Szigyártó Erzsébet XI.B

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
A légkör összetétele és szerkezete
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Környezetgazdálkodás 1.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A Föld energiagazdasága
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Los Angeles-típusú, London-típusú
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A földkéreg „kérge”: a talaj
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A MEGSEBZETT FÖLD.
A víz globális környezeti problémái
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Az atmoszféra és a levegőszennyezés
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
Az üvegházhatás és a savas esők
Születés másodperc hidrogén és hélium
Felelősséggel a környezetért!
Környezetgeokémiai előtanulmány a CO 2 és radon együttes előfordulása kapcsán Baricza Ágnes ELTE TTK, Környezettudomány M.Sc. 1 évf. Témavezető: Szabó.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Forrás: Hétköznapi mérgeink, Levegő munkacsoport,
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
A salétromsav és a nitrátok
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Ciklonok, anticiklonok
A légkör és a levegőszennyezés
A tavak eutrofizációja
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
Szent József Katolikus Általános Iskola
Készítette: Balázs Fanni
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Környezetgazdálkodás 1.. A fontosabb gáz szennyezők a légkörben –SO 2 –CO –NO x Veszélyes nyomanyagok a légkörben a hatásaikkal Hazai helyzetkép a „nagyobb”
Vörösiszap katasztrófa!!!
A savas eső következményei
Környezetgazdálkodás 1.. A légkör, mint oxidáló közeg A CO 2 állandó légköri jelenlétének következménye – egyensúlyi pH pH alakító ionok a légkörben,
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
A nitrogén és vegyületei
Milyen tudatlan az ember!
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Trópusi sivatagok.
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Emisszió források 1/15. ML csoport részére 2017.
Energiaforrásaink.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Szennyezés csökkentése tökéletlenül keveredő szennyezések esetén
Előadás másolata:

Szigyártó Erzsébet XI.B A SAVAS ESŐ A SAVAS ESŐ Szigyártó Erzsébet XI.B Szigyártó Erzsébet XI.B.

A savas eső alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék. Mi a savas eső? Mi a savas eső? A savas eső alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék. A savas eső alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék.

A savas eső kialakulása lehet antropogén hatásra illetve természetes hatásra kialakuló savas eső. A savas eső kialakulása lehet antropogén hatásra illetve természetes hatásra kialakuló savas eső.ezeket nehéz elkülöniteni egymástól.

A savas eső kialakulása.

A savas eső okozoi: A savas eső okozoi:

A gyengébb hatást a szén-dioxidból létrejövő szénsav gyakorolja a környezetre.Ez a csapadék és a hó pH-értékét 5,6-ra csökkenti. A szén-dioxiddal szemben a kénsav és a salétromsav akár 2,4 pH –értékű savasodást is okozhat.

Az Eurpára lehulló savas eső 85%-a a foszilis energiahordozók-kőszén,kőolaj-elégetéséből származik.a főbűnösök a kén oxidjai:a szénhidrogének elégetésekor kén-dioxid és nitrogén-dioxid kerül a levegöbe,s ha ezek egyesülnek az esővízzel,kénes-,illetve kénsav és salétromsav képződik. Természetes útonfőleg az erdőtűzeknél,növényi bomlásnál és vulkáni működéskor kerül a levegőbe kén-dioxid.

A hosszan tartó forróság idején könnyen képződhet sűrű szmog a városok fölött. Még savasabbá válik az eső, ha ezen a füstködön át hull alá. A 1,5-es pH-értékű csapadék már annyira maró,mint a táplálék feloldására képes emberi gyomorsav. Az eső pH-értéke ha csak a légköri szén-dioxid fejti ki hatását enyhén savas.

Előfordulási területei

A savas esők jellemző területe az ipari vidékek környezeti A savas esők jellemző területe az ipari vidékek környezeti.így a fő előfordulási területe a múlt században az USA és Nyugat-Európa volt. Az időjárási hatások miatt azonban nem határozódott csak a keletkezési területre,hanem tovébbi területekre is eljutott ilyen például Kanada,Észak-Amerika,Nagy-Britannia,skandináv országok,Kína,Kelet-Európa és a volt Szovjetunió is.

Nagy-Britanniában például 1983-ban 2 millió tonna savas eső termelődött,de minthogy az országon nyugati szelek áthaladnak,csak 600 ezer tonna hullot le a területén.A többi főként Skandináviában okozott károkat.

A savas eső okozta károk

Ezt a fenyőerdőt a savas eső tette tönkre,akárcsak jó néhány más ersőt is Európa és Észak-Amerika ipari országaiban.

Ez itt egy erdőhalál.Oka a levegőszennyeződés,főként a savas eső.

A savas esők komoly károkat okozhatnak a fákon A savas esők komoly károkat okozhatnak a fákon.Elpusztult erdő a Lengyel-Cseh határon.

Az itt látható fák is a savas eső áldozatai lettek.

Az alacsony pH kedvezőtlenűl hat az ikrákra és a fejlődésben lévő egyedekre Savas közegben a toxikus elemek koncentrációja megnő,ami a fejlett halak pusztulásához is vezethet

A savas eső nemcsak a halakat pusztitja el,más állatokra is kedvezőtlenűl hat!!!!!!

Városi területeken a régi műemlékek a különösen veszélyeztetettek Városi területeken a régi műemlékek a különösen veszélyeztetettek.Mivel a savas eső reokcióba lépve a kalciumgyökökkel a kövek mállását gyorsítja fel,letompítja az éleket,lesimítja a részleteket,gyengíti a szerkezetét. A vas rozsdásodását is elősegiti. Az épületeket is rongálja.

A savas eső hatása hajnalka virágnál: amint a képen is láthatjuk a hajnalka virágjának ibolyakék színe van,de a savas esőcseppek hatására rózsaszínre változik a hajnalkánál egyértelmű a savas eső szerepe az elszíneződésnél

Lerombolják a mi világunkat!!!!!!!! A savas esők a környezet minden elemét befolyásolják,úgy mint a felszini vízeket,a talajvízeket,talajt és a növényeket,Akadályozzák a táplálékláncot és veszélyeztetik a biodiverzitász Lerombolják a mi világunkat!!!!!!!!

Könyvészet: www.google.hu tudásfája