Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

A felsőoktatási szakképzési programok
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Aktualitások a szakképzésben
Moduláris Szakképzési Szoftverrendszer
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
A kompetencia alapú moduláris szakképzés oktatási dokumentumai Tóth Lászlóné 2008.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Szakmai előkészítő képzési modul a Jugendaufbauwerk Szakképző Intézményben a 2004/2005 évben.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Balassagyarmat, december 12. Stratégiai kérdések a magyar szakképzésben.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Az informatikai és hírközlési szakképzés jelenlegi helyzete és a fejlesztés készültségi foka (OKJ és modul rendszer helyzete, a szakmai alapozás és képzés.
Az FSZ képzés és az új OKJ valamint a tervezett törvénymódosítások Bánhidyné Dr. Szlovák Éva PhD. felnőttképzési igazgató .:
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Alapozó tantervek Új alapozó tantervek valamennyi szakmacsoportban; informatikában is. Hozzászoktunk: Informatika tanár edzett! tanév, melyben mind a négy.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Műszaki és Közgazdaságtudományi Kar mkk. ejf
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
INFO-ERA KONFERENCIA HELYI TANTERV KÉSZÍTÉSE A SZAKKÉPZÉSBEN.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A projekt fejlesztési oldala A projekt fő elemei Fejlesztések Paletta TÁMOP A/1-11/ Csallner András Erik.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
S ZAKKÉPZÉSI TANTERVEK Informatika Szakképzési Konferencia Szabó András.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A képzett szakemberekért Hogyan szolgálja a modulrendszerű képzés a gyorsan változó kötött pályás piaci igényeket? Kiszter István osztályvezető június.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
moduláris szakképzési szerkezet
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Előadás másolata:

Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez Bánhidyné Dr. Szlovák Éva - főiskolai tanár Email.: banhidyne.eva@kvk.bmf.hu

Javaslatok a szakképzési programok felsőoktatási partnerségben történő kidolgozásához Kredit beszámítás szakirányú továbbtanulás esetén (min. 30 cr., FT 32.§), FSZ munkaerő-piaci kimenetek a BSc. alapképzési programokon belül, A tananyag-elrendezés moduláris szerkezete az SZVK – k figyelembe vételével – különös tekintettel a nagy számú elágazással rendelkező FSZ programokra-, kiemelten a mérnökasszisztens képzésekre, Felsőoktatási intézmények együttműködése a programkidolgozásban,

Kredit beszámítás szakirányú továbbtanulás esetén Az FSZ szakmai programoknak illeszkedniük kell a felsőoktatási intézmények (CSEFT szerinti) alapszak-rendszerébe, képzési dokumentum-rendszerébe, továbbá érvényesíteniük kell a kredit beszámítás törvényi előírásait, A beszámítást megkönnyítheti, ha az SZVK alapjául szolgáló tevékenység- és tulajdonságprofilokat a kapcsolódó alapszakok programjainak ismeretében dolgozták ki a szakértők (pl. Gyakorlati oktató - BSc. Műszaki szakoktató kb. 45 cr. vihető át), Utólag az SZVK követelménymodulok tartalma és a BSc. (KKK -k, mintatantervek) képzési tartalmak analízisével végezhető el,

FSZ munkaerő-piaci kimenetek a BSc. alapképzési programokon belül A BSc. alapképzési programok a képzettség szempontjából ritkán biztosítanak teljes értékű munkaerő-piaci kimenetet, Összehangolt FSZ és BSc. programkidolgozás biztosíthatja, hogy a BSc. képzések keretében – a munkaerő-piacon közvetlenül hasznosítható – szakképzettség legyen megszerezhető, amely egyidejűleg biztosítja a képzés rugalmasságát is, Az FSZ és a BSc. kettős végzettség a munka világába történő belépéskor jó foglalkoztatási esélyt nyújthat,

Felsőoktatási intézmények együttműködése a programkidolgozásban A korábbi műszaki AIFSZ képesítések közös fejlesztéssel, PHARE támogatással kerültek kidolgozásra, Képzési szerkezetük moduláris felépítésű volt (pl. villamosmérnök-asszisztens 8 szakiránnyal), - Alapismereti modulok: 15%, - Műszaki közös modulok: 25% - Villamos közös modulok: 35% - Szakirány szerinti modulok: 25%

Az új szakképzési programkidolgozás nehézségei - Egy alap szakképesítésbe van foglalva az összes mérnökasszisztens elágazás (13 db.), amelyek korábban önálló szakokat képeztek, - Az SZVK -ban szereplő követelmény modulok nem teszik lehetővé, hogy az elágazások az egyes szakmacsoportok programjaival modulárisan kapcsolódjanak, - A korszerű munkaszervezés és a gazdálkodási-projektvezetési modulon kívül nincsenek egységes műszaki közös modulok, illetve szakirányú modulok; ezért a kapcsolódás a BSc. szakirányok programjaival sem alakítható ki érdemben (a kredit beszámítás csak minimális elven érvényesíthető), - A szakképzési program tananyagegységeinek körültekintő analízisével növelhető a közös tananyag-modulok száma,

A műszaki alapozás 3 elágazásban szerepel Méréstechnika 3 elágazásban szerepel

A szakmai programkidolgozás fázisai

A szakképzési program- kidolgozás fázisai A szakképzési program tartalmazza:

A szakképzési program- kidolgozás fázisai

OKJ 3. szakmacsoportos FSZ szakképzési programok kidolgozása Képzési szakasszisztens, Gyakorlati oktató alap szakképesítésekhez: A tevékenység és a tulajdonságprofil kidolgozása a BSc. Műszaki szakoktató alapszak KKK , a mintatanterv és a képzési program összehangolásával történt, Más FSZ szakképesítések profilelemzésével való összehasonlító vizsgálat alapján a beszámíthatóság növelése, Törekvés a maximális beszámítási elv érvényesítésére (kb. 42-45 cr. beszámítása valósítható meg a BSc. programban), Követelmény modulok felülvizsgálata, egy-egy nagy átfedésű modul cseréje a beszámíthatóság növelése érdekében, A 2007-ben képzést indító intézmények együttműködése harmonizált, jó minőségű szakképzési programok kidolgozásához, tananyagfejlesztésekhez,

Oktatók felkészítése a kompetencia elvű FSZ képzésre Elágazásonként a szakmai tartalmak kidolgozása az OKJ 5.4…., és a BSc. programokkal összhangban, Felkészítés a szakmai programok kidolgozására, Az új képzésekhez moduláris tankönyvek (oktató modulok) kidolgozása, Módszertani felkészítés a kompetencia fejlesztő oktatásra, a gyakorlati oktatásra, Szakmai továbbképzés az új technológiák oktatásához,