Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Az intézményi akkreditáció folyamatábrája. Intézményi akkreditáció második köre (2007) Cél: „…értékelje az eltelt 8 év tevékenységét, de egyben teremtse.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Minőségirányítás a felsőoktatásban
A Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar minőségügyi folyamatai szeptember 22.
2007-es minőségügyi tevékenység BTK. A feladat Önértékelés készítése - szervezeti felépítés - oktatási és kutatási tevékenység személyi és infrastrukturális.
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Szilágyi Barnabás Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban HEFOP/2004/3.3.1-P /1.1 NYF MIR rendszere, minőségfejlesztési.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás
LB felkészítő: március
A MAB működése: elvek és gyakorlat Bazsa György a MAB elnöke MAB szakértői fórum Budapesti Corvinus Egyetem szeptember 25.
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Intézményakkreditáció „Tapasztalatok – Tanácsok – Tennivalók” Dr. Mikáczó Andrea PhD egyetemi docens december 2.
Mottó: A tudás gyakorlatban történő alkalmazása
Záró konferencia Dr. Bíró Zoltán.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
2014. november november november 18.1.
Intézményakkreditáció „Tapasztalatok – Tanácsok – Tennivalók” Dr. Mikáczó Andrea PhD egyetemi docens szeptember 15.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Intézményi minőségbiztosítás, és a második körös intézményi akkreditáció január 17. Páczelt István.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
1 A FELSŐOKTATÁS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA AZ AKKREDITÁLÓ SZEMÉVEL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2008.augusztus 27.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Működő képzések akkreditációja A jó gyakorlat elemei Szántó Tibor A MAB főtitkára január 22.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Javaslatok a látogató bizottságok munkájához Temesi József LB-elnök, P18.
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az intézményi felkészülés módszertana 14. előadás.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
FÓKUSZBAN A MINŐSÉG Stratégiai szemlélettel a közművelődés minőségfejlesztési programjáról.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai MAB Látogató bizottságok tájékoztató értekezlete 2014. február 10. Előadó: Bodorkós László MAB szakértő

Az előadás tartalma Az akkreditációs eljárás Akkreditációs elvárások Törvényi előírások - minimum feltételek A MAB elvárásai - koncepcionális elemek A minőségértékelés szempontrendszere A Látogató Bizottság (LB) munkája Az LB felelősségi köre Az LB felkészülése a látogatásra A helyszíni látogatás, az LB jelentés megírása Az LB jelentés tartalma

Az akkreditációs eljárás Intézmény és programakkreditáció A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság az összes felsőoktatási intézményre kiterjedően, egységes elvek és eljárási szabályok alapján az intézményműködéssel, az intézményi minőségfejlesztéssel kapcsolatos minőséghitelesítést, valamint a képzés és a tudományos tevékenység minőségének hitelesítését két különböző, időben egymástól függetlenül futó akkreditációs eljárásban végzi.

… az előzőekből következően Intézményakkreditáció: Az intézményi működés értékelése az intézményi menedzsment valamint a minőségfejlesztési rendszer vizsgálata alapján. Képzési programok párhuzamos akkreditációja ( = programakkreditáció): Egy-egy kiválasztott képzési területen/képzési ágban az egyes intézményekben folyó képzések egyidejű, párhuzamos vizsgálata.

… eltérések egyházi intézmények esetén Ha az egyházi intézményben csak hitéleti képzés folyik, akkor nem válik szét az intézmény- és programakkreditáció; a hitéleti képzések értékelését is az intézményakkreditációs vizsgálat keretében kell elvégezni. Ha az egyházi intézményben nemcsak hitéleti képzés folyik, akkor a hitéleti képzések értékelését az intézményakkreditációs vizsgálat keretében kell elvégezni, a világi képzéseik értékelésére az aktuális programakkreditáció keretében kerül sor.

… az akkreditációs eljárást szabályozó dokumentumok A MAB 2013/8/IV/1.sz. határozata: AZ INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS ÉS ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK A MAB 2013/8/IV/2. sz. határozata: ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2013/2014 A dokumentumok elérhetők a MAB honlapján (www.mab.hu) az Akkreditáció/Intézményakkreditáció menüpontok alatt

Akkreditációs elvárások Intézmény és kar akkreditációjának törvényi feltételei Felsőoktatási intézmény és kara(i) akkreditációjának jogszabályi előfeltételeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szabályozza. A jogszabályi hivatkozások Az intézményakkreditációs eljárás és értékelési szempontok dokumentum (a MAB 2013/8/IV/1.sz. határozata) 5-6 oldalán megtalálhatók.

Akkreditációs elvárások A MAB elvárásai - koncepcionális elemek A vizsgálat tárgya: Intézményi és kari szintű vezetés, oktatás, kutatás és fejlesztés, minőségbiztosítás és minőségfejlesztés. A vizsgálat alapja: Az intézményeknek a MAB által meghatározott irányelvek mentén, de alapjában véve önálló, és a saját céljaikhoz viszonyító önértékelést kell készíteniük úgy, hogy a külső értékelőket ellássák mindazokkal az információkkal, amelyek a külső értékelés elvégzéséhez szükségesek. Háttéranyagok: Intézményi dokumentumok, intézményi honlap, az önértékelés állításait alátámasztó adatok.

Akkreditációs elvárások A MAB elvárásai - koncepcionális elemek Differenciált minőségértékelés: A MAB következetesen értékeli az előző akkreditáció során bemutatott adatok fennállását ill. értékállóságát. A működés minőségét intézményi, kari működésre vonatkozó minőség - és teljesítménymutatók alapján vizsgálja. A vizsgálat módszere: Az intézmény/kar önértékelésére alapozott helyszíni látogatás, melynek során a látogató bizottság az önértékelés realitását, a képzés tartalmi, személyi, kutatási és infrastrukturális feltételeit, a képzési folyamatot és annak eredményeit értékeli, és ennek alapján megfogalmazza akkreditációs javaslatát és minőségértékelését.

A minőségértékelés szempontrendszere Az intézmény/kar általános helyzetképe: szervezete, vezetési rendszere, fontosabb jellemzői, fejlesztések, változtatási folyamatok menedzselése. Az intézmény/kar működésének kiemelkedő oktatási, kutatás- fejlesztési, alkotó/művészeti tevékenységi és gazdálkodási eredményei. Az ESG alapján alkalmazott értékelési szempontok: 3.1.Minőségpolitika, stratégia és eljárások a minőség biztosítására. 3.2.Képzési programok indítása, követése és rendszeres belső értékelése. 3.3.A hallgatói teljesítmények értékelése. 3.4.Az oktatói minőség biztosítása. 3.5.Tanulástámogatás, eszközök és hallgatói szolgáltatások. 3.6.Belső információs rendszer. 3.7.Nyilvánosság, a közvélemény tájékoztatása.

A Látogató Bizottság munkája Az LB felelősségi köre A MAB az intézménytől független, minőségértékelésben jártas, felkészült szakértőkből álló látogató bizottságot (LB) kér fel a minőségértékelésre. Az LB felelős a látogatás lebonyolításáért és az értékelési jelentés megfogalmazásáért. Az LB feladata hogy ellenőrizze az önértékelések tartalmát; párbeszédet folytasson az intézmény munkatársainak, hallgatóinak képviselőivel; véleményt mondjon az értékelés alá vont területről; javaslatot tegyen az akkreditációt illetően, és jobbító szándékú ajánlásokat fogalmazzon meg.

A Látogató Bizottság munkája Az LB felkészülése a látogatásra Az akkreditációs eljárást szabályozó MAB dokumentumok áttanulmányozása Az LB tagjaira szabott munkaprogram összeállítása, a helyszíni látogatás feladatköreinek meghatározása Az önértékelési dokumentumok értékelő feldolgozása Tájékozódás honlapon és egyéb forrásokból (…az intézményi szempontok megértése, mérlegelése) A helyszíni látogatás során érinteni kívánt témakörök, kérdések rögzítése (időtartamok, helyszínek, résztvevők tervezése)

A Látogató Bizottság munkája A helyszíni látogatás, LB jelentés megírása Az LB az önértékelések beérkezése és áttanulmányozása után (a szempontrendszer, a látogatási program rendjének véglegesítése céljából) nyitó munkaértekezletet tart. A helyszíni látogatások az LB-től: felkészültséget, az önértékelés ismeretét, tárgyilagosságot, körültekintést, segítőkészséget, egyúttal elemző, kritikus szemléletet igényelnek. Az LB jelentés megírására a látogatást követő 6 hét áll az LB rendelkezésére. A jelentés megírását a MAB titkárság szerkesztési és szükség szerinti tartalmi munkával segíti.

Az LB jelentés tartalma Akkreditációs minősítési javaslat. Az intézmény akkreditációs minősítése: A-20XX-ig / NA; Az akkreditációs minősítés indoklása (az akkreditációs minimumnak való megfelelés / nem megfelelés). II. Minőségértékelés. Az intézmény/kar általános helyzetképe: szervezete, vezetési rendszere, fontosabb jellemzői, fejlesztések, változtatási folyamatok menedzselése. Az intézmény/kar működésének kiemelkedő oktatási, kutatás-fejlesztési, alkotó/művészeti tevékenysége és gazdálkodási eredményei. Az ESG alapján alkalmazott értékelési szempontok: 3.1. Minőségpolitika, stratégia és eljárások a minőség biztosítására. 3.2. Képzési programok indítása, követése, rendszeres belső értékelése. 3.3. A hallgatói teljesítmények értékelése. 3.4. Az oktatói minőség biztosítása. 3.5. Tanulástámogatás, eszközök és hallgatói szolgáltatások. 3.6. Belső információs rendszer. 3.7. Nyilvánosság, a közvélemény tájékoztatása. III. Az intézmény / kar további működésére vonatkozó javaslatok számára.

Befejezésül: amiről az LB munkája során nem szabad elfeledkezni ! Látogatási időkeretek betartása (elkerülendő: időcsúszások, terjengősség, lényeges körülmények vizsgálatának elmaradása) Tájékozottság – szakszerűség (tájékozottság az intézményről; szakszerűség a MAB dokumentumok szerinti eljárásrend betartásában) Tények és adatok gyűjtése (a „megfelelés mértékének vizsgálata”) „Kritikus barát” szerep (a fentiek szellemisége mindig legyen szem előtt) Tárgyszerű, konkrét, informatív LB jelentés készítése (az a cél, hogy a jelentés informatív legyen a külső érdeklődők, felhasználók számára is)

Köszönöm a figyelmet Kapcsolat: bodorkos@sek.nyme.hu +36-30-500-2379