Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal"— Előadás másolata:

1 A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
- szaporodási stratégiák - ivari különbözőségek - takarmányozás - betegségek (- tenyésztés) (- az akvarisztika története)

2 Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.„
A víz mint közeg és a vízi életmód "Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.„ (Saint-Exupéry)

3 A víz jellemzői a földfelszín 70,8 %-a 2.5 % édesvíz
(Az emberi szervezet több, mint 60 %-a.)

4 H2O A víz jellemzői halmazállapotok
szilárd (jég), folyékony (víz), légnemű (gőz) fagyáspont: 0 °C (szupertiszta víz túlhűtése - 38 °C-ig) forráspont: 100 °C Mpemba-paradoxon (a fagyni kitett meleg víz előbb fagy meg) 2. sűrűség, fajsúly a levegőnél 775-ször sűrűbb * 1,000 g / 1 ml 3,94 °C –on tavak fagymentes környezete tengervíz 1,025 -> fagyáspont °C

5 A víz jellemzői 3. vízi élőlények fajsúlya
1,05 g / ml > lebegő életmód 4. felületi feszültség felfelé nem alakulnak ki kötések, kohézió (r=10-8 m) csökken: ha a hőmérséklet, vagy a sótartalom nő 5. Fajhő kiegyenlített vízi hőklíma

6 A víz jellemzői 6. hőmérséklet
a halak fejletlen hőszabályozású vízi gerinces állatok testhőmérsékletük 0,6 – 1 °C-kal magasabb a víznél 7. oldószer szerves és szervetlen anyagok, bomlástermékek, anyagcseretermékek oxigéntartalom °C-on 3 – 3,5 mg/l °C-on 5 mg/l szükséges - növények asszimilációjából - vízfelszín oxigénmegkötő-képességéből - levegőztetés során

7

8 Sótartalom víz típusok a Földön állandó keménység
Ca-, Mg-sók: szulfátok, kloridok, foszfátok, stb. változó (karbonát) keménység (szénsavas sók – hidrokarbonátok) szikes vizek – Na2CO3 1 nk° = 10 mg CaO-dal egyenértékű Ca és Mg só / 1 liter víz mérés vezetőképesség (mikrosiemens) Tds (Total Dissolved Solids)

9 Vízlágyítás desztillálás
forralás Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O, illetve Mg(HCO3)2 = MgCO3 + CO2 + H2O oxálsav (sóskasav) HOOC-COOH --> Kalcium-oxalát CaC2O4.H2O - 100 l vízhez 10 nk° csökkentéséhez 22 gr szükséges Reverze Osmosis ioncserélő műgyanta - főbb kationok Ca2+, Mg2+, Na+, K+ - főbb anionok HCO3-, Cl-, SO42-

10 Kémhatás Hidrogénion-koncentráció (H+) Semleges
tízmilliomod gramm H+ ion / 1 liter (és ua. OH-) 7 pH 1 / azaz 1 / 107 savas: ha sok H+ ion van lúgos: ha sok OH- (hidroxil) ion van mérés - elektrometriás - papíros - folyadékos

11 Kémhatás Savanyítás poszforsav (H3PO4), sósav (HCl), kénsav (H2SO4), tőzeg (szerves savak nem jók !) - ecetsav (CH3COOH) - citromsav (C3H4(OH)(COOH)3) Lúgosítás szódabikarbóna (NaHCO3) ---> bár szénsav szabadul fel, a Na miatt lúgos

12 Nitrogénforgalom Nitrifikáció (oxidáció):
fehérjék –> aminósavak –> ammónia (NH3) –> Nitrosomonas Nitrosococcus, Nitrosolobus (aerob) –> nitrit (NO2) -> Nitrobacter (aerob) –> nitrát (NO3) Denitrifikáció (redukció): vízcsere, növények, nitrát szelektív műgyanta, bartériumok (anaerob) –> energia kell, pl. cukor


Letölteni ppt "A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések