Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Feltehetek egy kérdést?
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
A HÁROM FA.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Radioaktivitás és atomenergia
ADVENT.
Albert Einstein idézetek.
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
(A tudomány szemszögéből)
Radioaktivitás, izotópok
Marie Curie munkássága a Kémia Évéhez kapcsolódóan
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
Radioaktív anyagok szállítása
1900 Párizs-első matematikai világkonferencia Hilbert híres előadása, melynek hatására tág teret kapott az absztrakt gondolkodásmód széleskörű alkalmazása.
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Isten?.
"Keresd az életben mindig a szépet
A matematika Albert Lenard 5 B osztaly. A matematika: speciális tan; melyről az emberiség (mint lentebb látható) többezer év óta még nem tudta eldönteni,
Albert Einstein idézetek.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
A modern világirodalom
Szeretet nélkül Szeretet nélkül élni nem lehet élni nem lehet Merk Mihály Gorog Rita Dalma.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
„Jaj annak,aki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajon mondja-e az agyag alkotójának: Mit csinálsz?” Ézsaiás:45,9.
A teáscsésze Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat,
Tudod, hogy ki vagyok én? Manuel et musical Soy alguien con quien convives a diario Én vagyok az, akivel Te nap mint nap együtt vagy.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Gyönyörködni a nök mellein, jó a férfiak egészségének,
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Homérosz és művei 3/A.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Rutherford kísérletei
Afrikai teremtéstörténet
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Tanárnő : Szilágyi Emese
A termeszétes radioaktivitás
A világ 7 csodája Egy vidéki iskolában a tanárnő azt a feladatot adta az osztályának, hogy írják le egy papírra: szerintük a mostani világnak mi a 7 csodája?
A termeszétes radioaktivitás
Jean Baptiste Perrin ( )
Hogy jön létre egy Paradigma.
Marie Curie és a rádium Bodor Boglárka 12.c.
1 Továbblépés - Az üzenet.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Készítette: Győrik Viktor
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Heike Kamerlingh Onnes
Emelj fel, mutasd meg tervedet, Vigyázz rám,
A szkafander ! Volt egyszer egy tudós, aki a Föld középpontját kutatta Készített egy szerkezetet amellyel le tudott jutni egészen a Föld magjáig. Csináltak.
AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Heike Kamerlingh Onnes
Természetes radioaktív sugárzás
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
A vér. Szerepe: - különböző anyagokat szállít a testen belül Ez az ANYAGSZÁLLÍTÁS → életjelenség sejtekhez ami szükséges ami felesleges odaszállít elviszi.
Előadás másolata:

Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)

A Radioaktivitás története, Marie a névadó. 1898-ig a radioaktivitás nem létezett , vagy legalábbis nem vezették be ezt a fogalmat annak a jelenségnek a meghatározására, melynek lényege, hogy egyes testek természetes sugárzást bocsátanak ki magukból. Az első radioaktivitással kapcsolatos kísérlettek két évvel korábban 1986-ban kezdődtek, amikor Heni Becquerel(bekörel) tanulmányozni kezdte az urániumot. Kevés tudós tudta felmérni annak fontosságát , hogy a kutatásokat más anyagokra is kiterjesszék. Marie Curie azonban más véleményen volt. Egy kőzet , az urán-dioxidot vizsgálgatva észrevette , hogy annak magasabb a sugárzása ,mint az uránnak, ezért arra a következtetésre jutott , hogy ez a kőzet valamilyen új radioaktív anyagot tartalmazhat. 1898-ban a tudósnő felfedezte a polóniumot majd a rádiumot (latinul sugarat jelent) és így alkotta meg a radioaktivitás elnevezést.

Érdekesség: A rádium felfedezését 45 hónapnyi megszakítás nélküli munka előzte meg. Óriási fizikai és szellemi erőfeszítés kellett ahhoz, hogy a mintegy 500 kg uránvegyületből (urán-dioxid)alig több mint 0,1 gramm rádiumot kinyerjenek.

A LEGEK ASSZONYA. Marie Curie volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott (1903-ban fizikai), és abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy a híres párizsi Sorbonne Egyetemen taníthatott, mely előtte még nő kutató számára sosem nyitotta meg kapuit. 1911-ben újabb rekordra került sor: ő lett az első tudós , aki másodjára is megkapta a Nobel-díjat ,immár egyedül , ez alkalommal kémiait. Ahhoz azonban , hogy elfogadtassa magát a tudományos világban , nagyon elszántan kellett harcolnia az előítéletek ellen . Először ki is zárták a Nobel-díjra jelöltek sorából. Amikor másodjára is felkerült a jelöltek listájára , már kevesebb fenntartással fogadták , legalábbis tudományos szempontból.

ANYÁRÓL LÁNYÁRA Marie Curie-t sokszor ábrázolták lányával együtt. Összekötötte őket a természettudományos kutatások iránti szenvedély,különösen a radioaktivitás kutatása, ráadásul külsőre is nagyon hasonlítottak.: szerény ruházat, fáradt vonások, göndör hajtincsek. Mindketten a tudománynak szentelték életüket , mely halálukat is okozta, hiszen a radioaktív sugárzás okozta leukémia egy igen súlyos fajtájában haltak meg.

Idézetek : ,,Nekem azt tanították, hogy a haladás útja se nem gyors, se nem könnyű.” ,,Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit - kerül, amibe kerül - meg tudjuk valósítani.” ,,Nem lehet hinni egy jobb világban; ha nem javítjuk meg az egyént. Hogy ezt a célt elérhessük, mindenkinek tökéletesíteni kell önmagát, hogy kivegyük részünket ezzel az emberiség általános életében a reánk eső felelősségből - mert különös kötelességünk, hogy segítsük azokat, akiknek a legtöbbet használhatunk.”

Köszönöm szépen a figyelmet!