Nitrogén mineralizáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A LÉGKÖRI NYOMANYAGOK FORRÁSAI ÉS NYELŐI
Szervesanyag kijuttatás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Papp Zoltán Fejlesztő mérnök
(jégsap-kák, gleccse-rek) Telítet-len talaj-zóna
Ammónium.
Biokémia Szarka András
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
Vízminőségi jellemzők
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Aminosavak bioszintézise
Szénvegyületek forrása
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:
Születés másodperc hidrogén és hélium
A növények ásványianyag-felvétele
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Jegymegajánló dolgozatok Tápanyagszükséglet meghatározása
A növények táplálkozása
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Ammónium.
Biológiai folyamatok az ivóvíztisztításban
Ammónium.
Az ásványok és kőzetek mállása
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A salétromsav és a nitrátok
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Fitoremediáció.
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
A víz jelentőségeVízgazdálkodásunk és hatásai A természetes vizek csoportosítása Ammóniumion-, nitrition-, nitrátion meghatározása A Duna, mint folyóvízi.
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Egyed alatti szerveződési szintek
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
VÍZMINŐSÉG, VÍZMINŐSÍTÉS.
15.lecke Az ökoszisztémák mint biológiai rendszerek
TÁPLÁLÉKLÁNCOK ÉS ENERGIAÁRAMLÁS ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ І ПОТІК ЕНЕРГІЇ Megismerkedhetünk azzal, hogy mik a táplálékláncok, milyen élőlények alkotnak táplálékláncot,
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
A NITROGÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA. Biogeokémiai körforgalom: anyagforgalom a bioszférán és a geoszférán (légkör, földkéreg, óceánok) keresztül.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Baktériumok.
Felépítő folyamatok kiegészítés
A NITROGÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA
A prokarióták.
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
47. lecke A növények vízháztartása
BAKTÉRIUMOK.
Szervetlen vegyületek
A nitrogén és vegyületei
A NITROGÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
Energiaforrásaink.
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ NEM TOXIKUS SZENNYVIZEK
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Nitrogén mineralizáció Készítette: Pardi Balázs (ZI17J3)

Bevezetés A nitrogén körforgalma: Az atmoszférikus nitrogén nagy koncentrációja ellenére csak másodlagos szerepet játszik az élőlények nitrogénforgalmában, mert a nitrogén-körforgalma főként a mikroorganizmusok, és a talaj között játszódik le. A mikroorganizmusok alakítják át a szerves vegyületeket a növények számára felvehető ásványi formába. A nitrogént a talajból ammónium-, nitrit- és nitrogén formájában veszik fel.

Mineralizáció A összes nitrogén 50-60%-a könnyen mineralizálható. Ez a nagy polimerizáltságú fehérje anyag a hidrolízis során saját építőelemeire esik szét, amelyekből lépésről lépésre felépült. A holt szerves vegyületek mineralizálása során tehát a nitrogén egy része ismét anorganikus alakban, mint ammónia jelenik meg. Ez a szerves nitrogénammónia átalakítása az ammonifikáció.

Nitrifikáció A nitrikációt mikroorganizmusok végzik, amelyek a rendelkezésre álló ammóniát nitráttá oxidálják. Mivel a nitrátot a növények szívesen hasznosítják, így e folyamatnak nagy a jelentősége.

Baktériumok A nitrifikálók olyan aerob légző baktériumok, amelyek redukált szervetlen vegyületek (NH3, NO2 -) kémiai oxidációs energiáját hasznosítják, és a levegő szén-dioxidjával, mint egyedüli szénforrással, szén autotróf életmódot folytatnak. Élettani szempontból két csoportba sorolhatók: a Nitrosomonas, Nitrosococcus, Nitrosolobus mikroszervezetek végzik az ammónia nitritté alakítást, a Nitrobacterek pedig a nitrit nitráttá oxidálásában tevékenykednek.

Szignifikáció Egyes növényeknél jelentős többletnitrogén-forrás lehet a gyökereken szimbiózisban élő baktériumok, illetve sugárgombák által megkötött nitrogén.

Mivel a mineralizáció mikrobiológiai folyamat és a baktériumok a könnyen bonható tápanyag jelenlétekor gyorsan szaporodnak, a bontás során a mineralizált nitrogén egy részét a mikrobák saját sejtjeik felépítésére használják, a nitrogén immobilizációja következik be. A fehérje kb. 51% szenet, 17 nitrogént tartalmaz, a C/N arány 3.

Laboratóriumi mérések Liziméterek Laboratóriumi mérések: Inkubálás, kimosódás Arginin ammonifikáció Proteáz aktivitás mérése Ureáz aktivitás mérése

Lebotást nem segítő anyagok A tág C/N arány mellet más lebontást gátló tulajdonságok, mint a fenolok magas aránya, csekély bázistartalom és nehezen lebontható cserzőanyag - fehérje – komplex képződése játszik jelentős szerepet.

Források www.tuja.hu www.tankonyvtar.hu