Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Foglalkoztatás és létpénz
Advertisements

ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A turizmus rendszer környezete
Miért alacsony a foglalkoztatottság szintje Magyarországon? Papp József
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Vigvári András IDEA Finanszírozási Munkacsoport Mi következik az IPA után?
A es válságok keresztény szemmel
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Egészségpolitika.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
Témavezető: Pálné Kovács Ilona DSc egyetemi tanár Készítette: Gyimesi Péter PTE-BTK Politikai Tanulmányok Tanszéke Politikatudomány (MA) szak, II. évfolyam.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Összehasonlító gazdaságtan
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék,
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
A közfeladatok ellátásának nehézségeiről. Társadalmi célok üzleti módszerek.
Államháztartási reform Egerekről és emberekről Draskovics Tibor
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A gazdasági élet problémái
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 5.
Az államháztartás.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Kempinski Hotel s Január 25.
Gazdasági rendszerek.
Fordulatok után / fordulatok előtt
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem

Nincs Pareto-optimális átalakítási lehetőség az államháztartásban Pareto-optimum: minden réteg (régió, szakma, korosztály) számára javulás, de legalább szintentartás – ehhez nem elég gyors a gazdasági növekedés Újraelosztási konfliktusok: vagy az erőteljes piac vagy a hatékony és autoritással bíró állam végzi el A magyar társadalomban gyengült a piaci megoldásokba vetett hit, miközben mélyre süllyedt a politikai eljárások hitele

Egy különös trend - A piacgazdasági értékek elfogadottsága

Az államháztartás alkotóelemeinek alap-problémái Központi költségvetés: túl nagy, merev belső szerkezet (bér- és működtetési költségek dominálják); a fejlesztések hánya kicsi és a projektek költséges konstrukciókban rejtőznek Elkülönített állami alapok: számuk ismét szaporodott, gazdálkodásuk nem kellően transzparens TB-alapok: folyamatos deficit-veszély, fenntarthatatlan konstrukciók Helyi önkormányzati rendszer: reformra szorul, nem csak financiális okokból

A szociális piacgazdaság fogalmának újraéledése - félreértésekkel A ‘szociális jelző’ félreértelmzése:‘jóléti’ értelmet nyert, szemben a ‘Sozialmarktwirtschaft’ eredeti értelmével: ordo-liberális irányzat, kicsi,de aktív állammal A szociális piacgazdaság (is) csak a nemzetközi nyitottság és kölcsönös függés mellett értelmezhető

A magyar foglalkoztatási szerkezet és az állam teendői Az adórendszer és az adóadminisztráció elfogadja és ezzel tartósítja a formális (legális) és az informális gazdaság kettősségét; Az állami minimálbér-szabályozás és a foglalkoztatási- munkaügyi rend nem segíti a munkába állást, a munkaerőpiac ‘kifehéredését’ A szociális ellátás univerzális modelljei tartósítják a függőséget, nehezítik a munkaerőpiaci újraaktivizálódást A gyenge, hiányzó érdekvédelem helyett az állam vesz magára jóléti és érdekvédő funkciókat

Az állam fejlesztési teendőiről A kormányzat szerepe objektíve visszaerősödik az uniós források becsatornázása miatt: de az állami döntési struktúra széttagolt, költséges és nem transzparens A KKV tőkeproblémái nem enyhültek, de 2004 után az állam még eszköztelenebbé vált A nagybefektetőkre irányuló állami iparpolitika ideje lejárt

Következtetések A reméltnél gyengébb középosztály, kisebb KKV-szektor miatt változatlanul erősen függ a társadalom az államtól A közszektor a pénzügyi korlátok miatt nem képes teljesíteni a várakozásokat; felgyülemlő szerkezeti gondok a közszolgáltatások terén A politikai struktúra miatt gyenge bármely politikai oldal kockázatviselő képessége, de nem működnek Pareto- optimális állami elosztási rendek – megkésett reformok torlódtak fel Az állam feladatainak radikális újraértelmezésének kellene eljönni A külső tényezők kényszerítő hatásai mellett megy végbe az újraértelmezés (az EU stabilitási paktuma, az euró-zónába való belépés, a külső adósságfinanszírozás követelményei, a nemzetközi adó-és versenyképességi verseny következtében)