Németh Balázs, PhD egyetemi docens PTE FEEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Az UNESCO VI. Felnőttoktatási Világkonferenciájának előkészületei Brazília, 2009 Európai konferencia 2008 Budapest.
Tanuló régiók – EU gyakorlat Magyar álom vagy valóság ? Farkas Éva PTE FEEK Balatonszepezd, március 27. A MŰVELŐDÉS HETE A TANULÁS ÜNNEPE.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Több nemzetre kiterjedő programok lehetősége GRUNDTVIG Pécs, január 27. Szellő János osztályvezető.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
Párbeszédkultúra, a múzeumandragógia egyik lehetősége, az „Egyetemes Művelődéstörténet” útján Nemzeti Múzeum Múzeumandragógiai konferencia Budapest,2011.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek képzése a Dél-dunántúli régióban AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE - AZ EU ELVÁRÁSOK MEGISMERÉSE.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Aktív állampolgárok a demokratikus tanuló társadalomban? A poszt-modern felsőoktatás dilemmája Dr. Németh Balázs Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Népfőiskolák Magyarországon
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
5. Tétel – A Life Long Learning
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Németh Balázs, PhD egyetemi docens PTE FEEK Andragógia kutatások és fejlesztések: egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeumandragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD egyetemi docens PTE FEEK

Rajz: Mester Forrás: INFONET Adult Education No. 4/5 2009. p. 1 Felnőtt tanulási stratégia válságidőszakban? Martin, Brian: The role of museum. In: Martin, Brian (szerk.) (1999) Adult Education and the Museum. Bonn: IIZ-DVV. p. 18. Rajz: Mester Forrás: INFONET Adult Education No. 4/5 2009. p. 1

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK Az összehasonlító felnőttoktatás kutatásának trendjei: Jelentős hatással vannak a kutatásokra a felnőttoktatást befolyásoló új politikai és szakpolitikai/közpolitikai tényezők, felfogások és gyakorlatok. Ugyanakkor megállapítható egyfajta kölcsönhatás a politika és a felnőttoktatás között, mivel nemcsak a politika hat a felnőttoktatásra, de a felnőttoktatás intézményei, mozgalmai megváltoztatják a felnőttek felfogásait, viselkedését, tehát a felnőttoktatás szakpolitikai tényezővé válik és befolyásolja a politikai folyamatokat. Az andragógia ezért sem lehet politikamentes értelmezési keret. Lényeges tehát a felnőttoktatási politika kutatása! Lásd: Harvey, Brian (ed.) (1981) Policy and Research in Adult Education. University of Nottingham:Nottingham. Pöggeler, Franz (ed.) (1988) The State and Adult Education. Peter LANG: Frankfurt am Main. Franz Pöggeler: Trends in Andragogical Research in Europe In: Jarvis, Peter – Pöggeler, Franz (ed.) (1994)Developments in the Education of Adults in Europe. Peter LANG: Frankfurt am Main, 12. old. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK Az összehasonlító felnőttoktatás kutatásának trendjei: A fejlődő világban új trendek alakulnak a felnőttoktatás-kutatás terén! Pl. Afrika – Lsd: IIZ-DVV/UNESCO UIL „Afrikai felnőttoktatás” c. sorozata Új trend a költség-haszon szemlélet megjelenítése a felnőttoktatási összehasonlító elemzésekben, a hatások és eredmények feltárása. Megjelenik a tanuló és képző intézmény minőség- és teljesítmény-orientációja. Új trend a felnőttoktatásban a térkutatás: a tanuló szervezet, a tanuló tér (város, külváros, város-környék, kerület, régió feltárása), tanuló közösség megismerése és a nemzetközi példák összevetése Új felnőttoktatási keretek, módszerek, tartalmak, innováció a felnőttoktatásban/ alternatív formák, értelmezések térnyerése – társadalmi befogadás/szolidaritás Franz Pöggeler: Trends in Andragogical Research in Europe In: Jarvis, Peter – Pöggeler, Franz (ed.) (1994)Developments in the Education of Adults in Europe. Peter LANG: Frankfurt am Main, 13-14. old. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Útban a tanuló társadalom felé? - 1995 után A múzeumok szerepe és tevékenysége a tanulás ösztönzése terén – ‚újrafelfedezés’ „A holisztikus felfogás szükséges, de nem elégséges a kulturális örökség megóvása és továbbadása érdekében.” „A múzeumok nem csak azzal nevelnek, hogy a társadalmi és kulturális identitás hordozóit közvetítik, de azzal is, hogy azokat folyamatosan fejlesztik és formálják.” Martin, Brian: The role of museum. In: Martin, Brian (szerk.) (1999) Adult Education and the Museum. Bonn: IIZ-DVV. p. 18. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

A múzeumi környezet szerepe az eredményes tanulás fejlesztésében Delors, J. (szerk.et. al): Tanulás: Rejtett kincs - 1996 Tanuljunk meg tudni és ismerni; Tanuljunk meg dolgozni és tenni; Tanuljunk meg élni; Tanuljunk meg másokkal együtt élni. Delors, Jacques: A nevelés négy pillére/The forur pillars of education In: Delors, Jacques (szerk.) (1996) Learning: The Treasure within. Paris: UNESCO p. 37. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK Az Európai Bizottság Cselekvési Terve az egész életen át tartó tanulásról*: *„Minden, életünk során folytatott olyan tanulási tevékenység, melyet a tudás, a készségek és kompetenciák fejlesztésének céljával folytatunk egyéni, állampolgári/civil, társadalmi és/vagy foglalkoztatási perspektívában.” Fő célkitűzés: - Foglalkoztathatóság, versenyképesség - Aktív állampolgárság, egyéni fejlődés - Társadalmi befogadás - Helyi és regionális partnerség a hatékony tanulás támogatására. (Forrás: Communication from the Commission: Making an European Area of Lifelong Learning a Reality, Nov. 2001. - http://europa.eu.int/comm/education/life/communication Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK „ Az Európai Felnőttoktatási Társaság (EAEA) szerepe: Felnőttoktatási Trendek és kérdések (2006.) Az európai felnőttoktatást és felnőtt tanulást meghatározó kérdések és cselekvések Európában: - A minőség és a felnőttoktatás fejlesztése (pl. Minőségbizt. monitoring rendszer); - A tanulás más formáinak elismerése és validációja (pl. Az önkéntes munka fejlesztése, a végzettségek transzfere/elfogadtatása, egyetemi LLL, stb.); - Alapkészségek és kulcskompetenciák – felerősödő kérdések; - Aktív állampolgárság és felnőtt tanulás; - Helyi tanuló-központok, partnerség és decentralizáció; - A felnőtt tanulás és oktatás kutatásának alapjai; - Felnőttoktatási személyzet képzése és fejlesztése. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK „ Az Európai Felnőttoktatási Társaság (EAEA) szerepe: Felnőttoktatási Trendek és kérdések (2006.) Az európai felnőttoktatást és felnőtt tanulást meghatározó kérdések és cselekvések Európában: - A minőség és a felnőttoktatás fejlesztése (pl. Minőségbizt. monitoring rendszer); - A tanulás más formáinak elismerése és validációja (pl. Az önkéntes munka fejlesztése, a végzettségek transzfere/elfogadtatása, egyetemi LLL, stb.); - Alapkészségek és kulcskompetenciák – felerősödő kérdések; - Aktív állampolgárság és felnőtt tanulás; - Helyi tanuló-központok, partnerség és decentralizáció; - A felnőtt tanulás és oktatás kutatásának alapjai; - Felnőttoktatási személyzet képzése és fejlesztése. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

A múzeumi környezet szerepe az eredményes tanulás fejlesztésében Életen át tartó tanulás a múzeumokban/Lifelong learning in Museums - 2006 Tanulás a múzeumban Módszertani keretek A múzeumi környezet Különböző hallgatóság/Interkulturalitás Gibbs K. – Sani, M. – Thompson, J. (2006.) Életen át tartó tanulás a múzeumokban/Lifelong learning in Museums Ferrara: EDISAI Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK Mindig van jó idő a tanulásra/ It is always a good time to learn – Az Európai Bizottság Akcióterve a felnőttkori tanulásról. 2007. Szeptember 27. Általános célkitűzés: A 2006. évi Felnőtt-tanulási Nyilatkozat kulcsüzeneteinek alkalmazása; - Egy hatékonyabb felnőtt tanulói környezet ösztönzése/fejlesztése. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

EU 2020: A felnőtt-tanulás kihívása Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése I. Megbízó: NEFMI Megbízott: MTA Pedagógiai Bizottság Andragógia Albizottsága „A felnőt-tanulási stratégiának lényeges eleme az ún. informális tanulás támogatása. Az informális tanulás nem rögzített időpontokban, de mégis rendszeres öntevékeny tanulás társas és/vagy egyéni megnyilvánulásait képviseli, melyben igen lényeges szerepet játszanak azok a helyi társas szerveződések és intézmények, egyesületek, melyek a felnőtt számára befogadó módon értéket, normát, s egyúttal kultúrát, identitást képviselnek, ezzel pedig a felnőttek aktív részvételével értéket, kultúrát teremtenek és adnak tovább.” Németh, Balázs (2011.) Felnőtt-tanulási stratégia. - Tervezet a Magyar Kormány felnőtt-tanulási stratégiájához 02 Verzió – 2011. 10. 13. p.3. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése II. Megbízó: NEFMI Megbízott: MTA Pedagógiai Bizottság Andragógia Albizottsága „A Stratégia ezért különös szerepet tulajdonít a helyi civil, kulturális, közművelődési egyesületeknek és alapítványoknak, a felekezeteknek, továbbá a népfőiskoláknak és érdekképviseleti szerveknek, a sportegyesületeknek, a múzeumoknak, a TIT tudományos és ismeretterjesztő tevékenységének, a zenei és művészeti nevelés intézményeinek és szerveződéseinek, valamint az idősek akadémiáinak. E szervezetek és intézmények az érdeklődők számára hozzáférhető programokon keresztül az esélyegyenlőség gondolatát is képviselve felkarolják azokat a felnőtteket is, akik számára a tanulás lehetősége, a felfedezéses tanulás sokszor csak vágy és nem valóság, akik számára fontos a tudás és az ismeretek elsajátítása mellett azok továbbadása is.„ Németh, Balázs (2011.) Felnőtt-tanulási stratégia. - Tervezet a Magyar Kormány felnőtt-tanulási stratégiájához 02 Verzió – 2011. 10. 13. p. 3. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

A múzeumi környezet szerepe az eredményes tanulás fejlesztésében Tanulás: Rejtett kincs a múzeumok számára - 1996/2006-ban és azóta Tanuljunk meg tudni és ismerni; Tanulás a múzeumban Tanuljunk meg dolgozni és tenni; Módszertani keretek Tanuljunk meg élni; A múzeumi környezet Tanuljunk meg másokkal együtt élni. Különböző hallgatóság/Interkulturalitás Delors, Jacques: A nevelés négy pillére/The forur pillars of education In: Delors, Jacques (szerk.) (1996) Learning: The Treasure within. Paris: UNESCO. p. 37. Gibbs K. – Sani, M. – Thompson, J. (2006.) Életen át tartó tanulás a múzeumokban/Lifelong learning in Museums Ferrara: EDISAI Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK „Tudnak-e a múzeumok és más, örökséget bemutató intézmények egymaguk túlélni és fejlődni; a különböző partnerségi formák választ adnak-e a jövőnek?” Javaslat: „A múzeumnak el kell sajátítania az életen át tartó tanulás filozófiáját és tanuló szervezetté kell válnia” Sani, M. (2006.) A múzeumok a tanulás korában/ A múzeumok a tanulás korában In: Kearns, Peter – Kling, Sofia – Wistman, Christina (szerk,. 2011) Heritage, Regional Development and Social Cohesion. Fornvardaren 31. Östersund: Jamtli Förlag. p. 35, p. 37. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK Múzeumandragógiai feladatok: A minőségi felnőtt-tanulás fejlesztésének ösztönzése – hozzájárulás a felnőttek kulcskompetenciáinak fejlesztéséhez; Hozzájárulás a felnőttek tanulási esélyének növeléséhez - Az önkéntesség gondolatának felkarolása; Partnerség ösztönzése az oktatás és a kultúra formális és nem-formális/informális környezete között; A jó gyakorlat bemutatása és terjesztése; A hatékony múzeumandragógia a média világában – a piaci/foglalkoztatási szemlélet enyhítése; A felnőtt-tanulók számának növelése – hatékony felnőtt-tanulási statisztika ösztönzése. További K+F+I tevékenység – nemzetközi kapcsolatok (pl. Tempus Közalapítvány bevonásával – pl. Grundtvig program szerepe); Hozzájárulás egy nemzeti felnőtt-tanulási stratégia megalkotásához. Egy magyar felnőtt-tanulási stratégia tervezése – a múzeum-andragógia helye és szerepe Németh Balázs, PhD, egyetemi docens - PTE FEEK

Rajz: Mester Forrás: INFONET Adult Education No. 6. 2010. p. 1 Felnőtt-tanulási stratégia nehéz időkben - 2011 Martin, Brian: The role of museum. In: Martin, Brian (szerk.) (1999) Adult Education and the Museum. Bonn: IIZ-DVV. p. 18. Rajz: Mester Forrás: INFONET Adult Education No. 6. 2010. p. 1