Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Diákhitel Lehetőség és felelősség
Az első házasság felbomlása
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A koragyermekkori nevelésről
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Egyenlőtlen esélyek. Az elosztás konfliktusai Gábor Kálmán Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher Education Research.
Elektronikus ügyintézés szervezési háttere… …avagy ModulOtTO alkalmazásának története.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Szentirmai László Kollégiumi hallgatónők munkaideje 1972 Falussy Béla: Egyetemi és főiskolai kollégisták életmódja.
AEGON Ösztöndíj Program
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A gyerek nem az életre készül, hanem él
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Civil Európa – civilek Európában
Ifjúságügy: félúton?.
Példa egy ppt prezentációhoz
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A fiatalok helyzete Oktatási esélyegyenlőség – munkaerőpiac – életstílus – politikai preferenciák.
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
„ADJ TERET, NYISS UTAT!” – SZOCIÁLIS KOMPETENCIÁKKAL A HÁTRÁNYOK ELLEN avagy Ágota és Ambrus testvérek lettek.
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
A szakiskola jelene és jövője
Új skála – új lehetőségek
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A hallgatók szociális helyzetének vizsgálata
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Előadás másolata:

Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher Education Research

MOTTÓ Ulrich Beck (2006) Választás a tét. Szeged, Belvedere, 71.o. A társadalmilag igazságos oktatáspolitika ezért a következő jelszót követi: aki gyengíti a szociális biztonságot, annak erősítenie kell az oktatási rendszert. Hiszen a képzésbe befektetni úgyszólván egyet jelent azzal a társadalombiztosítással, amely a társadalombiztosítás után jön. A költségvetés deficitje miatt szociális kiadásait csökkenteni kényszerülő állam ehelyett fordítsa iskolákra és a felsőoktatásra a pénzét. Még valami: a tandíj bevezetése és az esélyegyenlőség egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt. Mégpedig akkor, ha a tandíjakat országos diákhitel- és ösztöndíjmodell finanszírozására használják. Ezek kulcskérdések az oktatásügyi igazságosságért folyó harcban. Ez ugyanis nem az egyenlő felvételi esélyekkel kezdődik, hanem sokkal korábban, optimális esetben a riasztóan növekvő gyermekszegénység leküzdésével (ingyen óvoda a szegény családok gyermekeinek, ifjúsági projektek támogatása, egész napos iskolák stb.).

A fer háttere A fer hatásának az oktatásra figyelembe kell venni: Az oktatási expanzió hatását és következményeit. A kétszintű képzés bevezetésének elkerülhetetlenségét és következményeit. Globalizáció további erősödését, az állam szerepének további csökkenését. Az elitek egyre növekvő ellenállását a tömegesedéssel szemben

A felsőoktatás expanziója

A felsőoktatás expanziója

A felsőoktatás expanziója

A felsőoktatás expanziója

A felsőoktatás expanziója * Az évtől 1999-ig főiskolai szintű képzés helyett főiskolákon és főiskolai karokon tanulók száma. **Az évtől 1999-igegyetemi szintű képzés helyett egyetemeken és egyetemi karokon tanulók száma.

A felsőoktatás expanziója

Az állami támogatás és egyenlőtlenség

Az állami támogatás és egyenlőtlenség

Az állami támogatás és egyenlőtlenség

Az állami támogatás és egyenlőtlenség

Származási háttér

A szülők legmagasabb iskolai végzettsége

A szülők legmagasabb iskolai végzettsége

Fogyasztás, életforma

Képzés után

Következtetések Azt láttuk, hogy a felsőoktatási expanzió a korábbi származási privilégiumok fennmaradása, sőt felerősödése mellett ment végbe. Magyarországon két szintű képzés sajátossága, hogy összekapcsolódik a felsőoktatási expanzióval, amely egy felemás középosztályosodással jár együtt, egyfelől kiegyenlítődés figyelhető meg a hallgatók fogyasztói státuszában, életformájában, életvitelében, másfelől fennmaradnak a származási egyenlőtlenségek, sőt növekednek. Következésképpen a támogatási rendszer átalakításra van szükség.

Következtetések Az egyetemi életforma fontos része a szabadidő eltöltése, a megélhetési költségek után különösen arányában a szórakozás és kulturális tevékenység, az élvezeti cikkekre, és kommunikációs eszközökre fordított költségek következnek, a tanulásra (könyvre, jegyzetre stb.) fordított költségek csak harmadik helyre kerülnek a rangsorban. A továbbtanulási elképzelések azonban szorosan összefüggnek a szülők iskolázottságával. Az egyéni életutak olyan fontos eseményeit nézzük mint a partner kapcsolatok kialakulása, házasság, gyerekvállalás, akkor az életkarriereknek még differenciáltabb volta rajzolódik ki.