Italfelszolgálás alapelvei -Egyes italok felszolgálásához a megfelelő poharakat és felszerelést használjuk -Az italok zamata, íze csak a fogyasztáshoz legmegfelelőbb hőmérséklettel biztosítható -Hűtési előírásokat tartsuk be -Felszolgáló tálcákra terítsünk asztalkendőt-megakadályozza a poharak csúszását -Tálcák megrakásakor a nagyobb súlyt testünkhöz közelebb fekvő részekre helyezzük
Itallap -Étvágygerjesztő italok -Sörök -Borok -Pezsgők-habzóborok -Égetett szeszes italok -Likőrök -Üdítő italok, gyümölcslevek -Ásványvizek, gyógyvizek -Egyéb italok
Itallap kialakítása -Általában 2 részből áll -külső borítólapból -cserélhető belső ún. betétlapból -A borító hosszú időre készül, nagy igénybevételnek van kitéve -Anyaga kemény, formatartó, vízhatlan Méretében alkalmazkodjon az étlap méreteihez és a választék nagyságához -Formája jobb ha eltér az étlaptól, így gyorsan felismerhető -Alkalmazkodjon az üzlet osztályához -Ügyeljünk a helyesírási szabályokra
Italajánlás szempontjai Italok ajánlásakor a következő szempontokat tartsuk szem előtt: -évszakot -napszakot -étkezés alkalomszerűségét -vendégkör összetételét
Italrendelés felvétele A vendég elhelyezkedése után borászok, italfelszolgálók azonnal kérdezzék meg a vendégtől, hogy kíván-e aperitifet fogyasztani Az átadott itallapról a megrendelt ételektől függően ajánljunk italokat Amennyiben a vendég nem kér italt egy kancsó vizet és hozzáillő poharat kell beállítani az asztalra.
Italok felszogálása Csak tiszta, ép poharakat használjunk A poharakat talpuknál vagy a pohár alsó részénél fogjuk meg A poharakba nem szabad belenyúlni A poharakat mindig egy megfelelő nagyságú tálcán vigyük a vendéghez A palackozott italokat csak a vendég asztalánál szabad kinyitni Az italokat a vendég jobb oldaláról töltjük be, szolgáljuk fel, illetve vesszük le az üres poharakat, üvegeket A szájjeget sohasem szabad az italokba előre beletenni, hanem azt a tanult módon, külön kell felszolgálni Sörös, fröccsös, szörpöspoharak alját az asztalra helyezés előtt kezünkben illetve karunkon levő felszolgálókendővel töröljük meg Ügyeljünk rá, hogy mindig az egyes italoknak megfelelő poharakat használjunk