Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály."— Előadás másolata:

1 Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pécsi Tudományegyetem OFI- Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2009. június 5.

2 Vizsgálati területek - a BSc-s hallgatók követése; - a diákjogok alakulása a felsőoktatásban; - a szociális dimenzió a felsőoktatásban; - a hallgatói képességvizsgálatok; - a pedagógus-továbbképzések hatása; - a Szigetfesztivál sorozat.

3 A BSc-s hallgatók követése - a hallgatók tájékozottsága; - a munkaerő-piac fogadókészsége; - a hallgatók MSc-választása; - a BSc megítélése.

4 A diákjogok alakulása a felsőoktatásban - heterogénebbé váló szülői háttér; - heterogénebbé váló iskolai háttér; - heterogénebbé váló hallgatói összetétel; - növekvő hallgatói fogyasztói státusz; - növekvő arányú költségtérítésesség; - növekvő arányú „jogsérelmek”; - tanulási, világnézeti, anyagi sérelmek; - demokrácia-deficit.

5 A szociális dimenzió a felsőoktatásban - szociálisan hátrányos helyzet kezelése; - fogyatékkal élők esélyei; - roma hallgatók (a korosztály 0,9%-a*) - a felsőoktatásba visszatérés esélye; - esélyegyenlőség – előnyben részesítés; - a tehetséggondozás esélyei; - ösztöndíjak; - TÁMOP 4.1.1.: szolgáltatásfejlesztés

6 Hallgatói képességvizsgálatok (vizsgálati területek) - a szocio-kulturális háttér feltárása; - a szövegértés vizsgálata (publicisztikai szöveg, szakszöveg, nyelv-helyességi feladatok, fogalom-magyarázat); - a matematikai - logikai készségek vizsgálata; - a pszichológiai immunrendszer vizsgálata.

7 Hallgatói képességvizsgálatok (a pszichológiai immunrendszer) - koherencia-érzés: az összefüggések megértésére való képesség ; - kontrollérzés: a személy meggyőződése, hogy rajta múlik, mi fog történni azokban az egyes élethelyzetekben; - szinkronképesség: az egyén azon kapacitása, hogy képes együtt vibrálni a környezeti változásokkal.

8 A Szigetfesztivál sorozat - aláírás-gyűjtések; - sztrájkok, tiltakozó akciók; - polgári kezdeményezések; - politikai demonstrációk; - károkozás köztulajdonban; - személyekkel szembeni erőszak.

9 Figyelmüket köszönöm!


Letölteni ppt "Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések