Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a."— Előadás másolata:

1 Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a környezettől, majd ezt az energiát kémiai kötések révén raktározza el. A genetikai információ és a kémiai kötésekben tárolt energia manipulációja révén tartják fenn a sejtek belső rendezettségi állapotukat, miközben a sejteket felépítő anyagok állandóan kicserélődnek. A testünket sejtjeit ugyanazok a molekulák építik fel mint évekkel korábban, bár ezeket a molekulákat felépítő atomok állandóan cserélődnek.

2 Fotoszintetizáló növények és baktériumok a Nap energiáját felhasználva állítják elő a szerves molekuláikat. Az állatok szerves molekulái a növényektől szarmaznak közvetve vagy közvetlenül. A katabolikus reakciók energiát és elemi szerves molekulákat termelnek oxidatív folyamatok révén. A katabolikus reakciók oxidatív folyamatok révén energiát termelnek. Anabolikus reakciók eredményezik a sejtek makromolekuláit és energia ráfordítást igényelnek. Számos különféle ENZIM szabályozza a metabolikus láncreakciókat.

3 Sejtek kémiai reakcióit ENZIMek katalizálják. A kémiai reakciók a szabad energiavesztést eredményeznek, amely entrópia növekedéssel jár. papír + O 2 → füst + hamu + CO 2 + H 2 O + E A C atom számára a CO 2 és a H atom számára a H 2 O a legstabilabb energetikai állapot, az élő organizmusok mégsem lobbannak lángra és égnek el …... Az élőlények molekulái (papír) relatíve stabil állapotban vannak. Ez csak energia ráfordítással alakítható alacsonyabb energia-szintű állapottá. Aktivációs energia Gyufa lángjának hőenergiája

4 Sejtek kémiai reakcióit ENZIMek katalizálják. Jelentős mértékben lecsökkentik az aktivációs energiát …… Miközben nem növelik a sejtek entrópiáját !!

5 A molekulák random diffúzió révén közlekednek a sejtben. Entrópia-növelő hatás

6 Elméletileg csak azok a kémiai reakciók mehetnek végbe, amelyek entrópia – növekedést okoznak. Minden rendszer spontán sajátossága, hogy a nagyobb entrópiájú állapot irányába fejlődik. Az élőlények …….


Letölteni ppt "Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések