„A vizsgára tanulunk vagy a hivatásra készülünk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
A Bioetika Oktatása a Debreceni Egyetemen
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Szociális munka az onkológiában
Orvosi antropológia program
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Legfontosabb törvényeink
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
A munka világával kapcsolatos tudás
Tájékozódás az interneten az agyvérzés témakörében
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Számonkérés Vizsga, vizsgaidőszakban szóbeli Témakörök: tematika sorai Megajánlott jegy: órai feladatok teljesítése.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Gyermekjogok - egy lépés előre
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Debreceni Egyetem OEC, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet
Magatartástudományi Intézet
Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Egészségfejlesztés/ egészségnevelés Reproduktív egészség Barabás Katalin Szegedi Magatartástudományi Intézet.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A hippokratészi eskü értelmezése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Csörömpölj a cukorkáért!. 1. A pedagógusnak tanulmányai során miben NEM kell fejlesztenie önmagát? a) a választott szakterület tudományos igényű ismeretében.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Tájékoztató a 2016/17. tanév 1. félévétől a IV. éven életbe lépő új struktúrájú órarendről Rózsahegyi Rita Szeged, SZTE ÁOK Tanulmányi Osztály.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Orvosi etika – bioetika bevezető előadás ÁOK III.évf tanév
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Bevezetés a filozófiába
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Közoktatási vezető II. félév
A kutatás etikai vonatkozásai
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

„A vizsgára tanulunk vagy a hivatásra készülünk „A vizsgára tanulunk vagy a hivatásra készülünk?” Az etika oktatás dilemmái az SZTE Magatartástudományi Intézetében Magatartástudományi Napok Szeged 2008. Június 5 – 6. Kapocsi Erzsébet SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet

Etika oktatása

Oktatók Filozófusok Orvosok Teológus

Az etika oktatás felépítése - ÁOK 14 (7 X 2) óra előadás 30 óra szeminárium Félév végén: kollokvium (szóbeli vizsga) IV. év félév: összevont magatartástudományi szigorlat Etikai esetelemzés + elméleti háttér FOH:kiscsoportos oktatás (2 csoport)

Oktatási cél Az elsajátított ismeretek alapján a napi etikai problémák felismerése könnyebbé válik. A stúdium érzékennyé teszi a hallgatókat az erkölcsi problémák iránt. Olyan fogalmi és logikai rendszer kimunkálása, amely segítséget nyújt a felmerülő orvosi-etikai problémák megoldására. Olyan ismeretek átadása, mely segíti az orvost abban, hogy a betegek, a kísérleti alanyok és az egészségügyi dolgozók jogait megismerje. A leendő orvos etikai felelősségének kialakítása. GAKORLAT-ORIENTÁLTSÁG

Előadások tematikája (7 x 2 óra) Az orvosi eskü és a hippokráteszi hagyományok. A bioetika fogalma, jelentése; kialakulásának okai és körülményei. A bioetika és a hagyományos orvosi etika viszonya. A bioetika alapelvei. A jog és etika viszonya. Betegjogok. Peres eljárások és azok etikai vonatkozásai. Az orvos felelőssége. Deontológia; titoktartás. Erkölcsi kérdések az élet kezdetén (Az abortusz és a mesterséges megtermékenyítés jogi és etikai szabályozása) Az eutanázia és annak jogi, etikai vonatkozásai. Az orvosi konzíliumok etikája. Az embereken végzett kísérletek és kutatások etikai szabályozása.

Szemináriumok tematikája – kollokviumi tételek 1./ Az etika meghatározása és részei. Az erkölcs és a jog kapcsolata. Az erkölcsi érvelés jellemzõi. 2./ Deontológiai etikai rendszerek. A kanti etika. 3./ Konzekvencionalista etikai rendszerek. Az utilitarizmus 4./ A tradicionális orvosi etika. A hippokrátészi eskü. A paternalista orvos-beteg kapcsolat jellemzői. 5./ A bioetika. Az orvoslásban szerepet játszó bioetikai elvek. A partneri orvos – beteg kapcsolat. 6./ Betegtájékoztatás és felvilágosítás. Az önrendelkezéshez való jog, a tájékozott beleegyezés elve, a kezelés visszautasításának joga 7./ Az 1997. évi Egészségügyi Törvény betegjogi részei.

Szemináriumok tematikája – kollokviumi tételek 8./ A művi abortusz jogi szabályozása Magyarországon. 9./ A reprodukciós medicina erkölcsi problémái 10./ Az emberen végezhetõ tudományos kísérletek etikai kérdései 11./ A szervek és szövetek felhasználásának és átültetésének erkölcsi kérdései. 12/ Az igazságosság érvényesülése az egészségügyben. 13./ A haldoklás, a halál és a palliatív ellátás etikai kérdései. A hospice mozgalom. 14./ Az eutanázia.

Szemináriumok tematikája - választható témák Öngyilkosság Orvosi műhibák Hálapénz Állatkísérletek Önsorsrontás és meghívott halál ……. erkölcsi vonatkozásai

A szemináriumok módszertana Hallgatói referátum(ok) Megbeszélés, kérdések, vita Esetelemzés(ek) Videofilm(ek)

Szemináriumok Társadalmi értékpluralizmus „leképezése” szemináriumokon Hivatásbeli alapértékek megismerése Saját értékválasztás tudatosítása Döntési helyzetek „gyakorlása” Hivatásbeli készségek, képességek elsajátítása

Oktatást minősítő kérdőív 1.) MENNYIRE TARTJA ÉRDEKESNEK A SZEMINÁRIUMOK PROGRAMJÁT ? Nem érdekes Nagyon érdekes 1 2 3 4 5 6 7 2.) JÖVENDŐ MUNKÁJÁT ILLETŐEN MENNYIRE TARTJA HASZNOSNAK AZ ITT KAPOTT ISMERETEKET ? Egyáltalán nem tartom hasznosnak Nagyon hasznosnak tartom 3.) MILYENNEK ÍTÉLI SAJÁT SZEMINÁRIUMI MUNKÁJÁT ? Passzív voltam Nagyon aktív voltam 4.) MILYENNEK ÍTÉLI A CSOPORT SZEMINÁRIUMI MUNKÁJÁT ? Passzív, kevéssé érdeklődő volt Nagyon aktív, érdeklődő volt 5.) MELYIK TÉMA TETSZETT A LEGJOBBAN ? 6.) MILYEN JAVASLATA VAN A SZEMINÁRIUM HATÉKONYABBÁ TÉTELÉRE ? 7.) MI A VÉLEMÉNYE A SZEMINÁRIUMVEZETŐ MUNKÁJÁRÓL ? KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGÉT !

Eredmények, pozitívumok Megfelelő óraszám Előadások – szemináriumok aránya jó Tantermek, felszereltség (TV, video, CD) Előadások látogatottsága Szemináriumi részvétel és aktivitás Oktatók felkészültsége Hallgatói elfogadottság (1/3 – 1/3 – 1/3 rész)

Számonkérés Kollokvium: fogalmak (10), tétel, esetelemzés Szigorlat: a.) rangot és jelentőséget ad az etika oktatásnak b.) kérdés: mit kérjünk számon?

ÖSSZEVONT SZIGORLAT ORVOSI ETIKA RÉSZE SZEMPONTOK AZ ESETEK ELEMZÉSÉHEZ FIGYELMESEN OLVASSA EL ÉS ÉRTELMEZZE AZ ESETET! Állapítsa meg, milyen orvosetikai probléma ill. problémák jelentkeznek az eset kapcsán! Vázolja fel az adott probléma elméleti hátterét: SZAKIRODALMI ÁLLÁSPONTOK ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK Elemezze a helyzetet - A PÁCIENS - AZ ORVOS (KÓRHÁZ, ÁPOLÓSZEMÉLYZET) - A CSALÁD SZEMSZÖGÉBŐL Vázolja a helyzet megoldásának erkölcsileg elfogadhatatlan ill. erkölcsileg elfogadható megoldásait Ismertesse és érvekkel röviden támassza alá az ön szerint lehetséges legoptimálisabb megoldást

Problémák – értékelés, vizsgáztatás Természettudományi tárgyak „konkurenciája” és példája - tananyag tételszerű „bemagolása” Vizsga- és értékelés - kényszer - „jó jegyet szeretnék” Az etika oktatás és a hallgatói tapasztalatok ellentmondásai - „gyakorlaton nem ezt láttuk”

Problémák, nehézségek „A vizsgára tanulunk vagy a hivatásra készülünk?” - bioetikai alapelvek: „megtanulandó „JANI” betegjogok: „felsoroltam mind a tízet” esetelemzések: lényeglátás, információkezelés, reagálás

J-A-N-I J-ótékonyság A-utonómia tisztelete N-e árts! I-gazságosság

Lehetőségek, feladatok Összekötni a vizsgára készülést a hivatásra való felkészüléssel Interaktív szemináriumok Esetmegbeszélések Hallgatói tapasztalatok integrálása az oktatásba Gyakorló orvosok bevonása az oktatásba

Köszönöm szépen a figyelmet !