Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A salétromsav és a nitrátok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A salétromsav és a nitrátok"— Előadás másolata:

1 A salétromsav és a nitrátok
8. osztály

2 A nitrogén-dioxid és a víz
Vörösbarna Szúrós szagú Mérgező Gáz Vízben jól oldódik és azzal kémiai reakcióba lép. 4 NO2 +2 H2O + O2 = 4 HNO3 salétromsav

3 A salétromsav Képlete: HNO3 Modellje: Moláris tömege: 63 g/mol
5 atomos, poláris, kovalens kötésű, dipólusmolekula 1 H+ leadására képes savmolekula

4 Fizikai tulajdonságai
Színtelen szúrós szagú maró hatású víznél nagyobb sűrűségű annál alacsonyabb forráspontú (kb. 83°C) folyadék.

5 Tárolása Fény és hő hatására könnyen bomlik, ezért sötét üvegben, jól zárva tárolják. A bomlásakor barna színű gáz, nitrogén-dioxid keletkezik. Ez a gáz a salétromsav oldatát sárgásbarnára színezheti.

6 Salétromsav hőbontása
Vasháromlábra helyezett lángelosztóra salétromsavas főzőpoharat teszünk. Borszeszégő lángjával melegítve hamarosan élénk vörösbarna gáz fejlődését tapasztaljuk A parázsló gyújtópálca lángra lobban 4HNO3 = 4 NO2 + 2 H2O + O2

7 Salétromsav reakciója fémekkel
Mit figyelhetünk meg, ha híg salétromsavat öntünk cinkre, vasra és rézre? A híg salétromsavban a réz nem, a cink és a vas oldódik. Mit figyelhetünk meg, ha tömény salétromsavat öntünk vasra illetve rézre? A tömény salétromsav a rezet vörösbarna gázok keletkezése közben oldja, a vasat nem oldja.

8 A tömény salétromsav erélyes oxidálószer
A tömény salétromsav erélyes oxidálószer. A legtöbb fémet oxidálja, oldja. Néhány fém (Fe, Al, Cr) felületén a sav hatására összefüggő réteg alakul ki, amely kémiailag ellenálló, a fém passzíváldóik. Ezek után híg savakkal sem fog reakcióba lépni.

9 Tömény salétromsavval az ezüst-arany ötvözetekből az ezüstöt ki lehet oldani. Emiatt választóvíznek is nevezik. A tömény salétromsav és a tömény sósav 1 : 3 térfogatarányú elegye a királyvíz, amelyben az arany és a platina is oldódik.

10 Reakció vízzel Vízzel minden arányban elegyedik, azzal reakcióba lépakcióba. Savas kémhatású oldat keletkezik HNO H2O = NO H3O+ Salétromsav + víz = nitrátion + oxóniumion savmaradék H+

11 Közömbösítés Lúgokkal sót képez, sói a nitrátok.
HNO3 + NaOH = NaNO H2O nátrium-nitrát (chilei salétrom) HNO3 + KOH = KNO H2O kálium-nitrát (salétrom) HNO3 + NH4OH = NH4NO3 + H2O ammónium-nitrát (pétisó, Leuna-salétrom) A pétisó ammónium-nitrát és mészkőpor keveréke.

12 Előfordulás Vegyületei: a salétromok: - kálium-nitrát KNO3 - kalcium-nitrát Ca(NO3)2 - nátrium-nitrát NaNO3 A természetben tisztán nem fordul elő.

13 Előállítás Iparilag az ammónia oxidálása során nyert nitrogén-oxidokat nyeletik el vízben. Laboratóriumban tömény kénsav és kálium- nitrát keverékének desztillációjával állítják elő.

14 Felhasználás A haditechnikában a robbanószerek (pl.:TNT) tartalmazzák a salétromsav vegyületeit. Műtrágyagyártás Gyógyszergyártás Homeopátiás felhasználása is létezik.

15 Érdekesség Alfréd Nobel tömény salétromsav és kénsav elegyének felhasználásával szerves vegyületekkel végzett kísérleteket. Glicerinnel reagáltatva sűrű olajszerű anyagot kapott, amely rázkódásra, ütésre robbant. Az anyag közismert neve: nitroglicerin. Kovafölddel átitatva készítette el a dinamit néven forgalmazott robbanóanyagot. Hatalmas vagyonából alapította a Nobel-díjat, amelyet svéd és norvég tudományos intézmények ítélnek oda olyan személyeknek, akik az emberiségnek nagy szolgálatot tesznek.


Letölteni ppt "A salétromsav és a nitrátok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések