© Veress, 20061 Záró konferencia 2006. június 15-16. „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Dunaújváros, A FELSŐOKTATÁS MINŐSÉGÜGYE Hová tart a külföld? Áttekintés a külföldön megvalósult felsőoktatási minőségről Dr. Veress Gábor.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
Minőségmenedzsment 4. előadás
Minőségmenedzsment 5. előadás
12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)
Minőségirányítás a felsőoktatásban
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Minőségbiztosítás és tanúsítás
Szilágyi Barnabás Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban HEFOP/2004/3.3.1-P /1.1 NYF MIR rendszere, minőségfejlesztési.
Cseke Istvánné, Szilágyi Barnabás Nyíregyházi Főiskola Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban HEFOP/2004/3.3.1-P /1.1.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Ellenőrzés, visszacsatolás
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Minőségdíjak.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK (ISO, TQM, HACCP)
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos.
Záró konferencia Dr. Bíró Zoltán.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
1 A FELSŐOKTATÁS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA AZ AKKREDITÁLÓ SZEMÉVEL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2008.augusztus 27.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Minőségbiztosítási ismeretek
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Készítette: Májer Dávid
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
1 A FELSŐOKTATÁS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZERE Dr. Veress Gábor egyetemi tanár.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR VEZETÉSI ÉS MUNKATUDOMÁNYI TANSZÉK Üzleti kiválóság Dr. Gályász József.
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
MIÉRT stabilak (jók??) a minőségrendszereik?.
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

© Veress, Záró konferencia június „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások fényében Dr. Veress Gábor egyetemi tanár

© Veress, „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások fényében  Az ENQA ajánlások  Értelmezési problémák  Feladataink  A projekt eredményei

© Veress, „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások fényében  Az ENQA ajánlások  Értelmezési problémák  Feladataink  A projekt eredményei

© Veress, A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK BELSŐ MINŐSÉGBIZTOSAÍTÁSÁNAK EURÓPAI SZTENDERDJEI ÉS IRÁNYELVEI 1.A minőségbiztosítás politikája és eljárásai 2.A képzési programok és képesítések… 3.A hallgatók felmérése 4.Az oktatógárda minőségbiztosítása 5.A tanulás erőforrásai és a hallgatók támogatása 6.Információs rendszerek 7.A közvélemény tájékoztatása

© Veress, A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS POLITIKÁJA ÉS ELJÁRÁSAI A politikai nyilatkozat tartalmazza:  az oktatás és a kutatás közötti kapcsolatot  a minőségre és a sztenderdekre vonatkozó intézményi stratégiát  a szervezet minőségbiztosítási rendszerét  a tagozatok, a karok és más szervezeti egységek és az egyének minőségbiztosítással kapcsolatos felelősségét  a hallgatók bevonását a minőségbiztosításba  a politika megvalósításának, figyelemmel kísérésének és felülvizsgálatának módjait

© Veress, A KÉPZÉSI PROGRAMOK ÉS KÉPESÍTÉSEK ENGEDÉLYEZÉSE, FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE ÉS IDŐSZAKOS FELÜGYELETE A képzési programok és képesítések minőségbiztosítása tartalmazza:  a képzési kimenetek kidolgozását és publikálását  a tananyagok és programok tervezésének és tartalmának gondos kezelését  a szolgáltatások különböző módjainak és a felsőoktatás típusainak speciális szükségleteit  az alkalmas oktatói erőforrások rendelkezésre állását  hivatalos programengedélyezési eljárást  a hallgatók előrehaladásának és teljesítményének figyelemmel kísérését  a programok szabályozott időszakos felülvizsgálatát  szabályozott visszacsatolást a munkaadóktól, a munkaerőpiac képviselőitől és más illetékes szervezetektől  a hallgatók részvételét a minőségbiztosítási tevékenységben

© Veress, A HALLGATÓK FELMÉRÉSE A hallgatókat következetesen alkalmazott, közzétett követelmények, szabályzatok és eljárások alkalmazásával kell felmérni. A hallgatókat felmérő eljárásoktól elvárható  a tervezett képzési kimenetek és más programcélok eredményének tervezett mérése  legyen világos és közzétett követelmény az osztályozásra  ahol lehet, ne építsenek egy vizsgáztató ítéletére  a vizsgaszabályzatok minden lehetséges következményének figyelembevétele  legyen világos szabályzata a hallgatói hiányzás, betegség és egyéb méltányos körülmény kezelésének  adminisztratív verifikálási ellenőrzésnek van alá vetve

© Veress, AZ OKTATÓGÁRDA MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA Az intézményeknek önmaguk megelégedettségére olyan módszerekkel kell rendelkezniük, hogy a hallgatók, oktatásában résztvevők minősítettek és illetékesek (kompetensek) legyenek.

© Veress, A TANULÁS ERŐFORRÁSAI ÉS A HALLGATÓK TÁMOGATÁSA Az intézményeknek biztosítani kell, hogy a hallgatók tanulásának támogatására rendelkezésre álló erőforrások kielégítők és alkalmasak legyenek minden felkínált program számára.

© Veress, INFORMÁCIÓS RENDSZEREK ( a programok menedzselésére) Az intézményeknek biztosítaniuk kell, hogy a képzési programok és más tevékenységek hatékony kezelésére a lényeges információkat összegyűjtik, elemzik és felhasználják. Az információs rendszereknek tartalmazniuk kell:  a hallgatók előmenetele és boldogulási aránya  a végzettek elhelyezkedhetősége  a hallgatók programra vonatkozó elégedettsége  az oktatók hatékonysága  a hallgatói populáció pályaképe  a rendelkezésre álló tanulmányi erőforrások és azok költsége  az intézmény kulcsteljesítmény mutatói

© Veress, A KÖZVÉLEMÉNY TÁJÉKOZTATÁSA Az intézményenek rendszeresen naprakészen közzé kell tenni az általuk felkínált programokra és a képesítésekre vonatkozó, részre hajlás nélküli és tényszerű – mind mennyiségi, mind minőségi – információkat.

© Veress, „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások fényében  Az ENQA ajánlások  Értelmezési problémák  Feladataink  A projekt eredményei

© Veress, A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NÉHÁNY ÉRTELMEZÉSI PROBLÉMA Minőségszabályozás  a termelés minőségszabályozása (quality control)  a termelés megfelelőségszabályozása (conformity control) régen „minőség-ellenőrzés”, MEO  a termelés minőségbiztosítása (quality assurance) minőség mellett megfelelőségszabályozás is támogató folyamatok is  minőségszabályozási/menedzsment rendszer (system)  minőségmenedzsmentrendszer- modell pl. ISO 9004, GMP,…

© Veress, A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NÉHÁNY ÉRTELMEZÉSI PROBLÉMA Felmérés, értékelés  …szervezet(?) – felmérés /megállapítás (assessment) „önértékelés” állapot/helyzet – felmérés: erősségek, gyengeségek,…  …szervezet(?) – felmérés-modell pl NMD/”EFQM”, ISO A. melléklet  …szervezet(?) – értékelés (evalution)  …szervezet(?) – értékelés- modell pl NMD/EFQM pontozás Megjegyzés: kiválóság felmérő/értékelő modell nem kiválókra???

© Veress, A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NÉHÁNY ÉRTELMEZÉSI PROBLÉMA További értelmezési problémák  mi a „TQM” ? minőségmenedzsment rendszer ?  mi a „TQM” minőségmenedzsment rendszer modellje ? kibővített ISO 9004 ? kibővített ISO 9004 ?  ISO 9001/9004 nem lehet szervezet- minőséget szabályozni!  NMD/EFQM felmérés- modellel lehet termelés minőséget szabályozni?  PDCA – termelés – minőség – szabályozás (?) − szervezet – kiválóság – szabályozás (?) − szervezet – kiválóság – szabályozás (?) NMD / EFQM időszakos visszacsatolás NMD / EFQM időszakos visszacsatolás

© Veress, A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NÉHÁNY ÉRTELMEZÉSI PROBLÉMA Speciális problémák a felsőoktatásban  a képzés minőségszabályozása szak(csoport)onként  a foi (nem egyértelmű) hierarchikus felépítése  NMD /EFQM felmérés szakonként, vagy intézmény  a vevő értelmezése  a termék értelmezése  …

© Veress, „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások fényében  Az ENQA ajánlások  Értelmezési problémák  Feladataink  A projekt eredményei

© Veress, A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK BELSŐ MINŐSÉGBIZTOSAÍTÁSÁNAK EURÓPAI SZTENDERDJEI ÉS IRÁNYELVEI 1.A minőségbiztosítás politikája és eljárásai 2.A képzési programok és képesítések… 3.A hallgatók felmérése 4.Az oktatógárda minőségbiztosítása 5.A tanulás erőforrásai és a hallgatók támogatása 6.Információs rendszerek 7.A közvélemény tájékoztatása

© Veress, FELADATAINK AZ EU AJÁNLÁSOK FÉNYÉBEN  Minőségmenedzsmentrendszer (bármilyen!) kell! Mindenhol van??? mmr értelmezése! mmr modellek megismerése!  Szabályozandó folyamat képzési programok 2 hallgatók felmérése 3 oktatógárda 4 tanulás erőforrásai 5  Szabályozás: mérés, elemzés, beavatkozás mérés: hallgatók felmérése munkaerőpiac munkaerőpiac elemzés: politika és stratégia 1 szempontjából információk 6 alapján beavatkozás: 1…7  Közszolgáltatás nyilvánosság 7

© Veress, FELADATAINK AZ EU AJÁNLÁSOK FÉNYÉBEN Nem kell, de lehet  NMD/EFQM önértékelés  Felsőoktatási MinőségDíj  oktatók hallgatői véleményezése  intézményi minőségfejlesztési program  … a Felsőoktatási törvényt át kell(ene) dolgozni! a Felsőoktatási törvényt át kell(ene) dolgozni!

© Veress, FELADATAINK AZ EU AJÁNLÁSOK FÉNYÉBEN A külső minőségbiztosítási rendszernek azaz az akkreditációnak A belső minőségbiztosítási rendszeren kell alapulnia! kell alapulnia! ha ISO 9004, akkor A-melléklet ha ISO 9004, akkor A-melléklet ha TQM, akkor EFQM (?) ha TQM, akkor EFQM (?)

© Veress, „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások fényében  Az ENQA ajánlások  Értelmezési problémák  Feladataink  A projekt eredményei

© Veress, „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI AZ EU AJÁNLÁSOK FÉNYÉBEN  lásd kiadványok  lásd e konferencia  a minőségkultúra fejlődött  a HEFOP előírásainak megfelel de de  a pályázat és a HEFOP alig szolgálja az EU ajánlásokat alig szolgálja a foi mmr fejlesztését!

© Veress, Köszönöm a figyelmet!