Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képalkotás Vektoros képalkotás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képalkotás Vektoros képalkotás"— Előadás másolata:

1

2 Képalkotás Vektoros képalkotás
A memória csak a rajz elemeit tárolja(egyenes vonal,görbe vonal,stb.) Ebben az esetben a tár igénybevétele a rajz összetettségétől függ.

3 Raszteres képalkotás A gép a képalkotó eszköz felületét sok kis képpontra osztja. Minden ilyen képponthoz hozzárendeli az őt jellemző adatokat. A tárigény a felületet alkotó képpontok számától,valamint a rendelkezésre álló színskálától.

4 A képpontok számát felbontásnak nevezzük.
A kép minősége annál jobb,minél nagyobb a felbontás.

5 Grafikus kártya A számítógép digitalizát alakban tárolt adatait átalakítja megfelelő analóg jelekké,amelyek ellenőrzik a képernyő képalkotását. A monitor képalkotásánál használt technika a bittérképes eljárás. A bittérképes eljárásnál a monitor minden képpontjához a tárból hozzárendelünk egy vagy több bitet.

6 A grafikus kártyának erre a célra van saját tára,hogy a képalkotás ne foglalja le a számítógép memóriáját. A szükséges tárkapacitását a képernyő felbontásának és a megjeleníteni kívánt színek számának a szorzata adja. A korszerű számítógépek grafikus kártyájának kapacitása:

7 Képernyő csatlakozók A grafikus kártyán található,direkt bementi egysége van,amely kék színnel van jelezve.

8 Képernyők tipusai 1.felosztás :a.)katódcsöves képernyők-CRT b.)síkmonitorok: -LCD LED GSP 2.felosztás :a.)monokróm képernyők b.)színes képernyők

9 Síkmonitorok felosztása:
LCD Nem fénysugárzással alkotja a képet,hanem a fény kisebb vagy nagyobb mértékben visszaverődik a képernyő különböző részeiről illetve elnyelődik. A kép minősége attól függ,milyen szögből nézzük a monitort. A legfőbb erénye a minimális áramfogyasztás.

10 LED A képernyő nagyszámú igen kicsi fénykibocsátó diódából áll,amelyek rácsszerűen vannak elhelyezve az ekránon. A kapott jel függvényében minden dióda a megfelelő fényintenzitással villan fel,és így létrejön a kép.

11 GSP A képernyő miniatürizált,gázzal töltött izzólámpákból áll,két üveglap közé,rácsba rendezve. A rácspontban minden izzó a vezetékek által biztosított jeltől függő erősséggel villan fel,és így jön létre a kép.

12 2.felosztás Monokróm képernyők Egész felülete egyszínű,a betűk,a rajzok és a képek pedig egy másik szín intenzitásával jelennek meg,a háttérből jól kitűnnek.Egyre ritkábban használjuk őket,mert nem felelnek meg a korszerű programok követelményeinek.

13 Színes képernyők A színes képernyő katódcsöve 3 egymástól független elektronágyút és 3 foszforeszkáló réteget tartalmaz.A képernyő minden képpontja szintén a 3 alapszín egy-egy pixeléből jön létre. A 3 alapszínpixel intenzitásának és árnyalatának a függvényében alakul ki a képernyőn kombinációnak megfelelő színű képpont. A képernyő különböző színű pixelei hozzák létre a képet. Az egy képponton megjeleníthető színek száma függ a grafikus kártya memóriájának a kapacitásától és a képernyő felbontásától.

14 Nyomtatók Mátrix A mátrix nyomtatók ugyanazon az elven működnek mint az írógépek. A nyomtatófej a festék szalagra üt, és az ütés helyén nyomot hagy a papíron . Előnye, hogy viszonylag egyszerű, tartós,erős gép,a nyomtató és a felhasznált fogyóeszköz egyaránt olcsó. Hiányossága, hogy lassú és zajos , a rajzok pedig olyan rosszak,hogy inkább csak tájékoztató jellegűek.

15 Lézer A lézer forrás ki- és bekapcsolásával működik forgó tükörű visszavert lézersugárú megvilágitja a fényérzékeny hengert, melynek a felülete elektroktrosztatikusan és egyenletesen fel van töltve.A lézersugárral megvilágított részen a henger töltése megváltozik,és hat a festékporra.A festékport felviszi a papírra és így jön létre a kép. Előnye,hogy ez a leggyorsabb nyomtató ,és nagy a felbontóképessége,tehát a legélesebb,legjobb minőségű képet adja.Hátránya,hogy maga a gép és az üzemeltetés is elég sokba kerül.

16 Tintasugaras A tintasugaras nyomtatók hasonlóan működnek,mint a mátrixnyomtatók,de nem használnak szalagot,és tűk heyett parányi fúvókái vannak,amelyek nyomásra felmelegített tintát lövellnek a papírra.A fúvókák száma határozza meg a nyomtatás minőségét. Előnye,hogy a mátrixnyomtatónál jóval csendesebb,gyorsabb,nagyobb a felbontása,tehát a nyomtatás minősége is sokkal jobb,maga a nyomtató viszonylag olcsó. Hátránya,hogy egy-egy oldal nyomtatása elég sokba kerül.

17 Plotter A plotterek (rajzgépek) olyan speciális berendezések, amelyeket akkor alkalmazunk, ha grafikus formájú kimenő adatra van szükségünk, rajzok, térképek, diagramok stb. alakjában. Működése alapján lehet: -vektoros raszteros A vektorosok tollal vannak felszerelve,míg a raszteres rajzgépek lehetnek elektrosztatikus,termikus és fényplotterek.

18 3D nyomtató Kompakt, automatikus berendezés, amely rétegenként felépítve képes valós, térbeli tárgyakat fölépíteni a számítógépen tervezett 3D modellből. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat.

19 Hangszóró Hangszórónak nevezzük azokat az elektronikai eszközöket, amelyek elektromos jelet hallható hanggá alakítanak. Hangszóró típusok:-dinamikus hangszóró lengőnyelves hangszóró -piezoelektromos hangszóró -plazmahangszóró Dinamikus hangszóró felépítése:

20 Hangkártya A hangkártya feladata az, hogy a számítógépen rögzített digitalizált hangot átalakítsa analóg jelekké, hogy a hangszórókon reprodukálható legyen. A legtöbb mai számítógépben ez az eszköz az alaplapra van építve.

21 Készítette: Bata Dorottya Varga Lilla Rekecki Anna Surányi Bettina


Letölteni ppt "Képalkotás Vektoros képalkotás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések