Átláthatósági megállapodások Transparency International 2009. szeptember 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
A közbeszerzési törvény változásai
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
Átláthatósági megállapodások Transparency International Magyarország.
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
EKOP Elektronikus levéltár
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Piac és Profit - Pénzek a régióban március 21. Nézd meg kivel kötsz üzletet!
Konzulens: Dr. Pitlik László
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A munkavállalói FB tagság
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1 Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Willinger Kornél.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
ÜZLETI STRATÉGIÁTÓL A MINŐSÉGTERVEZÉSIG
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Röviden a közbeszerzésről
Pályázati információs nap Június 15.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Dr. Kovács László főtitkár
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Közbeszerzési szabályok változása és
Közbeszerzési Hatóság
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.

Átláthatósági megállapodások  Transparency International dolgozta ki: újszerű megközelítés  A megelőzésre helyezi a hangsúlyt, nem az utólagos ellenőrzésre, megakadályozható a pénzek igazolatlan elköltése  Növeli a közbeszerzések iránti közbizalmat  Felek –központi vagy helyi kormányzati, közigazgatási szerv, vagy állami tulajdonú vállalat. (Ajánlatkérő) –a szerződés elnyerésében érdekelt magántulajdonú szervezetek (Ajánlattevők/Kivitelező)

Átláthatósági megállapodások (folyt.)  Önkéntes elkötelezettség  Minden projektfázist lefed –Tervezés, kidolgozás, tenderezés, értékelés, kiválasztás, szerződéskötés, végrehajtás  Elősegítik, hogy –Ajánlattevők/kivitelezők tartózkodnak a vesztegetéstől –Ajánlatkérők oldalán csökkenek a költségek és a korrupció versenytorzító hatása

Ajánlatkérő kötelezettségei  Nem követelhet vagy fogadhat semmiféle előnyt a közbeszerzési folyamat során nyújtott előnyért cserébe,  Nyilvánossá teszi a beszerzéssel kapcsolatos technikai, jogi és adminisztratív információk jelentős részét,  Nem teszi nyilvánossá az ajánlattevő üzleti titkait,  A közbeszerzésben részt vevő minden közalkalmazott és külső tanácsadó összeférhetetlenségi nyilatkozatot tölt ki a beszerzéssel kapcsolatban,  Jelenti a fenti kötelezettségek megszegésének eseteit, annak gyanúját, vagy kísérletét.

Ajánlattevő/Kivitelező kötelezettségei Ígéret a vezető részéről  Nem kínál semmilyen előnyt senkinek a közbeszerzési folyamatban nyújtott bármilyen előnyért cserébe,  Nem alkot kartellt a beszerzésben érdekelt más felekkel,  Nem fogad el semmilyen előnyt,  Nyilvánosságra hozza minden ügynöknek és/vagy közvetítőnek fizetett juttatásait (lehetőleg minden ajánlatkérő a pályázatában, de legalább a nyertes). Különösen kívánatos: a nyertes bizonyíthatóan alkalmazzon etikai szabályokat a cégénél, „világítása” át előzetesen alvállalkozóit, beszállítóit.

Szankciók / Viták  Ajánlatkérő szerződésszegése: hivatalnokok és tanácsadók fegyelmi, polgári vagy büntetőjogi szankciói (pl. áthelyezés, elbocsátás)  Ajánlattevő szerződésszegése – az alábbiak kombinációja –Szerződéskötés megtagadása vagy a szerződés felbontása, –Kötbér, –Kártérítés, –Bizonyos ideig közbeszerzésekből való kizárás.  Választott bíróság (ÁM-ban meghatározzák a helyet és az eljárásrendet)

Monitorozás  Hiteles, független civil szervezet (pl. TI nemzeti tagozat) a Monitor  A monitor szervezet külső, független szakértőket jelölhet ki,  Minden projektfázisra kiterjed Költségeit az Ajánlatkérők és/vagy Ajánlattevők fedezik, (az ÁM révén elérhető megtakarítások nagyobbak, mint a monitorozás költsége)

Monitoring (folyt.)  Monitornak teljes hozzáférése van minden dokumentumhoz, és részt vesz minden ülésen.  Gyanú esetén –Elsőként az Ajánlatkérő szervezet vezetőjét értesíti –Ha nem orvosolják a helyzetet, feljelentést tesz és/vagy értesíti a médiát  Befejezés: nyilatkozatot bocsát ki arról, hogy a közbeszerzési folyamat –Tisztán, incidensektől mentesen zajlott, –Milyen incidensek történetek, azokat hogyan kezelték a felek.

Átláthatóság  Teljes átláthatóság: ÁM sikeres tervezésének, végrehajtásának alapja,  Minden releváns információ nyilvánossága szükséges,  Internet: csaknem ideális platformot biztosít (és alapos ellenőrzésre is lehetőséget ad),  Az üzleti titokhoz való hozzáférést korlátozni kell.

Eredmények  Megtakarítások –Kolumbiában az eredeti költségvetések 5-60%-kal csökkentek –Olaszország: milánói metró költségei 227 m $/km-ről 90 m $/km-re csökkentek  Bizalom –A megkérdezett ajánlattevők úgy ítélték meg, hogy fair módon vesztettek –Pozitív változások a helyi befektetési környezetben  Verseny –Ajánlattevők száma nő

Miért jó?  Átláthatóbbá teszi a közbeszerzéseket  Csökkenti a tranzakciók költségeket: a korrupció sincs ingyen, és nem is olcsó. Fair versenyben nyerni vagy veszíteni kevesebbe kerül.  A korrupció hosszú távon mindig visszaüt.  Öregbíti a vállalat és az ajánlatkérők jó hírnevét.

Köszönjük a figyelmet!