dr. Németh Rita iü. pszichológus szakértő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

Lukács Oktatási Központ -
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
A pszichiátriai beteg vizsgálata
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az elterelés változása előnyök és anomáliák után…
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Igazságügyi pszichológia
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Etikai alapelvek az ápolásban
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Rendészeti vezető-kiválasztás
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
A szövegértési feladatok összeállítása
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
Integráló iskolák a közoktatásban
Lovasterápia és Hippológia Tanszék
Támogatott döntéshozatal
Az iskoláskor küszöbén
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
Mire jó a grafológia? Grafológia a cégek humánpolitkájában Előadó:
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Speciális gyermekvédelem
Dr. Pallo József PhD. bv. ezredes
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI
Domszky András: Önmenedzselés és etikai kérdések a szakértői munkában A szakértői munka jelentősége, elismertsége az ellátórendszerben. Függetlenség, szervezeti.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Szociális kompetencia
Nemzetközi magánjog II.
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

dr. Németh Rita iü. pszichológus szakértő 2013. 06. 28. A pszichológus szakértő szerepe a belátási képesség büntetőjogi szempontú vizsgálatában dr. Németh Rita iü. pszichológus szakértő 2013. 06. 28.

Fő kérdések: Mit? Ki? Hogyan? Mikor vizsgáljon?

I. Mit vizsgáljunk? Definíciós kérdések, mit értünk belátási képesség alatt? 2012. C. tv. 16.§-ból: a tizenkettedik életévét betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. LÜ. kommentár: „ez tartalmilag nem jelent mást, mint a „beszámítási képesség” Előzmények a hazai jogrendszerben: 1878. évi. V. tv. Csemegi kódex: bűnösségük felismeréséhez a szükséges belátással bírtak, akkor büntethetők voltak a 12-16 évesek. - 1908-as novella (18 éves korig az fk): "szükséges értelmi és erkölcsi fejlettséget" megkövetelte a büntetőjogi felelősségre vonhatásához (1950-ig)

Ez utóbbit a bíróság a tárgyalás során "külön kérdés" feltevése útján ellenőrizte – „Tízparancsolat teszt”. Belátási képesség: a fiatalkorú az elkövetett konkrét cselekmény vonatkozásában erkölcsileg és értelmileg kellően fejlett volt-e ahhoz, hogy felismerje cselekménye jogellenességét, valamint hogy e felismerésének megfelelően cselekedjen. /Dr. Vaskuti András/

A fiatalkorú „érettségéhez nem elégséges a tudásnak és a vallásnak bizonyos legkisebb mértéke. Az is szükséges, hogy akaratereje ellenállni bírjon a bűncselekményre vezető csábításoknak, hogy vágyait és érzelmeit fékezni bírja, hogy az élet kísértéseit és környezetének csábításait le tudja küzdeni”. Kognitív képességek→különbséget tud tenni jogos és jogtalan között Voluntatív /akarati/ képességek→ 1) bűn és bűnösség megélése→ 2) norma-interiorizáció /belsővé tétel/ szintje→ 3) „rossz”-nak való ellenállás képessége→ 4) saját magatartás megfelelő kontrollja. /Dr. Ligeti Miklós/

A büntetőjogi belátási képesség vizsgálata komplex vizsgálatot igényel: - szellemi /kognitív, intellektuális/ érettség, - erkölcsi érettség / alapvető normákkal való azonosulás színvonala; a bűn, a bűnösség megélésének élménye/, ill. - önkontroll / külső és belső kényszereknek való ellenállás képessége, belső tartás/.

Konklúziója: „A fiatalkorú elérte-e azt a szellemi-erkölcsi-érzelmi érettséget, mely a büntetőjogi felelősség megállapításához, szankciók alkalmazásához szükséges.” /Dr. Kovács Ervin/

A svájci büntetőjog: A fiatalkorú cselekménye jogellenességének felismeréséhez, valamint a felismerésének megfelelő cselekvéshez szükséges belátási képességgel kell rendelkezzen ahhoz, hogy felelőssége egyáltalán vizsgálható legyen. /dr. Dénes Veronika/

A német bírói gyakorlatot is idézik, mely tíz szempontot vizsgál: a reális életterv, a képesség az önálló, indokolt döntésre, és a jövőre is figyelmet fordító gondolkodásra, valamint az érzelmek értelemnek való alárendelésére, a személyiség bizonyos fokú önállósága a szülőkkel szemben, illetve a napi feladatok önálló intézése, képesség a tartós kötődésre, a felnőttes szexualitás, reális beállítottság az iskola, illetve a munka vonatkozásában. (Csemánné dr. Váradi Veronika)

Tehát a pszichológus szakértő vizsgálni képes a kérdés megválaszolásához eszközei révén: - kognitív képességeket, intellektust /beszámítási képességhez is/ személyiség érettségét, kontrollfunkcióit (értelmi és viselkedésszabályozási képességet) - befolyásolhatóságot, sodorhatóságot önkontrollt, normakövetés képességét szociabilitást érzelmi fejlettséget morális fejlettséget /?/

A személyiségfejlődés vizsgálata tehát központi kérdés, az intellektus vizsgálata ennél egyszerűbb, konkrétabb, egyértelműbb. Nagy egyéni különbségek, de általában: egy 12 éves gyermek személyiségfejlődése még folyamatban van, ösztönein és érzelmein sokszor kevésbé képes uralkodni, befolyásolható, csábítható – főként egy olyan gyermek, aki bűncselekmény elkövetésébe keveredik.

II. Ki vizsgálja? „Elsősorban pszichológus szakértő igénybe vétele indokolt…” – LÜ. Miután azonban azonosítja a beszámítási képességgel, indokolt az elmeorvos szakértő igénybevétele lenne, pszichológus bevonásával. Milyen pszichológus szakértő, arra egyértelmű a válasz: Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt és gyermek szakpszichológia területére kijelölt szakértő. Nincsen önálló gyermekpszichológiai szakértői terület! Nem is szükséges, hogy legyen ennek a kérdésnek a vizsgálatához. (9/2006. IMr.)

Nem előny, tehát nem szükséges: gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus /a szakértői területi besorolások okán/ – de persze nem negatívum általában. Előny lehet: igazságügyi klinikai pszichológiai szakvizsgával rendelkező szakértő, gyermekvédelmi tapasztalattal rendelkező szakértő /erről megbízható info azonban ?/

III. Hogyan vizsgálja? Szakértői kompetencia a módszerek kiválasztása a Módszertani levelek szerint, de Exploráció /pszichológiai beszélgetés/ elengedhetetlen. - Intellektust – intelligencia-tesztekkel. De! Az értelmi képesség nem szűkíthető le az IQ-ra! - Személyiség érettségét, - Befolyásolhatóságot - önkontrollt, személyiség- normakövetés képességét, stb. vizsgálatokkal

Bizonyos iratok beszerzése javasolt: Pedagógia vélemény Környezettanulmány Gyámhivatal, Gyermekjóléti Szakszolgálat, Gyámhatóság megkeresése előzmények miatt /pl. védelembe vétel, alapellátás, családgondozás fontos előzményi információkat adhat/ Lehetőleg mindezt a szakértői vizsgálatra már. A LÜ. is kiemeli az iskolai vélemény és környezettanulmány beszerzését.

IV. Mikor? A lehető legkorábban a bűncselekmény elkövetését követően! Fontos az idői faktor, később (különösen évekkel később) ez a kérdés nehezen vizsgálható, hisz az idő előrehaladtával a személyiség érhet, változhat.

Köszönöm a figyelmet!

Bibliográfia: Csemáné Dr. Váradi Erika: Életkor és belátási képesség a német és az osztrák büntetőjogban - jogalkalmazási kérdések; in.: Dr. Ligeti Miklós (2007). Életkor és belátási képesség - összefoglaló a Magyar Kriminológiai Társaság tudományos üléséről, www.vaskuti.hu/mozaik/eletkor Dr. Dénes Veronika: Életkor és belátási képesség a svájci büntetőjogban - különös tekintettel a jogalkalmazási kérdésekre. In: Dr. Ligeti Miklós (2007). Életkor és belátási képesség - összefoglaló a Magyar Kriminológiai Társaság tudományos üléséről. www.vaskuti.hu/mozaik/eletkor Dr. Ligeti Miklós: A gyermek- és fiatalkori bűnözés kezelésének kérdései. www.ncsszi.hu Dr. Vaskuti András: Életkor és belátási képesség a magyar büntetőjogban - jogalkotási és jogalkalmazási kérdések. In.: Dr. Ligeti Miklós (2007). Életkor és belátási képesség - összefoglaló a Magyar Kriminológiai Társaság tudományos ülésér www.vaskuti.hu/mozaik/eletkor www.kriminologia.hu/publikaciok/kriminologiai-kozlemenyek-65 www.gyermek.joghaz.hu/dokumentumok/KovacsErvin-bunt2.pdf‎