Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fitoremediáció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fitoremediáció."— Előadás másolata:

1 Fitoremediáció

2 Definíció A fitoremediáció elnevezés a görög fiton – növény – és a latin remediare – orvosol, helyrehoz – szavak kombinációja. Olyan víztisztító rendszerre vonatkozik, melyben bizonyos növények a talajban lévő élő szervezetekkel együttműködve a szennyező anyagokat ártalmatlan, sokszor értékes formákká alakítják. A megoldást egyre elterjedtebben használják nehéz fémekkel és mér­gező szerves anyagokkal szennyezett területek helyreállítására. A fitoremeciációban zöld növényeket használnak talajok és szennyvizek mérgező nehézfém tar­talmának csökkentésére. A növények, és mikrobiológiailag aktív gyökérzónájuk a szennye­ző­anyagokat értékes biomasszává alakítják.

3 A környezeti problémák biológiai kezelése több speciális folyamatból áll:
Fitoextrakció – az anyagok felvétele a környezetből és tárolása a növényekben (fitoakkumuláció). Fitostabilizáció – az anyagok mozgásának, ill. szállításának csökkentése a környezetben. Pl. a szennyezett talajból a szennyezőanyagok csurgalékvízbe kerülésének korlátozása. Fitostimuláció – A mikrobiológiai aktivitás fokozása a szennyezők lebontására, jellemzően a növények gyökérzónájában. Fitotranszformáció – az anyagok felvétele a környezetből, a növényben történő lebontással (fitodegradáció). Fitovolatilizáció – az anyagok eltávolítása a talajból vagy a vízből és a levegőbe történő kibocsátása, lehetőleg lebontás után. Gyökérszűrés – mérgező fémek eltávolítása a talajvízből.

4 Besorolás Biológiai in situ technológia

5 Leírás Alkalmazási terület: talaj, talajvíz, üledék, felszíni vizek,szennyvíz tisztítása Szennyezések:, szénhidrogének, klórozott oldószerek,peszticidek, fémek, tápanyagok, fenolok, PAH Fitoremediáció során a szerves vagy szervetlen szennyezések eltávolítása, átalakítása, megkötése a növények segítségével történik. Az eltávolítás mechanizmusa alapján megkülönböztetünk a gyökérzónában bio-degradációt, fito-extrakciót (fito-akkumuláció), vagy fito-degradációt, vagy fito-stabilizációt. Elősegített gyökérzóna degradáció: a lebontás a növények gyökereinek közvetlen közelében zajlik le. A gyökerek környezetében jelenlévő/kibocsátott tápanyagok elősegítik a mikroorganizmusok aktivitását.

6 Fito-akkumuláció: a növények gyökérzetükön keresztül felveszik a szennyezőanyagot, majd felhalmozzák. Fito-degradáció: a szennyezőanyag átalakulása a növények szöveteiben. A növények enzimeket termelnek, amelyek pl. dehalogénezésre vagy oxidálásra képesek segítve a lebontás folyamatát. Kutatások folynak, hogy vajon mindkét (aromás és klórozott alifás) komponens esetében létrejöhet-e a lebontás. Fito-stabilizáció: a növények által termelt kémiai elemek hatására a gyökerek közelében megkötődnek a szennyezések.

7 - Akkumuláló fajok: FITOEXTRAKCIÓ
pl.: KUKORICA (Cd), F/Z (Cd, Zn); SÓSKA (Cd, Cu, Zn), RETEK (Cd, Zn); FEKETE BODZA (Pb). - Közepesen akkumuláló pl.: KERTI LABODA (Cd, Zn), ARANYVESSZŐ (Cd, Zn); FEHÉRHERE. - Nem akkumuláló: FITOSTABILIZÁCIÓ pl.: TORMA, ANGOL PERJE; AKÁC

8 Alkalmazhatóság a mentesített közeg mélységét a növényzet gyökérzóna mélysége határozza meg (általában csak sekély mélység esetén alkalmazható); nehézfémek magas koncentrációja toxikus lehet a növényekre nézve; szezonális lehet helytől és növénytől függően; a szennyezést továbbíthatja a talajból a levegőbe (leveleken keresztül); nem hatásos erősen vagy gyengén kötött szennyezőkre (pl. PCB-k); az átalakulás során keletkező anyagok (végtermék) toxicitása vagy biológiai alkalmazhatósága nem mindig ismert; a végtermék mobilizálódhat, bekerülhet a felszín alatti vizekbe, majd felhalmozódhat az állatok szervezetében.

9 Előnyök viszonylag kis költséggel, nagy területek
kezelésére is alkalmas A talaj tulajdonságait megőrzi Elő- és utókezelésként alkalmazható

10 Hátrányai Nagy az időigénye Időjárás- és klímafüggő
Van szennyezőanyag-maradék

11 SWOT analízis S: nincs melléktermék W:átlagos a megbízhatósága O:sekély mélységben alkalmazható T: a végtermék mobilizálódhat, bekerülhet a felszín alatti vizekbe, majd felhalmozódhat az állatok szervezetében.

12 Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Fitoremedi%C3%A1ci%C3%B3
Fitoremediáció / Simon László


Letölteni ppt "Fitoremediáció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések