Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon 2008. június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon 2008. június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt."— Előadás másolata:

1 Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon 2008. június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt. palocz@kopint-tarki.hu

2 A fejlettségünkhöz képest különösen magas adóterhek a GDP %-ában

3 Az EU második legmagasabb adóterhe a béreken (2006)

4 Csak a legalacsonyabb bérek adóterhe enyhült 2000 óta

5 Növekvő bérköltségek Magyarországon

6 A munkajövedelmek alakulása a köz- és a versenyszférában (Ft)

7 A munkajövedelmek reálértékének változása köz- és a versenyszektorban

8 Kimagasló államháztartási kiadások

9 Ennek következtében viharosan növekvő államháztartási deficit…

10 ..…és államadósság

11 Mire költ többet Magyarország Szlovákiánál?

12 Növekvő szociális kiadások

13 Erőteljes differenciálódás a nyugdíjakban az elmúlt években

14 Nettó bérek és a nyugdíjak aránya

15 Ellentétes tendenciák a munkaerőpiacon is

16 Lassú gazdasági növekedés Magyarországon

17 Néhány következtetés A jövedelmek felzárkózása csak A jövedelmek felzárkózása csak gyorsabb gazdasági növekedés ésgyorsabb gazdasági növekedés és a foglalkoztatás növelése melletta foglalkoztatás növelése mellettlehetséges. Gyorsabb gazdasági növekedéshez Gyorsabb gazdasági növekedéshez kisebb elvonások kellenek, különösen a munkát terhelő adók terénkisebb elvonások kellenek, különösen a munkát terhelő adók terén csökkenő államháztartási hiány és kiadások.csökkenő államháztartási hiány és kiadások.

18 Néhány következtetés Sorrend: előbb kell a gazdasági növekedésnek élénkülnie, és ennek az eredményeit lehet elosztani. Fordítva: lassuló gazdasági növekedés, növekvő államháztartási hiány és államadósság. Sorrend: előbb kell a gazdasági növekedésnek élénkülnie, és ennek az eredményeit lehet elosztani. Fordítva: lassuló gazdasági növekedés, növekvő államháztartási hiány és államadósság. A magyar állam alapjában véve költekező, minden célra többet költ, mint a hasonló adottságú versenytársak… A magyar állam alapjában véve költekező, minden célra többet költ, mint a hasonló adottságú versenytársak… ….szociális célokra is. A szociális kiadások aránya a GDP-ben a lassabb gazdasági növekedés miatt is emelkedett az elmúlt években… ….szociális célokra is. A szociális kiadások aránya a GDP-ben a lassabb gazdasági növekedés miatt is emelkedett az elmúlt években…

19 Néhány következtetés A minden területre kiterjedő állami költekezés következtében korántsem csak a szociális kiadások racionalizálására van szükség…..(bár arra is) A minden területre kiterjedő állami költekezés következtében korántsem csak a szociális kiadások racionalizálására van szükség…..(bár arra is) hanem az állam működési költségeinek a csökkentésére (közigazgatási béremelések, outsourcing). hanem az állam működési költségeinek a csökkentésére (közigazgatási béremelések, outsourcing).


Letölteni ppt "Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon 2008. június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések