5. Életciklusok és párkapcsolat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Jánosi Beatrix szeptember 08.
10. Erőszak a családban, válás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Az első házasság felbomlása
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Férfivá és nővé teremtve
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Peremen billegő fiatalok
„Férfinak és nőnek teremtette”
A művi meddővététel bioetikai megítélése
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Kő 2. Kockakő a pesti utcán. A bálvány ledöntésének eszköze.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A vállalkozás indításának előnyei és veszélyei korosztályonként.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
4. A család funkciói, családtörténet
Apor Vilmos Katolikus Főiskola A gyermekek helyzete a családban
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Női szerepek a társadalomban Szent Erzsébet nyomdokain
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
A lelki egészség védelme az iskolában
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Az OGYEI kiemelt programjai
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Családszociológiai vázlat
A veszélyeztetett nem – mentsük meg a férfiakat! Kopp Mária május 6. Herceghalom.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Életközösség- házasság- család a XXI
Családi vállalkozások jogi buktatói Jövőtervezés generációváltással
A diszfunkcionálisan működő család
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

5. Életciklusok és párkapcsolat Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János

Konfliktusok és a család életciklusai A konfliktusok kihívások amelyek megoldása fejleszti a személyt, családot (Erikson) életszakasz siker kudarc kapcsolat 1.) 0-2 éves bizalom bizalmatlan anya 2.) 2-3 éves autonómia szégyen szülők 3.) 3-5 éves kreatívitás bűntudat nagy család 4.) 6-12 év megbízható kisebbrendű szomszéd, isk 5.) 12-18 év önazonos szerepzavar kortárs cs. 6.) 19-35 év intímitás magány párkapcsolat 7.) 35-65 év kompetens stagnálás munk. megosz 8.) 65 felett generációs felelősség reménytelen emberiség

Fiatalok konfliktusai 1. Sok fiatal azért nem akar házasodni, mert nem akarják magukat elkötelezni. 2. Az életközösség feltétele az elköteleződés. 3. Az elköteleződés nélküli szexuális kapcsolatok sorozata veszélybe sodorja az életközösség létrejöttét. - koherens jövőhöz koherens múlt kell - szabaderkölcsű szubkultúra 4. Ha valakinek elsődleges célja a házasság, így nem lehet életközösséget létrehozni, a partner kell legyen a cél.

5. Fontos tehát, hogy az ember ne ragaszkodjon a házassághoz, más életformát is el tudjon képzelni magának, ilyen értelemben legyen független. Ne a házasságért, hanem egy másik emberért válassza a házasságot. 6. Aki nem házasodik meg, annak is el kell köteleződnie. Az elköteleződés ez esetben a többi emberért vállalt hivatás, ami nem „szingli” állapot, hanem a papi, vagy szerzetesi, vagy ezekhez hasonló életformát jelent. 7. Az életközösség alapja éppen az elkötelezett élet több lehetőségét felvállaló belső függetlenség.

Ifjú párok jellemző konfliktusai Élettársi viszony és házasság A lakosság 58.2 %-a helyesli az élettársi viszonyt mint próbaházasságot. (Pongráczné) Az élettársi viszony majd házasság inkább vezet váláshoz mint a házasság (Pongráczné) A házasság és az élettársi viszony nem tekinthető azonosnak (abortusz, drog …) Az elkötelezettséget fokozza a jegyesség idején az áldozathozatal, a megtartóztatás. Elkötelezettség fokozatai: kijelentés, írás, áldozat. (Cialdini)

Nemi szerepek az ifjú házasoknál Az ifjú felnőttkorban alapvető az önazonosság, a nemi szerepek megtalálása. Maszkulin szocializáció, Codorow, Hofstede Familizmus - feminizmus A nők többet szenvednek, mégis tovább élnek. Gyermekvállalás akadálya a bizonytalanság, a munkahelyeken a bánásmód a nőkkel.

A nők új helyzetének pozitív oldala: A nők iskolázottsága védi a gyermekek, férfiak, a család egészségét A nők sokrétű szerepe a társadalomban kihívás mind a nők, mind a férfiak számára Etológiai örökség: hímeknél dominanciára törekvés, nőstények a fészek, utódok védelme Ne a nő legyen jobb férfi, mint a férfiak, hanem kölcsönösen tanuljunk egymástól

Gyermekszületés konfliktusai Ősbizalom életre szóló lehetőség Szüléssel kapcsolatos depresszió Megcsalhatja-e az anya a férjet a gyermekével? Gyermekágyi apakór. Idősebb testvér problémája. Nemi szerepek átrendeződése. A gyermek-nevelésben mindkét nemre szükség van. Inkább védi a férfiak egészségét a gyermek.

A gyermeknevelés tévedései A kisgyermek „csodagyermeke az isteni anyának” (Jung) Probléma, ha nem kapja meg ezt a státuszt. A gyermeket nem nevelik önálló játékra, állandóan foglalkoztatják, mindennel ellátják, így alakul ki a céltalan unatkozó (borderline) személyiség. (önkárosító magatartásformák) A video, a tv nézés nem társaság, hanem magány. Megfoszt a kreatív gondolkodástól és a más emberekkel való együttműködés készségétől. A fiatal nem kapja meg azt, hogy minden körülmények között számíthat szülei segítségére.

Kritikus életkor: a játék fontossága A gyermekkori önálló játék az idegrendszeri- lelki-testi fejlődés, jól-lét, kreativitás, rugalmasság, belső motiváció alapja Természet közelségének megtapasztalása Lényegkiemelő készség megtanulása Kiemelkedően kreatív tudósok példája- tanya, osztatlan iskola- hogy pótolható a modern társadalomban? Hiánya: unalom, üresség, belső motiváció hiánya, öncélú izgalomkeresés- függőségek

A házasságot veszélyeztető tényezők A házastársi kapcsolatot állandóan építeni kell Érdeklődni kell a partner munkája, érdeklődési köre iránt (együttműködő házaspárok). A munkahelyen kialakulhat másokkal intenzív szellemi együttműködés. A munkahelyi „csapatépítés” rombolhatja a házastársi kapcsolatokat. A válás azzal kezdődhet, ha valamelyik fél olyan önálló társaságot alakít ki amelyiknek a másik nem része.

Az aktív korosztályban a munka központi szerepe: (kistérségi vizsgálat) Két probléma: ha nincs, bizonytalan, vagy ha túl sok az alacsony munkahelyi biztonság, alacsony kontroll, társas támogatás hiánya és a hét végi munka a depressziós tünetegyüttes igen szignifikáns előrejelzője Nőknél a főnökkel való elégedettség fontosabb A depresszió megelőzésében a jövedelemmél fontosabbak a fentiek 2001-es EU dekrétum- a munkahelyi vezetők munkaköri kötelessége a lelki egészség megőrzése a munkahelyen!