Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítástechnika története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítástechnika története"— Előadás másolata:

1 A számítástechnika története
Készítette: Pálinkás Zsolt

2 Tartalom: Karakternyomtatók Mátrix nyomtatók Íróhengeres Gömbfejes
Margaréta kerekes Mátrix nyomtatók Tűs Tintasugaras Elektrostatikus

3 Nyomtatók Mátrix nyomtatók Karakter nyomtatók Hő Íróhengeres Gömbfejes
Margaréta kerekes Tintasugaras Tűs Elektro- sztatikus

4 I. Karakter nyomtatók karakterenkénti nyomtatók
(teljes karaktert nyomtatók, mátrixnyomtatók), amelyek egy-egy karaktert kiírva a nyomtatófejet egy pozícióval jobbra, vagy balra viszik.

5 Karakter nyomtatók

6 Karakter nyomtatók

7 Íróhengeres nyomtató

8 Margarétakerekes nyomtató
A margarétakerekes nyomtatók igen jó minőségű kiírást eredményeznek, különösen karbonszalag alkalmazásával. A nyomtatás sebessége: kar/sec.

9 Margarétakerekes nyomtató

10 II. Mátrix nyomtatók A mátrixnyomtatók a legáltalánosabban használt nyomtatók, viszonylagos olcsóságuk miatt. A nyomtatófejben, oszlopban 9, vagy 24 nyomtatótű található, amelyek egyenként vezérelhetők. A karakterek alakját egy 5x7-es, 9x11-es, vagy 18x23-as pontmátrix pontjaival rajzolja ki a nyomtató, egyidőben mindig csak egy oszlop pontjait nyomtatva. Az egy sorba írható pontok (dot) száma adja a felbontás és így a nyomtatás finomságát. Az alkalmazott felbontási pontszám bpi (dot/inch) között mozog, a leggyakoribb érték 72 dpi.

11 Mátrix nyomtatók Az egyes nyomtatóknál használt NLQ (near letter quality), vagy LQ (letter quality) nyomtatási formánál a jobb minőség, a folytonos vonal látszatának elérése érdekében, többszörös nyomtatást valósítanak meg 1-1 pontnyi eltolással az egyes nyomtatások között. A nagyobb tűszámú nyomtatók használata természetszerűleg lassúbb nyomtatást eredményez a nyomtatási kép javulása mellett. A nyomtatók sebessége kar/s nagyságrendű, amelynek értéke NLQ, LQ minőség mellett a harmada, negyedére eshet vissza.

12 Mátrix nyomtatók jellemezői
Működési elv Felbontás Nyomtatási sebesség (lap/perc) Színes nyomtatás képessége Papír típusa Gazdaságosság

13 Tűs nyomtató

14

15 Tintasugaras nyomtató

16 Tintasugaras nyomtató
A tintasugaras (ink-jet), buborék (bubble-jet) sugaras nyomtatók igen jó minőségű nyomtatási képet eredményeznek, szinte zajtalanul és alacsonyabb áron, mint a lézernyomtatók. A nyomtatási kép több tucat fúvókán keresztül kilövelt, porlasztott apró tintacsepp hatására alakul ki a papíron. A nyomtatóval jó minőségű grafikus nyomtatás is elérhető, akár színesben is. A nyomtatás finomsága szokásos értéke 300x300 dpi; a sebesség pedig igen széles skálán, kar/s között mozog.

17 Tintasugaras nyomtató

18 Tintasugaras nyomtató

19

20 Hő nyomtató

21 Lézernyomtatók A lézernyomtatók működési elve hasonlít az elektrosztatikus elvű másolók működéséhez. A nyomtatóban egy kb V-ra feltöltött , fényérzékeny bevonattal rendelkező forgó henger van, amelyhez hozzányomják a nyomtatandó papírt. A forgó henger felületét a felbontási finomságnak megfelelő sűrűséggel, az alkotója mentén végigpásztázza egy lézersugár, amit a nyomtatandó kép jelével modulálnak. Ahol fénysugár éri a hengert, ott a fénysugár erősségének megfelelő mértékben a henger felülete elveszti a töltését. A forgó henger felülete elhalad a finom festékport tartalmazó kazetta előtt, amelyből a töltéssel arányos mennyiségben festékpor tapad a henger felületére, amelyet átad, rányom a hozzányomott papír felületére. A papír fűtött hengerek között halad át, amelyek a festékanyagot 'ráégetik' a papírra. A forgó henger felületét a a nyomtatás után letisztítják és így alkalmas lesz a következő lap nyomtatására.

22 Lézernyomtatók A nyomtatás előtt a teljes lap tartalmát pontokra bontva elő kell állítani, hogy a lézersugarat megfelelően vezérelni lehessen. A nyomtatási kép előállítása többféle módon történhet: A nyomtató saját processzorral rendelkezik, amely a számítógéptől kapott kiíratandó adatokat átalakítja a szükséges ú.n. bittérképes (bitmap) formába, azaz elkészíti a kiíratandó lap teljes képét pontokra bontva. Ennek a módszernek előnye, hogy a számítógép és a nyomtató között viszonylag alacsony ( bit/s) adatátviteli sebességszükséges, így a soros (RS-232-es) csatlakozón keresztül átküldhetők az adatok és a nyomtatás nagy mértékben függetleníthető a számítógéptől. Ugyanakkor a nyomtató saját vezérlője gyakorlatilag egy kis számítógép, saját processzorral és memóriával. Egy-egy lap bittérképes tárolása kb. 1MB memóriát igényel.

23 Lézernyomtatók A nyomtatási képet a számítógépben állítják össze és az elkészült képet továbbítják a nyomtatóhoz. Ennál a megoldásnál ugyan olcsóbbá válik a nyomtató, de ugyanakkor leköti a számítógépet a kép előállításával, másrészt a szükséges adatátviteli sebesség lényegesen magasabb (1-2.5MB/s), mint az előző változatnál. A korszerűnek tekinthető megoldás a nyomtatási képet egy közvetítő nyelv, a PostScript segítségével írja le és ezt az előírást továbbítja a nyomtató felé, amely ennek értelmezésére képes és ennek alapján kialakítja a véges nyomtatási képet. A lézernyomtatók teljesítménye változó, mikroszámítógép mellett használt nyomtatók 3-8 lap/perc sebességgel működnek.

24 Lézer nyomtató

25 Lézer nyomtató

26 Lézer nyomtató

27 Lézer nyomtató

28 Lézer nyomtató Toner Szelén henger Papír hengerek Fixáló

29

30 Egyéb nyomtatók Hőszublimációs nyomtató Hőtranszfer nyomtató

31 Speciális kiviteli egységek
Illat nyomtató Braille nyomtató


Letölteni ppt "A számítástechnika története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések