Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatás és létpénz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatás és létpénz"— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatás és létpénz
Boda György Budapesti Corvinus Egyetem Budapest, 2014 április 25

2 A létpénz fogalma Létpénznek tekintem azt a jövedelmet, amelyet nem a munkáért adják, hanem a létezés jogán. Pl: megszületett a kisbaba, egy település lakója vagyok, iskolaköteles korban van a gyerek, egyetemi felvételt nyert egy fiatalember, stb.

3 A létezés jogán kétféle jövedelem létezik:
Feltétel nélküli a létpénz, ha csak a létezés az előfeltétel. Feltételes létpénz, ha a létezés teljesülése nem elég, hanem ahhoz más feltétel is kötődik. Pl. a létpénz juttatásban részesülő valamilyen együttműködése az iskolaköteles gyerek nem hiányozhat a tanításból, az egyetemistának egy maghatározott idő alatt egy adott számú kreditet kell teljesítenie). Egyik sem lehet munkajövedelem.

4 Állítom, hogy a magyar gazdaság létpénz nélkül nem emelkedhet fel.
Ennek fő csatornája viszont nem a feltétel nélküli alapjövedelem, hanem a hátrányos helyzetbe jutottak együttműködésén alapuló létpénz. Az együttműködés tárgya: közreműködés a hátrányos helyzet felszámolásában, vagy olyan tevékenység elvégzése, amely a helyi közösség, vagy a társadalom jólétének boldogságának tartós felemelkedését segíti elő.

5 A technológiákból egyértel-műen kiolvasható, hogy na-gyobb vállalati teljesítményt csak több tárgyiasult tőkével, magasabb bérekkel és még több tudástőkével lehet elérni. Magasabb béreket azonban csak a nagyobb tudástőkét kezelni képes, nagyobb sze- mélyes tudással rendelkező munkavállalóknak fizethe-tünk ki. Így a magyar társa-dalom leszakadó tömgei al-csonyabb személyes tudás-szintjük okán nem foglalkoz-tathatók Ez a réteg nem jelentékte-len. Legalább másfél millió fő.

6 Ha nem élhet munkajövedelemből, akkor csak létpénzből élhet
Ha nem élhet munkajövedelemből, akkor csak létpénzből élhet. Ellenkező esetben a deviancia elleni küzdelem hatalmas költségeket ró a társadalomra.

7 Egy egységes foglalkoztatási és szociálpolitika keretében Ki kell dolgozni azon projektek együttesét, amely a magyar gazdaság leszakadó tömegeiből kiemeli azokat, akik a hazai vállalatok számára foglalkoztatottá tehetők. Ennek persze illeszkedni kell abba az általános beruházásba, amely a magyar szellemi tőkét megnöveli


Letölteni ppt "Foglalkoztatás és létpénz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések