Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos."— Előadás másolata:

1 Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos

2 Kulcskérdések, értékelési módszerek Kulcskérdések: –ENQA ajánlások, –Alkalmazott rendszerek ISO 9001, ISO 9004, EFQM … –Rendszer alapelvek Értékelési módszerek: –ISO alapú rendszerek esetén – auditálás, –EFQM alapú rendszer esetén – RADAR,

3 Mi kell a jó értékeléshez? –az intézményi munka (oktatás, kutatás, irányítás, stb.) professzionális, multidiszciplináris ismerete, –önértékelési szakmai tudás (modell ismeret, módszertani tudás), s ez a RADAR –nagy gyakorlat – mivel az önértékelési rendszerek számos szubjektív elemet tartalmaznak.

4 A RADAR logika ResultsEredmények ApproachMegközelítés DeploymentAlkalmazás AssessmentÉrtékelés ReviewFelülvizsgálat

5 A RADAR logika A RADAR logika alapján az Intézmény Meghatározza az elérendő célokat, Eredményeket. Integrált, megbízható Megközelítést tervez és fejleszt az eredmények elérése érdekében Szisztematikus módon Alkalmazza a megközelítéseket az implementáció biztosítása érdekében Értékeli és Felülvizsgálja a megközelítéseket.

6 Megközelítés A megközelítés az Intézmény által alkalmazott módszereket, folyamatokat jelenti, különös tekintettel az okokra. Pozitív, ha –a céloknak megfelelő módszereket, eszközöket, jól definiált folyamatokat használ, –az érintettek elvárásainak figyelembevételével, –támogatva ezáltal a politika, stratégia megvalósítását, –más megközelítésekkel összehangolt módon.

7 Alkalmazás A megközelítés alkalmazásának kiterjedtségét jelenti. Pozitív, ha a megközelítés –le van bontva horizontálisan és vertikálisan minden releváns területre, folyamatra, szolgáltatásra, és –az alkalmazás szisztematikusan történt.

8 Felülvizsgálat és értékelés A megközelítés alkalmazásának és megfelelőségének felülvizsgálatát, értékelését jelenti. Pozitív, ha –a megközelítés alkalmazását és megfelelőségét mérőrendszer méri, –bizonyítható a mérések elemzése, kiértékelése, –a mérés, kiértékelés alapján javító, fejlesztő tevékenység van.

9 Az eredmények kiválósága A szervezet által elért eredményeket jelenti. Pozitív, ha –pozitív trend tapasztalható és/vagy bizonyítható a hosszan tartó jó teljesítmény, –elérik a meghatározott célokat, –összehasonlítják más szervezetek eredményeivel, különös tekintettel a „szakma legjobbjára”, –az eredményeket láthatóan a megközelítés okozza.

10 Kiterjedés Az eredmények kiterjedtségét jelenti. Pozitív, ha –lefedi az Intézmény releváns területeit, –a bemutatott eredmények terjedelme releváns a modell kritériumaival, –a bemutatott eredmények megfelelőségét a szervezet megértette.


Letölteni ppt "Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések