Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
Advertisements

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek utáni normatív hozzájárulások
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Az együttnevelés jogszabályi háttere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Sajátos nevelési igényű tanulók a középfokú oktatásban
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
KLNOMH Vásárhelyi Pál Általános Iskola OM azonosító: P ÁLYAVÁLASZTÁS- I SKOLAVÁLASZTÁS Továbbtanulási tájékoztató
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Integráció és inklúzió
A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNYEK A MINDENNAPOK GYAKORLATÁBAN április 2. Pölöskei Gáborné regionális igazgató.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelése a gyakorlatban Dr. Knyihárné Gaika Judit - Molnárné Ditzendy Judit gyógypedagógusgyógypedagógus mb. igazgató.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények, Szakértői bizottság Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,

Törvényi szabályozás A közoktatási törvény (1993: LXXIX. tv.) egységes keretbe foglalta a közoktatás szabályozását, amely ma az ország egyik legterjedelmesebb törvénye Az alapelvei és értékei: gyermekközpontúság, esélyegyenlőség, készségfejlesztés és a használható tudás fontossága. A pedagógiai szakszolgálatok működésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a működéshez szükséges minimális eszköz- és felszerelési jegyzéket a 14/1994 (VI. 24.) MKM rendelet tartalmazza. 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési, oktatási intézmények működését szabályozza.

Törvényi szabályozás Egyéb jogi szabályozások: 23/1997. (VI. 4.) MKM rendelet 2/2005. (III. 1.) OM rendelet módosításával Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve 1998. évi XXVI. törvény A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról; A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló (1993. évi III.) törvény A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló (1997. évi XXXI.) törvény.

Gyógypedagógia területei Súlyossági fokok: - nehézség - zavar - akadályozottság Tanulási, beilleszkedési, magatartási nehézséget a nevelési tanácsadó, - tanulási zavart és tanulásban való akadályozottságot, értelmi akadályozottságot, azaz fogyatékosságot, sajátos nevelési igényt, kizárólag a szakértői bizottság állapíthat meg.

Sajátos nevelési igényű tanuló, gyermek (SNI) 2011. szeptember 1-jével SNI a közoktatásban használatos kategória, mely oktatási többletszolgáltatást jelez. Jogot biztosít a gyermeknek a rehabilitációhoz, s az ellátó intézménynek az emelt normatíva igényléséhez. Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló az, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján: a) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével küzd, b) a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének súlyos rendellenességével küzd; (Közoktatási törvény 121. § 29.)

Diagnosztikus bizonytalanság 14/1994. (VI.) MKM rendelet 13§ (5) A vizsgálatot lezáratlan vizsgálatnak nyilvánítjuk, véleményt folyamatos figyelemmel kísérést követően alakítunk ki.

SNI gyermekek ellátásának feltételei A sajátos nevelési igényű gyermekek neveléséhez és oktatásához szükséges feltételek: a gyermek, tanuló külön és együtt történő óvodai neveléséhez, illetve iskolai neveléséhez és oktatásához: - a sajátos nevelési igény típusának és súlyosságának megfelelő végzettségű szakember - gyógypedagógus, konduktor foglalkoztatása - a neveléshez és oktatáshoz szükséges speciális tanterv, tankönyv és más segédletek; valamint speciális eszközellátottság, azaz speciális gyógyászati és technikai eszközök. - a tevékenység jogosultsága az alapító okiratban, / és azt a törvényben meghatározott módon igazolja, valamint az önkormányzat jegyzője kérte a listára való felvételét, illetve tájékoztatta a szakértői bizottságot. Speciális fejlesztő-felzárkóztató foglalkozás biztosítása: heti tanítási óra 15 – 35 – 40 - 50 %-a,

Tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok megyei, fővárosi Országos szakértői és rehabilitációs bizottságok látásvizsgáló országos szakértői bizottság hallásvizsgáló országos szakértői bizottság beszédvizsgáló országos szakértői bizottság mozgásvizsgáló országos szakértői bizottság

II. 3. Megyei TKVSzRB tevékenysége, feladatai Szakértői tevékenység: szűrés, vizsgálat, felülvizsgálat. Komplex pedagógiai – pszichológiai - orvosi vizsgálatok végzése, a fogyatékosság szűrése, vizsgálata, felülvizsgálata, annak megállapítása, hogy fennáll-e a sajátos nevelési igény, illetve szükség van-e többletszolgáltatásra.

Rehabilitációs tevékenység: - javaslat az intézményes elhelyezésre, sajátos nevelési igény keretében történő ellátásra, ellátás módjára, formájára, helyére; - egyes tantárgyak, tananyag részek értékelése, minősítése alóli mentesítésre, segédeszközök használatának engedélyezésére. - a tankötelezettség módjának teljesítésére, a speciális ellátás, fejlesztés módjára, helyére, időkeretére.

III. 1. Vizsgálatok kérése Vizsgálatot kezdeményezhet: szülő, nevelési-oktatási intézmény, egészségügyi, családvédelmi intézmény, gyermek-jóléti szolgálat stb. Vizsgálati kérelem alapján 0-tól – a tanköteleskor végéig. Kérelmezés ideje: szülő bármikor, nevelési-oktatási intézmény tankötelezettségnek kijelölt iskolában való teljesítéséhez december 15-ig, mentesítés igénylésénél január 31-ig (nevelési tanácsadók márc. 31.). Kérelem írásban, szülői aláírással lehetséges!!! Óvoda és iskola kezdeményezésekor Szakértői javaslat iránti kérelem c. formanyomtatványon szükséges A. Kö. 3126 sz.

Mellékelni a korábban történt zárójelentéseket, szakvéleményeket, egyéb iratokat, pl. születési zárójel., nev. tanácsadó véleménye. Be kell csatolni az érintett iskola igazgatójának a vizsgálat szükségességével kapcsolatos egyetértő nyilatkozatát. Az iskola igazgatója döntéséhez beszerzi a tanuló osztályfőnöke és az adott tantárgyat tanító pedagógus véleményét. Az 1999. szeptember 1-je után született gyermekek esetében a kérelemhez csatolni kell a 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet 5. számú melléklete szerinti orvosi adatlapot,

III. 6. a. Kötelező felülvizsgálat rendeleti szabályozása a sajátos nevelési igényű, az enyhe értelmi fogyatékos tanuló és a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető és organikus okokra nem visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdő, tanuló fejlődését nyomonkövető, rendszeres felülvizsgálata a 14/1994 (VI. 24.) MKM rendelet 20. § (4) értelmében: - az első vizsgálatot követő 1 tanév eltelte után, - azt követően, a tanuló 12 éves koráig minden 2. tanévben, - azt követően és a nem említett többi fogyatékosság esetén minden 3. tanévben 9. § (4) Fejlesztő felkészítésnél: - abban az évben, amelyben a 8. életévét betölti, - azt követően pedig 3 évenként. A kt 34. § (3) bek. (b) pontja alapján az szrb tevékenység keretében vizsgálni kell a különleges gondozás ellátásához szükséges feltételek meglétét.

IV. 2. / 2005 – (III. 1. ) OM rendelet: A felülvizsgálat kezdeményezése a normatívát igénylő nevelési-oktatási intézmény felelőssége: Felülvizsgálati dokumentációt, kérelmet minden tanév június 30-ig kell eljuttatni a szakértői bizottsághoz Hiányzás esetén is az iskola felelőssége a pótlás.

Szakvélemények formai összegzése Személyi adatok Jelenlegi elhelyezés Komplex vizsgálat leírása (orvosi, pszichológiai, pedagógiai) Összegzés Diagnózis Javaslat Fejlesztési irányok Egyéb tájékoztatás Aláírások

Köszönöm a figyelmüket!