Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A prokarióták.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A prokarióták."— Előadás másolata:

1 A prokarióták

2 5. lecke A baktériumok és a kékbaktériumok

3 Leggyakrabban előforduló élőlények
Elterjedésük széles körű, mert a szaporodásuk gyors alkalmazkodóképességük kiváló Átlagos méretük: mikrométeres

4 Baktériumokat elsőként Antony Leeuwenhoek látott, 1683-ban.
Felépítésük: Alakjuk lehet: Gömb (coccus) Pálcika (bacillus) Csavart (vibrio, spirillum)

5

6 Életmódjuk: Heterotróf: saját szerves vegyületek a környezetből felvett szerves vegyületekből Szaprofita: elpusztult élőlények szerves vegyületeit hasznosítja Parazita: élőlényből veszi fel a szerves vegyületeket Szimbionta: élőlényből veszi fel a szerves vegyületeket, de kölcsönösen előnyös a kapcsolat a baktérium és a másik élőlény között Autotróf: saját szerves vegyületeiket a környezetből felvett szervetlen vegyületekből Fotoszintetizáló: fényenergiát használ fel Kemoszintetizáló: kémiai (oxidációs) energiát használ fel

7 Szaporodás: Ivartalan szap.: kettéosztódás, kedvező körülmények között percenként lezajlik Ivaros szap.: a két sejt plazmahíddal kapcsolódik, az egyik baktérium maganyagot ad át másiknak , majd szétválnak Kedvezőtlen körülmények között baktérium spórát hoznak létre, a sejt a sejtfalon belül összezsugorodik

8 A baktériumok jelentősége:
Evolúciós jelentőségük: ősi baktérium sejtekből alakultak ki az eukarióta sejtek Környezeti jelentőségük: szennyvíztisztítás, biogáz termelés, komposztálás, elhalt élőlények szerves vegyületeinek lebontása (heterotróf, szaprofiták) Tudományos jentőségük: kísérleti alanyok Ipari jelentőségük: élelmiszeriparban erjesztett tejtermékek, savanyúságok és ecet gyártása gyógyszeriparban antibiotikumok, vitaminok, inzulin előállítása

9 Mezőgazdasági jelentőségük: a nitrogén molekula megkötése, a talaj növények számára felvehető nitrogén tartalmának növelése, pl. nitrogéngyűjtő baktériumok Egészségügyi jelentősége: „hasznos” baktériumok pl. közönséges bélbaktérium vitaminokat termel, kórokozó baktériumokat pusztít, részt vesz a széklet kialakításában kórokozó baktériumok baktériumos betegséget okoznak, pl. lepra, tetanusz, tüdőgyulladás, tbc, pestis, lépfene, skarlát, kolera, vérbaj, gyomorfekély, szalmonella fertőzés, fogszúvasodás

10 1.3.2. A kékbaktériumok Prokarióták
Magányosan vagy sejttársulásban – többen együtt, egy kocsonyás burokban – élnek Sejtjeikben kék (fikocián) és piros (fikoeritrin) színanyag található (a zöld mellett) Fotoszintetizálnak Autotrófok

11 Evolúciós jelentőségük: az őslégkör megváltoztatása, az oxigén termelés révén
Folyó és állóvizekben, valamint a talajban fordulnak elő vízvirágzás: tömeges elszaporodásuk az édesvízben Egyes fajok szélsőséges környezeti feltételek mellett is megélnek, pl: hőforrásokban (70-80˚C)

12


Letölteni ppt "A prokarióták."

Hasonló előadás


Google Hirdetések