MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
Az üzemi tanács működése és jogosítványai

Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Szakszervezeti jogok Németh Márta ÉTOSZ Békéscsaba, 2009.
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Munkaügyi Kapcsolatok, Kollektív Szerződés.
Munkaügyi kapcsolatok az új Mt.-ben
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
ÜZEMI TANÁCS készítette: Dr Kiss Mihály
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
TÁMOP /A
Üzemi tanács a munkahelyi érdekegyeztetésben
ÜZEMI TANÁCS RÉSZVÉTEL vagy BELESZÓLÁS? 1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Dr.
A környezetvédelem intézményrendszere
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Munkajogi alapismeretek
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
Munkahelyi egészség és biztonság
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
Összefoglaló a évi ÜT választásokról. A reprezentativitás jelentősége az ágazati érdekegyeztetésben.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
ISOFÓRUM Látogatás Nagykoalíció az érdekvédelmi szervekkel a munkatársak érdekében a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-nél.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Az ÜT működés tapasztalatai Siófok, Új jogok Jogok szintjei: Információ (az új szabályok szerint) –Kötelező 6 havonta –kérésre Véleményezés.
Munkaszervezési ismeretek
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
Üzemi Tanács Általános ismertető
A munkavédelmi képviselők és a szakszervezeti jogok összevetése
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Met. módosítás július 01..
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§) ÜZEMI MEGÁLLAPODÁS MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)

Az ÜM tartalma Bevezetés Az ÜT működési feltételei Az elnök (tagok) kedvezményei és védettsége A jogok értelmezése és gyakorlásuk eljárási szabályai Munkáltató és az ÜT kapcsolata Munkaviszonyra vonatkozó szabály az ÜM-ben

Bevezetés Az ÜM alaki, formai előírásai és „kezelésének” szabályai A megállapodást kötő (aláíró) felek megnevezése Az ÜM hatálya (idő, területi, személyi) Előkészítés, aláírás, módosítás, felmondás, megszűnés szabályai

A működés feltételei Tárgyi, technikai feltételek Személyi feltételek Pénzügyi feltételek

A tagok kedvezményei és védettségük I. Az elnök és a tagok munkaidő kedvezménye A munkaidő kedvezmény szabályozása (Mt. 260. § (1) bek.) A munkaidő kedvezmény összevonása Díjazás ellenében végzett munka

A tagok kedvezményei és védettségük II. ÜT egyetértése szükséges az elnök munkaviszonyának munkáltató által felmondással történő megszüntetéshez Munkaszerződésétől eltérő foglalkoztatásához (átirányítás, kiküldetés, kirendelés) Védettség megbízatásának idejére + 6 hónap ha legalább 1 évig tisztségében volt 8 napon belül írásban az álláspontját, indoklással Ennél többet és minden ÜT tagnak is lehet

Jogok típusa együtt értelmezett jogok az információhoz jutás és az informálás (tájékozódás és tájékoztatás) véleményezési jog; konzultációs (tárgyalási) jog; együttdöntési jog; ellenőrzési jog; eljárási szabályok rögzítése

Véleményezés a munkáltató átszervezése, átalakítása, szervezeti egységek önálló egységgé alakítása, termelési, beruházási program, új technológia bevezetése, a meglévő korszerűsítése, a munkavállalóra vonatkozó személyes adatok kezelése és védelme, a munkavállaló ellenőrzésére szolgáló technikai eszköz alkalmazása, az egészséges és biztonságos munkafeltételek kialakítására szolgáló, a munkabalesetek, valamint a foglalkozási megbetegedések megelőzését elősegítő intézkedés, az új munkaszervezési módszer, valamint a teljesítménykövetelmény bevezetése, módosítása, a képzéssel összefüggő tervek, a foglalkoztatást elősegítő támogatások igénybevétele,

Véleményezés 2. az egészségkárosodást szenvedett vagy a megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációjára vonatkozó intézkedések tervezete, a munkarend meghatározása, a munka díjazása elveinek meghatározása, a munkáltató működésével összefüggő környezetvédelmi intézkedés, az egyenlő bánásmód követelményének megtartására és az esélyegyenlőség biztosítására irányuló intézkedés, a családi élet és a munkatevékenység összehangolása, munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egyéb intézkedés

Különös szabályok Az Mt. 71–76. §-a munkáltató és ÜT között külön szabályokat ír elő a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó konzultációs eljárás (tárgyalás) tartalmára és eljárási rendjére. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) szerint az ÜT jelöli a felügyelőbizottság dolgozói képviselőit

Együttdöntés… Munkáltató és az ÜT közösen dönt (együttdönt) a jóléti célú pénzeszközök felhasználásáról. e) Az ÜT feladata munkaviszonyra vonatkozó szabályok megtartásának figyelemmel kísérése (ellenőrzése) A munkaviszony szabályai alatt az ezt meghatározó törvényeket (pl. Mt.), rendeleteket (pl. kormányrendelet) és megállapodásokat (pl. ágazati vagy helyi KSZ, üzemi megállapodás), belső szabályzatokat kell érteni.

Munkáltató és az ÜT kapcsolata Információ, tájékoztatás Észrevételezés, kezdeményezés Konzultáció, tárgyalás Konfliktuskezelés: megelőzés (ÜM), konfliktus megoldása