A zaj elleni küzdelem világnapja április 20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A hallás.
A zajszennyezés.
Zajszennyezés.
A hallás és egyensúlyozás
a sebesség mértékegysége
A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
Gégegyulladás - Laryngitis
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Az úszó technika,állóképesség és hajlékonyság kialakítása és szerepük a sportágban Virth Balázs 2013.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
A fejhallgatók története
Munkaszervezési ismeretek
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
3. tétel.
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
6. Tájékozódás és navigáció
A hallás és a pszichoakusztika alapfogalmai
Tartalom Klasszikus hangtan
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
Rheumatoid arthritis.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Hallás.
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Oxiológia 6 Márovics Pál.
Számítógépes hálózatok I.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A mikrofon -fij.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Testnevelés tantárgypedagógia, 4. ea.
Helytelen testtartás.
Légző rendszer betegségei
A hallás.
DIABETESES LÁB – PREVENCIÓ VAGY AMPUTÁCIÓ?
6. tétel.
A hangerősség Hlasitosť
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Mediátor képzés Kártérítés.
Alapismeretek toxikológia.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Villamos tér jelenségei
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Hallás „….nicsak, ki beszél…..”.
Hangtechnika.
Magas zenei teljesítményszint visszaszorítása zártkörű előadó helyiségekben Arató Éva MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága ülése Szeptember.
(FA)IPARI ZAJMÉRÉS: NÉMETH GÁBOR • Nyugat-Magyarországi Egyetem • Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratórium • NAT /2007 (FA)IPARI ZAJMÉRÉS:
Készítette: Nyúl Bettina
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Gyermekek hallásvédelmének stratégiája
A beteg érzékszerveinek megfigyelése
A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül.
Hallókészülékek ellenőrzése, gondozása
Összefoglalás Hangok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
A zaj okozta halláskárosodások
A matematika a zenében.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
A vestibularis apparatus
Hangtani alapfogalmak
Előadás másolata:

A zaj elleni küzdelem világnapja-2014. április 20. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Mi a zaj ? A zaj bonyolult fizikai jelenség, nagyszámú hangrezgés társulásából, tehát a legkülönbözőbb magasságú hangok összetevődéséből áll. A zaj nem kívánt és az egyént működésében zavaró, összetett hang. A zaj rezgéskomponensei között olyan hangok is szerepelnek, amelyek csupán fizikai szempontból nevezhetők hangnak (hangrezgésnek), de amelyeket hallószervünkkel nem érzékelünk. Ide tartoznak az alsó hanghatár alatt az infrahangok, a felső hanghatár fölött pedig az ultrahangok.

A zajártalom kórfejlődése A tartós üzemi zaj hatására keletkező és fokozódó nagyothallás már régen megfigyelt jelentség fülészek körében. A fülvizsgálatokból kiderült, hogy a hallószervi ártalom, károsodás a tartós lárma befolyására fejlődhet ki. A zajbehatás időtartamának növekedésével a zajártalom foka, és a halláskárosodás mértéke is növekszik. A zajártalom jellegére vonatkozóan egyértelmű és bizonyított a belsőfül károsodása, amit a belsőfül szövettani vizsgálatai is igazoltak.

A zajártalom kórfejlődése A zajártalom mértéke és kiterjedése nemcsak a hang magasságától, de a hang erősségétől és a hangbehatás időtartamától is függ. Az elhúzódó, tartós hanghatásra, zajhatásra a csontos fal is reagál, a perilymphatikus teret bélelő endosteumból kötőszövet burjánozhat az endolympha felé, amely kötőszövet később mészsókkal átitatódva, csontszövetté alakulhat át. A zajkárosodás, mind a magas hangok, mind a mély hangok hatására, a csiga alapkanyarulatban következik be.

A zajártalom tünetei A hallószerv zajártalmát lassú és fokozatos romlás jellemzi. A hirtelen beálló nagyothallás egyáltalán nem jellemző a zaj okozta halláscsökkenésre. A zajkárosodás kifejlődésének gyorsasága a zaj jellegétől és intenzitásától, szervezet egyéni tulajdonságaitól, a mindennapos behatás időtartamától, zajexpozíció idejétől és a szociális életkörülményektől függ. A panaszok közül a leggyakoribb a fülzúgás, amely főképpen az első időkben rendkívül nyugtalanítja a beteget. A fülzúgás tünetet különböző érzetként, fülcsengés, fülbúgás, fülfütyülés, füldobogás, fülpattogás, fülnyikorgás, fülsistergés, fülciripelés, fülpattogás, fülmorajlás, fejzúgás, nyikorgás, vízcsobogás a fülben, kaparó hang a fülben, suhogás a fülben, csilingelés, hangélményként élik meg a betegek.

A zajártalom tünetei Fiatal zajban dolgozók gyakran panaszkodnak szédülésről, amely, elmondásuk szerint, a következő érzésekben nyilvánul meg: «a talaj kicsúszik a láb alól», «mintha szédülne a fej», «elsötétedik a szem előtt», «minden inog», stb. A régebben dolgozók már ritkábban számolnak be egyensúlyszervi panaszokról. Halláscsökkenésről a lármás üzemek dolgozóinak a többsége még kifejezett nagyothallás esetén sem panaszkodnak.

A zajártalom tünetei A kezdeti stádiumban a magas hangok hallása csökken, tehát a folyamat kifejezetten elhatárolt jellegű. Zajkárosodásra jellemző a zajcsipke, ami a 4000 Hz-en jelentkező idegi hallásromlást jelent. A kezdetben a magas hangokra szorítkozó, egyre fokozódó nagyothalláshoz később a mély hangok károsodása is társul. Zajártalom és foglalkozási ártalom nagyothallás előrehaladott eseteiben a teljes hangtartomány érzékelése csökken, amellyel párhuzamosan csökkent a suttogó beszéd értése is.

A zajártalom megelőzése A hallószerv épségének megőrzése a lármás, zajos üzemekben elsősorban a zaj és a rázkódás kiküszöbölésével, vagy legalább gyengítésével lehetséges. Napjainkban igen sok üzemi munkamód, amely azelőtt rendkívül erős lármával járt, csaknem zajtalanná változott (fémlapok egyenletese, vágása stb.). Minden üzemben jelentős mértékben csökkenthetjük a zajt a munkagépek gondos kezelésével. A hanghullámok terjedésének gyengítésére és a rázkódások kiküszöbölésére vonatkozó rendszabályokat szem előtt kell tartani, már az üzemi építkezés tervezésekor. A zaj azonban jelentősen csökkenthető a már működő vállalatok üzemeiben is. Ezzel foglalkozik a technikai és építési akusztika.

A zajártalom megelőzése Az egyéni zajvédelem legrégibb és legelterjedtebb módja a hallójárat vattával történő bedugaszolása. Az utóbbi időben a legkülönbözőbb szerkezetű hallókészülékek és speciális füldugók állnak rendelkezésre a hallójárat bedugására és a belsőfül védelmére. Ezek a védő füldugók és hallókészülékek, kétségkívül csökkentik a dobhártyát érő hanghullámok erősségét, azonban nem befolyásolják a rázkódások terjedését.