek szükségesek Mátrixnyomtató + gyors + olcsó + különböző betűtípusokkal tölthető + univerzálisan használható + grafika is nyomtatható + színes nyomtatás lehetősége + kielégítő nyomtatási minőség - hangos Tintasugaras nyomtató + gyors + olcsó + halk + grafika nyomtatható + jó minőség - drága tintapatronok - nem megfelelő használatnál zavarra hajlamos A nyomtatási eljárások előnyei és hátrányai   Lézernyomtató + halk + felbontástól függően jó és nagyon jó minőség + grafika nyomtatható + gyors + PostScript-kezelés - magasabb beszerzési és nyomtatási költségek

16 Nyomtató-vásárlási szempontok:
ha elég a közepes minőség, akkor a tintasugaras nyomtató már megfelel. ha jó minőségre van szükség, akkor célszerű a lézernyomtató.


Letölteni ppt "A nyomtató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések